- Haberler
- Osmanlı sarayına uzanan lezzet: “Bayındır Taşköprü Kavunu”
Osmanlı sarayına uzanan lezzet: “Bayındır Taşköprü Kavunu”
Bayındır, bugün tüm Türkiye’de “Çiçeğin Kenti” olarak tanınsa da aslında hayvancılık ve sebze-meyve üretimi konusunda da...
Bayındır, bugün tüm Türkiye’de “Çiçeğin Kenti” olarak tanınsa da aslında hayvancılık ve sebze-meyve üretimi konusunda da söz sahibi bir ilçe. Kiraz, ceviz, kestane, üzüm dolu dağları ile karpuz, kavun ve neredeyse her türlü sebzenin yetiştiği bereketli ovası ile Türkiyeyi beslemeyi sürdürüyor.
Bayındır’da sebze-meyve üretimi de aynı çiçekçilik gibi Osmanlı döneminden beri devam ediyor. Devlet arşivlerindeki belgeler, 19.yüzyılda Bayındır’da yetiştirilen sebze ve meyvelerin İzmir üzerinden İstanbul’a gönderildiğini gösteriyor. Yine arşivdeki 1856 tarihli bir belge sayesinde Osmanlı sarayına hediye olarak Bayındır’dan dört küfe kavun gönderildiği de biliniyor.
150 yıllık bir gelenek
Osmanlı döneminde ünü İstanbul’a kadar yayılan Bayındır’ın meşhur Taşköprü Kavunu, bugün de yaşamaya devam ediyor. Hibrit tohumlar yayılmadan önce Bayındır’da yoğun olarak yetiştirilen ve çevre ilçelerde de kokusu ve lezzeti ile büyük beğeni toplayan Taşköprü Kavunu, ata yadigarı tohumlara sahip çıkan birkaç “kahraman” sayesinde günümüzde de yaşamaya devam ediyor. Bugün yetiştirilen Taşköprü Kavunu tohumları, yaklaşık 150 yıllık bir gelenekten geliyor ve babadan çocuklara aktarılarak var olmaya devam ediyor.
Bayındır’da aynı gelenekle ata yadigarı tohumlarla yerli domates ve karpuz yetiştirilmeye de devam ediliyor.
Onur Karagöz