Ortalama bir sigaranın paket fiyatı, 5 lira artacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararla beraber tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı %2 artarak %20’ye yükselmişti....

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararla beraber tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı %2 artarak %20’ye yükselmişti.

Matematiksel hesaplamalara göre bu, 1 paket sigaranın üzerindeki toplam vergi yükünün yaklaşık %1,5 artarak %82,5’e ulaşması demek oluyor.

Habertürk gazetesi yazarı Rahim Ak, bu durumun bir paket sigaranın perakende fiyatları üzerinde yaratacağı etkiyi hesapladı.

Vergilerin artışıyla beraber ortalama fiyata sahip bir paket sigaranın fiyatındaki artışı matematiksel olarak hesaplayan Ak, yeni düzenlemelere göre sigaralarda mali çarpının 7.5’e yükseleceğini söyledi. Bu, 1 liralık bir maliyet artışının, fiyata 7.5 lira olarak yansıyacağı anlamına geliyor.

Rahim Ak’a göre bu hesaplamaya göre, artan vergi oranları ile beraber ortalama bir fiyata sahip bir paket sigaranın perakende satış fiyatı 5 liranın üzerinde bir artış gösterecek. Ak, “Sigara sektöründe ÖTV ve KDV’de gerçekleşen artışların ve mali çarpanın 7,5’a yükselmesinin, ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigaranın perakende satış fiyatında 5 TL’nin üzerinde artış ihtiyacı getireceği hesaplanıyor.” dedi.

haber merkezi

Bakmadan Geçme