Oktoberfest hakkında merak edilenler

Her yıl geleneksel düzenlenen Oktoberfest’in amacı Eylül’ün son günlerinden Ekim’in ilk günlerine geçiş yaparak, Ekim’in gelişini...

Her yıl geleneksel düzenlenen Oktoberfest’in amacı Eylül’ün son günlerinden Ekim’in ilk günlerine geçiş yaparak, Ekim’in gelişini kutlamak.

Ekim ayının ilk Pazar gününü de kapsayacak şekilde 16 gün sürüyor. Festival, genellikle Almanlarca kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak bilinen Theresienwiese‘de düzenleniyor.

Festivalin en önemli özelliği ise bira. Her sene festival, Münih Belediye Başkanının ahşap bira fıçısına çeşme çakmasıyla tören başlar.

Festival için özel olarak bira mayalanır. Bu bira festivale özel olduğu için hem tat hem de alkol bakımından koyu ve serttir. Bu özel bira yine festivale özel bir litrelik bardaklarda sunulur.

Festival alanının içinde özel bira olan binlerce kişinin sığabileceği devasa çadırlarda yapılır. Bu çadırlar birkaç tane vardır  ve içlerinde bol bol yemek ve bira servisi yapılır.

Festivalde biraların tokuşturulması gereken zamanda ‘eins, zwei, drei, G’suppaaaa!’ diye bağırılır. Bunun anlamı ise bir, iki, üç, kafaya dik !  Ayrıca, ‘prosttt’ vardır o da şerefe demektir!

Oktoberfest’te göze çarpan şeylerden biri de Trachten denilen kıyafetleri. Kadınların Dirndl erkeklerin ise Lederhosen adı verilen tradisyonel kıyafetlerini sadece Oktoberfest’de değil, şehirde dolaşan herkesin her üzerinde görülebilir.

 

 

 

Bakmadan Geçme