- Haberler
- ÖDEMİŞTE SALÇA SEZONU AÇILDI
ÖDEMİŞTE SALÇA SEZONU AÇILDI
&ldquoDOMATESİN KASASI 12,5 TL, BİBERİN ÇUVALI 40 TL&rdquo Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş&rsquote salça sezonu, salçalık biber...
“DOMATESİN KASASI 12,5 TL, BİBERİN ÇUVALI 40 TL”
Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş’te salça sezonu, salçalık biber ve domatesteki erken hasat nedeniyle geçmiş yıllara göre bir hafta erken başladı.
Her yıl 15 Ağustos civarında başlayıp eylül aylarına kadar süren salça sezonu bu yıl erken açıldı. Ödemiş’te Cumartesi Pazarı’nda tezgahlarda yerini alan salçalık biber ile domates ev hanımları tarafından kasa ya da çuval halinde satın alınıyor.
Ödemiş’in Kazanlı ve Balabanlı mahallerinden gelen salçalık biberin kilosu 2 liraya satılırken salçalık domates de kilo başına 1 lira civarında alıcı buluyor. Pazarcılar ise 20 kilogram gelen bir kasa salçalık domatesi 12,5 liraya sattıklarını, 25 kilogram gelen bir çuval kırmızı biberi 40 liraya sattıklarını belirttiler.
“BİR HAFTA ERKEN BAŞLADIK”
Pazarcı Selim Özbek, sezonun erken başladığını fiyatların bu yılda makul olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda Ağustos ayının ortasından Eylül ayı ortalarına kadar yoğun geçen salça sezonu yaşıyorduk. Bu yıl ise sıcakların aşırı derece de olması tarlalardaki kırmızıbiber ve domatesi bir hafta erken olgunlaştırdı. Buna bağlı olarak ta salça yapma sezonu da bir hafta erken başlamış oldu. Geçtiğimiz hafta içinden bu yana satışlarımıza başladık. Ancak bugün Ödemiş Cumartesi pazarı asıl satış bugün yaşandı.
“ÜRÜN KAZANLI VE BALABANLI’DAN”
Ödemiş’in Kazanlı ve Balabanlı Mahallelerinde yetişen ürünler bugün pazarda yerini aldı. Kilo olarak isteyen müşterilerimize domatesi 1 TL’den, biberi 2 TL’den satıyoruz. Domatesin kasası ise 20 kilo geliyor kasa olarak 12 TL 50 kuruşa satıyoruz. Biber ise çuvalda oluyor bir çuval biber yaklaşık 25 kilo geliyor biberinde çuvalını 40 TL’den satıyoruz. Önümüzdeki günlerde daha da hareketli günlerin yaşanacağını tahmin ediyorum. Fiyatlar ise bu rakamlarda seyir eder”
“ÖDEMİŞLİLER SALÇAYI KENDİSİ YAPIYOR”
Özbek şöyle devam etti: “Bu bölgede yani Ödemiş ve çevresinde hemen hemen her evde salça yapılıyor. Kadınlar evlerde yemeklerde kullanacak oldukları salçayı kendileri yapmayı tercih ediyor. Bana göre en sağlıklısı da salçanı evinde yapmaktır. En temiz, en güzel bir şekilde yapılan salça sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Salça yapımında dikkat edilecek unsurlar küflenmiş ya da çürümeye yüz tutmuş domatesi ya da biberi erimeye bırakmamaktır.
Daha sonra sıkım aşamasının ardından güneşte kontrollü bir şekilde pişirmek ya da güneşlemektir. Son olarak sağlıklı bir cam kavanoza aktarılan salça kış boyunca evdeki salça ihtiyacını görüyor. Bazı aileler domates ve biberden oluşan yemeklik salçanın yanında sadece kırmızıbiberden oluşturulan kahvaltılık salça yapıyorlar. Yeni sezonumuz hayırlı olsun.”