- Haberler
- Özel Haber
- Önyargıları kırmak atomu parçalamaktan zordu, Dikilili Komünist Osman başardı
Önyargıları kırmak atomu parçalamaktan zordu, Dikilili Komünist Osman başardı
Efsanevi Dikili Belediye Başkanı Komünist Osman lakaplı Osman Özgüven, 1980 karanlığının devam ettiği yıllarda barış ve...
Efsanevi Dikili Belediye Başkanı Komünist Osman lakaplı Osman Özgüven, 1980 karanlığının devam ettiği yıllarda barış ve kardeşlik sloganları ile Belediye Başkanı seçildiği Dikili’de düzenlediği festivallerde dönemin solcu ve sosyalist aydınlarını ağırlamış, Yunanistan ile Türkiye arasında barış köprüleri kurmaya çalışmıştı. Aynı zamanda bir insan hakları aktivisti olan Özgüven bölgede çevreyi tahrip edecek pek çok planın yapılmasının önüne geçmiş, hane başına 10 ton suyu ücretsiz hale getirdiği için FETÖ kumpası ile düşürülmüştü.
Komünist Osman Dikili’de ayakta alkışlandı
Yapımcılığını Osman Özgüven’in eski basın danışmanı Oben Ulu’nun, yönetmenliğini araştırmacı gazeteci Gökmen Ulu’nun yaptığı ve Altın Koza’da finale kalan Komünist Osman belgeseli, Dikili’de gösterildi. Gösterimin ardından sahneye çıkan Özgüven ayakta alkışlandı.
Dikili Belediye Başkanı Kırgöz: Dikili’yi demokrasi limanı haline getirdi
Belgeselin gösteriminden önce bir konuşma yapan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, belgeselin yönetmenine ve yapımcısına tebriklerini ilettikten sonra Özgüven’e saygı ve teşekkürlerini sundu; “12 Eylül faşist darbesinin ardından ülkenin üzerine bir karabasan gibi çöken baskılardan sonra Osman başkanımızın Dikili’de başlattığı ve uyguladığı sosyal belediyecilik anlayışı ve politikalar, festivaller, kültür sanat etkinlikleri ile Dikili gerçekten o dönemin aydınlarının, entelektüellerinin, yazarların ve edebiyat insanlarının adeta bir sığınma limanı, seslerini duyurabildikleri bir demokrasi limanı haline gelmiştir” dedi.
Festivallerin Dikili’nin ulusal ve uluslararası ölçekte tanınmasına büyük katkı sağladığını da belirten Kırgöz, Özgüven’in politikalarının takipçisi olduğunu ekledikten sonra sözü yönetmen Gökmen Ulu’ya devretti.
Önyargıları kırmak atomu parçalamaktan zordu, Komünist Osman başardı
Sözü Kırgöz’den devralan Ulu, yaptığı konuşmada “Hikayemiz 12 Eylül karanlığına karşı buradan yükselen ışıkla başlıyor. Demokrasi yanlıları, aydınlığa uçuşan kelebekler gibi Dikili’de buluşmuşlardı. Güneş toplamayı düşlemişlerdi” dedi.
Bunun Dikili’nin tarihsel ruhuna da çok yakıştığını belirten Ulu, coğrafyanın ilk yerleşik uygarlığı olan Lurilerin Dikili’ye “Güneş Kenti” ismini taktıklarını, Dikili kelimesinin kökeninin buradan geldiğini vurguladı.
Komünist kelimesini kimilerinin Osman Özgüven’i övmek, kimilerinin yermek için kullandığını da ekleyen Ulu, “Ferhan Şensoy onun için “Dikili’ye heykeli dikilecek adam”, Dikilililer isi “halkçı başkan” dedi” ifadelerini kullandı.
Osman Özgüven’in hatalarının ve başarılarının kıyaslandığında başarılarının olağanüstü derecede baskın geldiğini belirten Ulu, hem bir Dikilili olarak hem bir araştırmacı gazeteci olarak bunun farkına vardığını, Özgüven’in gücünü halktan alan mütevazı bir halk adamı olduğunu söyleyerek “Sol yanında kalın bir cüzdan yerine temiz ve büyük bir yürek taşıdığını gördüm. Öyle yapmacık değil, sahici bir adam gördüm. Einstein der ki; atomu parçalamak önyargıları parçalamaktan kolaydır. Özgüven’in ön yargıları nasıl kırdığını gördüm. Fikir namusunu korumakla birlikte toplumun bütün renklerini kucaklayabildiğini, bir arada yaşama kültürünü, farklılıklarımızı nasıl zenginliğe dönüştürdüğünü gördüm” dedi.
Faşizme karşı birleşik cephe oluşturmanın değerini Özgüven’den öğrendim
Özgüven ve yoldaşlarından öğrendikleri arasında faşizme karşı birleşik bir cephe oluşturmanın öneminin de bulunduğunu belirten Ulu, “Anladım ki kin ve nefret insan yüreğine yüktür, savaşın kazananı barışın kaybedeni yoktur. Yüksek insanlık idealleri için, dünyanın güzel bir yer olması için verilen mücadeleden asla vazgeçilmemesi gerektiğini ondan ve yoldaşlarından öğrendim. O yoldaşlar ki Nazım Hikmet’tir, Deniz Gezmiş’tir, Uğur Mumcu’dur, Terzi Fikri’dir, İlhan Selçuk’tur, Tarık Akan’dır, Can Atalay’dır, Ali İsmail Korkamaz’dır. Halktır, sizlersiniz” dedi, Özgüven’in yerel devrim yaptığını ve devrimcilerin unutulmayacağını sözlerine ekledi; “Değerli dostlar, kapkaranlık bir geceden geçiyoruz ama biliyoruz ki Güneş mutlaka doğar” dedi.
Yunan belediye başkanları da gösterime katıldı
Belgesel gösterimine Özgüven’in Türkler ve Yunanlar arasında barış köprüleri inşa etmek için iletişim kurduğu Yunanistan’lı belediye başkanları da katıldı.
Utku Beycan