Oyu Nasıl Kullanmalıyız ?

Beş yıl boyunca görev yapacak 13. cumhurbaşkanının seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen 191 bin 884...

Beş yıl boyunca görev yapacak 13. cumhurbaşkanının seçimi için yaklaşık 61 milyon seçmen 191 bin 884 sandıkta oy kullanacak.  Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener de ikinci tur da 18 yaşını dolduran 47 bin 523 genç seçmenin daha katılacağını açıklamıştı. Bu durumda, yaklaşık 50 bin genç seçmen yarın ilk kez oy kullanacak. Yurt içinde oy kullanan seçmen sayısı böylece 60 milyon 769 bin 268’i bulacak.

Seçmenlere bir pusula ve bir zarf verilecek. Pusulada Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu  yer aldığı oy pusulası verilecek. Ayrıca, 28 Haziran’da yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanı seçiminde ise sandık görevlileri değişmeyecek.

Seçmenlerin 2. tur da dikkat etmesi gereken maddeler:

1- Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak, seçmen listesinde isminizi bulacak, ardından birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek. Seçmenlerin oylarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü, oy pusulası alındıktan sonra hata veya yanlışlık yapılması durumunda yeni bir oy pusulası istenirse verilmeyecek.

2-Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak. Seçmen verdiği oyu görüntülü olarak kimseyle paylaşamaz. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak. Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, kimse yanına giremeyecek.

3-Oyunuzu kullanırken oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. Oyunuzun geçersiz sayılmaması için  “Tercih” veya “Evet” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekiyor. Ayrıca, zarfa pusula dışında bir şey koymayın.

4-Oy pusulasında cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak şartıyla mührü basarak, oyunuzu kullanın. Oy kullanma işlemini bitirdikten sonra pusulayı zarfa koyun ve sandığa atın. Oy pusulasını mühür diğer adayın bölümünü taşmayacak şekilde düzgün bir şekilde zarfa yerleştirmeniz gerekiyor.

5-Öte yandan, Slogan yazmayın oyunuzun geçerli olması için üzerinde başka hiçbir işaret, yazı, imza ve parmak izi olmaması gerekiyor. Oy pusulasına slogan yazılması, diğer adayın üzerine çarpı atılması, adayların fotoğraflarının üzerine de mühür basılması oyu geçersiz sayıyor.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme