Okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel: Millî Eğitim Bakanlığının devlet okullarındaki öğrencilerine...

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel: Millî Eğitim Bakanlığının devlet okullarındaki öğrencilerine en az bir öğün, ücretsiz ve sağlıklı yemek vermesi gerektiğini söyledi. Millî Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz şubatta, okul öncesi ve yatılı okullardaki çocuklara günde bir öğün ücretsiz yemek verme kararı almıştı. Ancak bu kararı sadece bir dönem uyguladı. 2023-24 eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce, 11 depremzede ildekiler hariç, okul öncesi çocuklara yemek vermeyi kesmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 Eylül’de kendi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajında çocukların zihinsel ve fiziksel aktivitelerinin yüksek olduğu okul çağında dengeli ve yeterli beslenmelerinin önemine dikkat çekmişti.

Koca’nın paylaştığı videoda çocuklar avokadolu, peynirli, zeytinli, domatesli, sütlü kahvaltılarını ediyor. Videoda ayrıca, haftada en az iki kez balık, tavuk, et yenmesi öneriliyor. Kocanın bu paylaşımı, ekonomik gerçeklerle örtüşmediği için çok eleştirildi. Diken’in sorularını yanıtlayan Yüksel de devletin söz konusu ‘tasarruf ‘unu eleştirdi: “Devletimizin gücüne inanıyorum. Tüm devlet okullarında okuyan öğrencilerinin günde bir kez de olsa sağlıklı beslenebilmeleri için öğle yemeği desteği yapacağına inanıyorum.” CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisinin “Eylem Planında ‘Sağlıklı Beslenme’ Okulda ‘Açlık’ Var” raporuna göre, okul öncesinden, üniversite öğrencilerine kadar çocukların önemli bir kısmında yetersiz ve sağlıksız beslenme giderek yaygınlaşıyor. Raporun çocuklarda obezite, bodurluk ve özellikle kansızlık oranlarındaki artışı gösterdiğini vurgulayan Yüksel, çünkü çocuklar yaşlarına uygun beslenemiyorlar dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme