• Haberler
  • Ekonomi
  • Osmangazi Köprüsü, 1,2 milyar doları girdap gibi yedi

Osmangazi Köprüsü, 1,2 milyar doları girdap gibi yedi

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, iktidarın kamuoyuna “büyük başarı” olarak sunduğu Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının,...

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, iktidarın kamuoyuna “büyük başarı” olarak sunduğu Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının, garanti edilenin çok altında kalması sonucu köprü, halk için büyük zarar yarattı.

Köprüden günlük 40.000 aracın geçeceği garanti edilmişti. Planlananlara göre 7 yıl içinde 102 milyondan fazla aracın köprüyü kullanması gerekirken, 7 yıl boyunca köprüye ödenen garanti tutarı 1,2 milyar doları geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 yılda 70 milyon araç geçişini “rekor” olarak sunduğunu hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BirGün gazetesine yaptığı açıklamalarda “Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldığından beri araç başına 35 dolar artı KDV üzerinden verilen günlük 40 bin araç geçiş garantisi ile kamu bütçesinde yıllardır dev bir kara deliğe dönüştü. Bugüne kadar kaç aracın geçiş yaptığı bilgisini saklayan iktidar, köprünün açılışının 7’nci yılında toplam 70 milyon aracın geçtiğini sanki büyük bir başarı elde edilmiş gibi paylaştı.” dedi.

“Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri itiraf niteliğinde”

Akın, Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği rakamın, Garanti edilen sayının altında kaldığına işaret ederek, açıklamaların adeta itiraf niteliği taşıdığını söyledi. Kamuoyuna, yılda 10 milyon aracın geçtiğinin ilk kez duyurulduğunu söyleyen Akın, garantinin tutturulabilmesi için yılda 14 milyon 600 bin aracın geçmiş olması gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak 7 yıl boyunca köprüye ödenen garanti tutarı 1,2 milyar doları geçti.

Büyük zararın verildiğine işaret eden bu hesaplamaya, Türk lirasındaki değer kaybı ve sözleşmedeki enflasyon farkı dahil bile edilmiyor.

Akın, “İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türk Lirası’nda yaşanan gelir kaybı, Osmangazi Köprüsü’nden geçen araçların bile verilen gelir garantisini karşılayamamasına neden oluyor. Araç başına KDV dâhil gelir garantisi bugünkü kura göre 985 lira (37,8 dolar) tutarına geldi. Bu tutar 185 lira ile 350 lira arasında olan geçiş ücretini karşılamıyor” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Bir başka deyişle, iktidarın garanti ettiği sayı kadar aracın Osmangazi Köprüsü’nü kullanmış olması durumunda bile köprü, maddi olarak zarar ediyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme