Oruç tutmayabilecek kişiler kimlerdir?

İslam dininin temel ilkesi, bireyleri güçlerine göre sorumlu tutarken, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda...

İslam dininin temel ilkesi, bireyleri güçlerine göre sorumlu tutarken, güçlerini aşan veya sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler getirir. Bu genel ilke, Ramazan ayında farz olan oruç ibadetini belli şartlara bağlı olarak tutmama izni verir. Kuran-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Ey inananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir” (Bakara, 2/183-184).

Bu nedenle aşağıdaki durumlarda kişiler, oruç tutmakla yükümlü tutulmazlar ve daha sonra kaza etmeleri veya yerine fidye vermelerine izin verilir:

Yolculuk: Ramazan ayında sefer mesafesi (en az doksan km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kişiler, geceden oruca niyet etmek zorunda değildirler. Hz. Peygamber’in Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozduğu kaydedilmiştir.

  • Hastalık: Oruç tutması durumunda hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kişiler veya hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlananlar, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına izin verilir. Oruç tutması halinde hasta olacağı tıbben bildirilen kişiler de hasta hükmündedir.
  • Yaşlılık: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kişiler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.
  • Aşırı açlık veya susuzluk: Açlık veya susuzluk sebebiyle beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kişiler orucunu bozabilirler. Sağlık şartları düzelmesi halinde bozulan oruç Ramazan ayından sonra kaza edilir. Böyle bir kişinin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması haramdır.
  • Oruç tutarken, bazı durumlarda sağlık veya yaşam koşulları nedeniyle oruç tutulamayabilir. Örneğin, zorlu ve yorucu işlerde çalışan kişilerin oruç tutması sağlıklarına zarar verebilir. Bu durumda olanlar oruçlarını tutmayabilirler, ancak daha sonra izin günlerinde veya uygun zamanlarda kaza etmelidirler.
  • Gebe veya emzikli kadınlar da oruç tutarken kendilerine veya çocuklarına zarar verebilecekleri için oruçlarını tutmayabilirler. Ayrıca, yaşlı veya hastalıklı kişilerin oruç tutmaları mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, oruç tutulamayan her gün için bir fidye verilebilir veya ruhsat durumu sona erdiğinde tutulamayan oruçlar kaza edilebilir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme