OSMAN EFENDİLER Osman Duygulu

Geçtiğimiz günlerde yaya olarak Ödemiş çarşısında dolaşırken hafızam beni eski Ödemiş'e götürdü. O yıllarda Ödemiş'in en...

Geçtiğimiz günlerde yaya olarak Ödemiş çarşısında dolaşırken hafızam beni eski Ödemiş’e götürdü. O yıllarda Ödemiş’in en merkezi çarşısı eski peynir pazarı, halk arasında bit pazarı olarak bilinen çarşının etrafı Katırcılar Sokağı, Büyük Cami, Küçük Cami’nin etrafındaydı.

İşte o dönemlerde Büyük Cami’nin batısında Osman Efendiler diye bilinen bir esnafın dükkanı bulunuyordu. Tek basamakla çıkılan dükkanda ne arasan bulunurdu. Tabiri caizse yok yoktu. Aktariye, kolonya, düğme, fermuar, naftalin, fare zehri, kantaron yağı, kumaş boyası, süpürge, ince baharat, türleri, dardahan tohumu, yedi karneş kanı, şeytan tırnağı, zerdeçal gibi birçok üründe bulunuyordu.

Ödemiş’in en büyük ve zengin çeşitlerin bulunduğu bir dükkandı. Öyle nam yapmıştı ki esnaflar kendi aralarında şakalaşırken çıraklarına ‘’Evladım git Osman Efendilerden yirmi beş kuruşluk minare gölgesi ve davul tozu al” derlerdi.

Çocukluk yıllarından beri Osman Efendiler dükkanının adını hep duymuş birçok sefer alışveriş yapmışımdır bu dükkandan.

Ancak bu dükkan kimindir sadece adını biliyordum yapmış olduğum araştırmalar sonucu bu dükkanın kurucusu ilçemizin tanınmış esnaflarından Liz Kundura Osman Toprakçı’nın dedesi olduğunu öğrendim hemen kendisini arayarak Osman Efendiler dükkanıyla ilgili bilgileri almak için bir mekanda buluştuk torun Osman Toprak’tan aldığımız bilgileri ben de sizlerle paylaşmak istedim.

Osman Duygulu, İstanbul Sen Jozef Koleji mezunu yabancı dil bilen askerliğini yedek subay olarak yapmış ve yedek subay olduğu dönemde verilen maaşı dahi almayıp ben buraya vatani görevimi yapmaya geldim deyip verilen maaşı reddetmiştir. Aynı zamanda bir Kuvay-iMilliyeci olan duygulu Yunan askeri Ödemiş’e girmek istediğinde Hacı İlyas Mevkinde şimdi ki İlkkurşun denilen yerde Yunan’a ilk kurşunu sıkan da Osman Duygulu’dan başkası değildi Ankara’da, Anıtkabir’e gittiğimizde Anıtkabir’in alt bölümünde bulunan Ege’de kurtuluş bölümünde Ödemiş’de Yunana direnen ve ilk kurşunu atanların içinde Osman Duygulu’nun da olduğu görülecektir. Duygulu, siyasetle de uğraşmış 1950 -1960 yılları arasında Demokrat Parti’den belediye meclis üyeliği, sağlık ve Bayındırlık komisyonu üyeliği Başkanlığı da yapmıştır. Duygulu mütevazi, sempatik, cana yakın, gönül kırmayan, dine bağlı, hoş görevini de yerine getirmiş biridir. 5 kız babası olan Duygulu 1899 doğumlu olup 73 yaşında 1972 yılında hayata veda etmiştir. Mezarı Ödemiş Zungurlu Mezarlığındadır. Mekanı Cennet olsun.

 

Bakmadan Geçme