Omurilik felci nedir?
Omurilik, merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır ve beyinden gelen sinirsel sinyallerin vücudun farklı bölgelerine iletilmesine yardımcı...
Omurilik, merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır ve beyinden gelen sinirsel sinyallerin vücudun farklı bölgelerine iletilmesine yardımcı olur. Omurilik felci, omuriliğin ileti yolu üzerinde oluşan herhangi bir kesme, sıkışma veya hasar nedeniyle, vücudun altındaki bölgesindeki sinirsel iletişimin engellenmesi sonucu ortaya çıkar.
Omurilik felci genellikle iki türde sınıflandırılır:
- Tetrapleji (Quadriplegia): Bu durumda omurilik hasarı boyun bölgesinde meydana gelir ve vücudun boyun altından aşağısı etkilenir. Kişi, ellerinden aşağıya doğru ellerini, kollarını, bacaklarını ve ayaklarını kontrol etmekte zorluk çeker.
- Parapleji: Bu durumda omurilik hasarı bel veya sırt bölgesinde meydana gelir. Kişi, belinden aşağısını etkilenir ve genellikle bacaklarını ve alt vücut bölgesini kontrol etme yeteneğini kaybeder. Ancak ellerini ve kollarını kullanabilir.
Omurilik felcinin nedenleri çeşitli olabilir. Bunlar arasında trafik kazaları, spor yaralanmaları, düşmeler, darbeler, iltihaplar, tümörler ve dejeneratif hastalıklar yer alabilir. Omurilik felci, genellikle kalıcı bir durumdur, ancak rehabilitasyon ve destek tedavileri ile hastaların yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır.
Haber Merkezi