- Haberler
- OVACIK TA BARBUNYA SEZONU HIZLI BAŞLADI
OVACIK TA BARBUNYA SEZONU HIZLI BAŞLADI
SEZGİN: &ldquoYOL VE ELEKTRİK SORUNUMUZ OLMASA DAHA İYİ ÜRETİM YAPACAĞIZ&rdquo Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş&rsquoin Ovacık yaylasında...
SEZGİN: “YOL VE ELEKTRİK SORUNUMUZ OLMASA DAHA İYİ ÜRETİM YAPACAĞIZ”
Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş’in Ovacık yaylasında fasulye ve barbunya sezonu açıldı.
Ödemiş’in fasulye, barbunya, kiraz ve kestane üretimi ile ünlü mahallelerinden Bıçakçı mahallesinin yaylası Ovacık’ta fasulye ve barbunya sezonu hızlı başladı.
Fasulyenin kilogram fiyatı 1 TL ile 1,5 TL satılırken Ovacık ile özdeşleşmiş ürün olan barbunyanın kilogram fiyatının ürünün kalitesine göre 1,5 TL ile 3 TL arası satıldığı öğrenildi.
Verimin güzel olduğunu ancak barbunya kökenlerinde bilemedikleri bir hastalığın olduğunu belirten üreticiler, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ödemiş Ziraat Odası yetkililerinden destek istedi.
Bugünkü piyasa ile satışların iyi olduğunu üreticinin yüzünün güldüğünü söyleyen üretici Ergün Erdem Sezgin, bölgede barbunyanın kademeli olarak üretildiğini ve 70-80 gün hasadın devam edeceğini söyledi. Konu ile ilgili olarak konuşan Sezgin şunları ifade etti:
“BİLEMEDİĞİMİZ BİR HASTALIK VAR”
“Ovacık yaylamızda fasulye ve barbunya hasadı başladı. Barbunyanın daha ağırlıklı olduğu üretimde barbunya fiyatları da fasulyeye göre daha yüksek seviyelerde seyir ediyor. Bugün fasulyemiz kilogramı 1 TL ile 1,5 TL arası satılırken barbunya 1,5 TL ile 3 TL arası satılıyor. Ürünlerimiz de verim bu yıl güzel ancak barbunya da bilemediğimiz bir hastalık belirdi bir türlü de önüne geçemiyoruz. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkililerinden ve Ödemiş Ziraat Odası yetkililerinden destek istiyoruz.
“BARBUNYA KADEMELİ YETİŞİYOR”
Burada barbunya kademeli olarak yetişiyor. Onun için hasadın 70-80 gün daha devam edeceğini yani Ekim ayı ortasına kadar hasat yağacağımızı söyleyebilirim. Barbunya da kalite önemli burada kaliteli ürün yetişiyor geçtiğimiz yıllarda kalite oranı daha yüksekti. Aynı zamanda tonajda da rakamlarımız yüksekti. Ovacık, barbunyasını buradan İstanbul’a gönderir. Geçtiğimiz yıllarda günde 60-70 ton arası ürün gönderiyorduk. Bu yılda önümüzdeki hafta Ovacık’tan İstanbul’a ürün gitmeye başlayacak. İlk günlerde 25-30 ton arası ürün çıkar İstanbul’a ulaşır.
“ÜRETİM YOLLARIMIZIN BİR AN ÖNCE YAPILMASINI İSTİYORUZ”
Barbunya bizim için önemli bir ürün bu ürünün en iyi şekilde olması içinde toz olayının olmaması gerekiyor. Üretim yollarımızın birçoğu toprak asfalt olan yollarımızın asfaltı da çok kötü durumda
İzmir Büyükşehir Belediyemizin üretim yollarımıza bir an önce el atmasını istiyoruz. Yollarımız yapılırsa gerek üretim rekoltemiz gerekse ulaşımda yaşanan sorunları yaşamayız.
“ELEKTRİK SORUNUMUZ VAR”
Bugünlerde başka bir sorunumuzda elektriklerde voltaj sorunudur. Voltajların düşük olmasından dolayı gündüz saatlerinde hiçbir dalgıç pompamız çalışmıyor. Süreli gece sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Ödemiş’in ucunda Aydın sınırında olduğumuz için burası mahrumiyet bölgesi olmasın. Bizler yaz kış üretim yapıyoruz. Üretmeye de devam edeceğiz. Belediye yetkililerinden ve diğer yetkili kurumlardan Ovacık’ın sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz. Bu sorunlarımız aşıldığında daha iyi üretim yapacağımıza inanıyorum.”