Ormanlarda yanan bölgelerin 4 katı kadar alan, imara açılıyor
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, AKP iktidarının orman yangınları ile mücadele konusunda gelişim sağlayamadığını ve...
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, AKP iktidarının orman yangınları ile mücadele konusunda gelişim sağlayamadığını ve başarısız olduğunu söylüyor. Özkara’ya göre AKP, iklim krizinin orman yangınları üzerindeki etkisini anlayamıyor.
Eski çalışma düzeni ile bu sorunun çözülemeyeceğine vurgu yapan Özkara, orman yangınları ile mücadelede yeni teknolojilerin ve yeni yöntemlerin şart olduğunu söyledi. Örnek olarak 2021 Muğla yangınını gösterdi. 2021 yılında Antalya’da çıkan yangından sonra, Muğla’daki itfaiye ekipleri Antalya’dakilere yardım etmek için gönderilmiş, ardından Muğla’da başlayan yangın Türkiye tarihinin en büyük yangını olmuştu. Her zaman yangın anına odaklanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Özkara, “Eğer yangın öncesinde orman yollarını hazırlayabilmişsek, yangın emniyet şeritlerini elden geçirebilmişsek, yol kenarlarındaki ara ve alt tabakalarının bir an önce ortamdan çıkarılmasını yangın olmayan dönemlerde başarabilmiş olsaydık, doğal olarak yangın çıksa da baş edilemez hale gelmezdi. Bunların hiçbiri yapılmadı.” diyerek esas önemli olanın yangın öncesi olduğunu söyledi.
Yangında hava araçlarının kullanılmasının ve rolünün çok önemli olduğuna, fakat başrolün karadan yapılan müdahaleler olduğuna ve yangının esas bunlar tarafından söndürüldüğüne de değinen Özkara, konuyla ilgili gerekli önlemler almak şöyle dursun Türkiye’de eğitim merkezlerinin kapatıldığını söyledi.
İşin en kötü yanı ise ekosisteme, yangınlardan çok daha fazla zarar veren ihaleler. Özkara, yapılan ihalelerle, aslında yanan bölgeden çok daha fazlasının ranta açıldığını şu sözlerle anlattı; “Orman yangınlarının ortalama 9-10 bin hektarlık alanı etkilediğini biliyoruz. Ama asıl felaket her yıl 40 bin hektarlık saha izin irtifaka bağlı olarak orman niteliği kaybediyor. Bu sahalar hızla artmaktadır. O nedenle en az orman yangınları kadar etkili ve zarar verecek niteliğe kadar gelmiştir. Öncelikleri belirleyerek bunları yapmak lazım. Mutlaka toplumun ihtiyaçları var onlara dikkat etmek lazım. 2000’li yılların başında 10 metreküp olan üretim (ağaç kesimi) bugün 37 milyon metreküpe çıkmıştır. 2022 yılında bu da orman ekosistem açısından büyük bir yıkımdır. Ormanların içi boşaltılmakta, parçalanmaktadır. 10 hektardan küçük alanlar 100 ve bin hektarlık sahalardan koparılarak sayı adeti 55 bin ve 120 bin adetlere çıkmıştır. Bu söylediğim son 12 yılda çıkan rakamlar.”
Haber merkezi