• Haberler
  • Ovacık'tan dünyaya giden lezzet

Ovacık'tan dünyaya giden lezzet

Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi'nde yer alan Ovacık Yaylası'nda yetişen organik kirazların Almanya, Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere pazarlarına...

Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi’nde yer alan Ovacık Yaylası’nda yetişen organik kirazların Almanya, Fransa, Amerika, Rusya, İngiltere pazarlarına taşınması, yaylanın ismini tüm dünyaya duyurdu. Kirazın kilosunun 3 ila 10 lira arasında değer bulması, kiraz üreticisine altın yılını yaşatıyor.

Kiraz üreticisi ve tüccar Metin Yağcı, “Ödemiş’e 40 kilometre uzakta bulunan Bıçakçı Mahallesi’nin Ovacık Yaylası, 1170 rakımla bölgenin en serin yerlerinden biridir. Burada yetişen Washington cinsi kirazların ayrı bir özelliği vardır. Gerek dayanıklılık gerek lezzet bakımından kirazlarımız büyük önem taşımaktadır. Kirazlarımızın gübre ve ilaç kullanmadan yetiştirilmesi yani organik olarak piyasaya sürülmesi, Avrupalıların dikkatlerini bu bölge üzerine çevirmiştir. Burada yetişen kirazlar, toplandıktan sonra araçlarla Alaşehir’de bulunan ihracatçılara verilmekte, onlar da bu güzel kirazlarımızı ihraç etmekteler. Fiyatların da alın terimizi karşılaması, yüzümüzü güldürdü” dedi.

Yol sorununa çözüm çağrısı

Yaylada adeta doğal klimalı ortamda üretim yaptıklarını dile getiren Yağcı, “Ovacık Yaylası, 500 ton kiraz üretiminin yanında iki bin ton kestane, iki bin ton barbunya üreterek bölgenin en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle kirazlarımız, organik olması nedeniyle büyük dikkat çekmektedir. İtalya’da kiraz bir ayda başlayıp bitiyor. Bizde ise bu süre üç ay. Kirazlarımız, dünya kirazlarına taş çıkartacak durumda, o bakımdan da Avrupa devletleri bizim kirazımızı tercih ediyor. Bu yıl hava muhalefetine rağmen 500 ton kiraz ihraç ettik. İhracatçı firmalara da kirazımıza gösterdikleri ilgiden dolayı köylümüz adına teşekkür ediyorum. Devletten herkes gibi pazar istemiyoruz. Ancak bu ürünü yetiştirmek, pazara ulaştırmak için yol sıkıntılarımız oluyor. Yolların bozuk olması yüzünden araçlar gelip gitmekte büyük zorluk çekiyorlar. Yoldan kalkan tozların kirazlarımızın üzerini bir kabus gibi kaplaması da ürünlerimize büyük zarar vermektedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sesimize kulak vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Üretici ilgiden memnun

Kiraz üreticilerinden Ömriye Yüksel, “Yetiştirdiğimiz kirazların Avrupa sofralarına girmesinden dolayı büyük sevinç duyuyoruz. Kiraz üretimindeki kalite ve lezzetin iyi olması, Avrupalıların büyük ilgisini çekiyor” dedi. Ovacık Yaylası’nın sakinlerinden Nejat Erdoğan, “Yaylanın son derece güzel ortamında yetişen kirazların iç piyasanın ardından yabancı ülkelerin de dikkatini çekmesinden memnunuz” ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP 

Bakmadan Geçme