Önce senaristler sonra oyuncular… Hollywood grevde

İki Hollywood sendikasının 1960 yılından 2023’e kadar gerçekleştirdiği ilk ortak grev, ABD eğlence sektörünü kelimenin tam...

İki Hollywood sendikasının 1960 yılından 2023’e kadar gerçekleştirdiği ilk ortak grev, ABD eğlence sektörünü kelimenin tam anlamıyla felç etti. “Amerika Yazarlar Birliği” (Writers Guild of America/WGA) bünyesindeki senarist ve yazarların mayıs ayından bu yana devam eden grevi, pek çok dizi projesinin durmasına sebebiyet vermişti. Şimdi buna bir de Sinema Oyuncuları Birliği-Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists/SAG-AFTRA) adlı sendikanın grevi eklendi.

Sendika üyesi aktör ve aktrislerin grevi, Los Angeles yerel saatiyle 14 Temmuz gece yarısından bir dakika sonra başladı. Grev nedeniyle ABD’de şu anda neredeyse hiçbir film ve dizi çekilemiyor.

160 binden fazla sinema ve televizyon oyuncusu ile dublörün üye olduğu SAG-AFTRA’nın grev kararı alınmasının nedeni, Hollywood stüdyolarını ve yayın platformlarını temsil eden “Amerikan Televizyon ve Film Stüdyoları Birliği” (AMPTP) ile yapılan görüşmelerin henüz bir anlaşmayla sonuçlanmamış olması. “Entertainment Weekly” adlı haftalık eğlence sektörü dergisine göre, söz konusu grev, tüm film endüstrisini derinden sarsacak nitelikte.

Hollywod oyuncuları, diğer hususların yanı sıra, daha iyi ücret (özellikle de tekrar gösterimler için yapılan ödemelerden daha fazla pay) ve gerçeğinden ayırt edilemeyecek bir şekilde oyuncuların yerini alabilen “yapay zekâ karakterlerine” karşı koruma sağlayacak düzenlemeler talep ediyor.

Sendikaya üye oyuncular kırmızı halıda boy göstermeyecek. Barbie filminin galasına baş rolleri paylaşan

Margot Robbie ve  Ryan Gosling galaya katılmayacak.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme