Ödemiş'te öykü yarışması
Ödemiş'te 2013 yılından bu yana, kendi içinde gösterişsiz bir edebiyat etkinliği düzenleniyor. Edebiyatın çeşitli dallarında ilçemizdeki...
Ödemiş’te 2013 yılından bu yana, kendi içinde gösterişsiz bir edebiyat etkinliği düzenleniyor. Edebiyatın çeşitli dallarında ilçemizdeki orta ve lise öğrencilerinin katılımına açık bu etkinlik, zor şartlar altında yapılsa da Ödemiş ve Türkçe adına desteklenmesi gereken bir çaba olarak karşımıza çıkıyor.
Evet, daha önce dört kez Savaş Recep Başsoy adına gerçekleştirilen yazma yarışması, bu kez öykü dalında cumartesi günü yapılıyor.
Zaman zaman kamu kurumları ile temsilcilerinden destek bulan bu etkinlik, esasen Dil Derneği tarafından düzenlenmekle birlikte ilçemizdeki çeşitli okullarda görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin de ilgisi ile büyüyor.
Geçtiğimiz yıllarda önceden yazılmış yazılarla katılan öğrenciler, bu yıl yarışmaya aynı gün yazdıkları ile katılacaklar.
Yazmak, duygu ve ilham işidir ve ‘hadi yazın bakalım’ demekle ortaya güzel eserler çıkmayabilir. Ama bir duyarlılık oluşturmak adına düzenlenen bu yarışmada yazmaya eğilimli öğrencilerin kendi duygularını kaleme dökmeye çalışması da belli bir kanaat uyandıracaktır.
Cumartesi günü Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) gerçekleştirilecek yarışma, Ödemişli emekli başkonsolos Ülkü Başsoy’un girişim ve katkıları ile her yıl değişik bir konuda ve edebiyatın farklı bir dalında düzenleniyor. Yarışma, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere açık.
Avukat arkadaşımız Safiye Özçelik’in yazman olarak görev aldığı bu yılki çalışma, çeşitli okullarda görev yapan, edebiyata gönül vermiş öğretmen arkadaşlarımızın katılımı ile biraz daha can ve ruh buldu.
Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin yarışma için yazdıkları yazıların değerlendirilmesi ve ödüle değer görülen yazıların sahiplerinin ödüllendirilmesi şeklinde gerçekleşen etkinlik de bu yıl biçim ve içerik değiştirdi. Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, 7 Ekim günü sabah saat 09.00’da ÖYKAM’da olacaklar. Öykü konusu, öğrencilerimize aynı gün bildirilecek. Yarışma öncesinde yapılan değerlendirmelerde yarışmanın sabah 09.00’da tanışma ve karşılama ile başlaması, saat 10.00’dan 12.00’ye kadar sürecek bir yazma sürecinin ardından Ödemiş Arkeoloji Müzesi’nin gezilmesi tasarlandı. Öğrencilerimiz öykülerini yazarlarken yarışmaya katılan öğretmenler de kendi aralarında edebiyat, dil ve kültür konularında söyleşi yapacaklar.
Dereceye giren öğrencilere nakit para ve kitap seti hediye edilecek. Ayrıca eserler, daha sonra bir kitapçıkta bir araya getirilecek.
Yarışmanın destekçisi emekli başkonsolos Ülkü Başsoy, bir dil gönüllüsü olduğu kadar aynı zamanda bir Ödemiş sevdalısı.
Ödemiş’te benzeri etkinliklere destek vermekten geri kalmayan Ülkü Başsoy, edebiyat çevrelerinde de tanınan biri. Geçtiğimiz yıllarda yapılan yarışma ve benzeri söyleşilerde Latife Tekin gibi edebiyat dünyamızın ünlü isimlerini Ödemiş’e davet etmişti.
Başsoy, bu yarışma ile hem ailesinin anılarını yaşatmak hem de Türkçe’ye ilgi çekmek istediğini her fırsatta söylüyor.
Biz, bir grup edebiyat öğretmeni arkadaş ile bu yarışmanın ilçemiz adına güzel bir etkinlik olması için çalışıyoruz. Dilerim ilçemizdeki kimi kurumlar da bu çabaya destek verirler.
Farkındaysanız Ödemiş’in kültür sanat yaşamında yokları oynuyoruz. Her ne kadar yeterli ilgiyi istenen ölçüde görmese de turneye çıkmış tiyatro ve benzeri etkinlikler ilçemize de uğruyor. Konserler ve söyleşiler oluyor. Günlük gazetelerimiz ve kültür sanat içerikli dergilerimiz var.
2500 yıl öncesine uzanan belgeli tarihinin yanında 8000 yıl öncesine uzandığı tahmin edilen mağara resimleri ile süslü zenginliğimiz var.
Eğer her şeyi kamudan beklemeyeceksek sivil toplumun da kamudan destek beklentisi boşa çıkarılmamalıdır. Öykü yarışması, seyirlik bir eğlence değil. Yarışma, edebiyata meraklı öğrencilerimizin açığa çıkarılması için önemli.
Bu çerçevede gerek Kaymakamlığımızın gerekse de Belediyemizin ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bu etkinliğe sahip çıkmaları ve desteklemeleri gerekiyor.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından bir kopmuş demektir’ sözü ile kültür ve sanatın değerini ortaya koymuştur.
Neden ilçemizden ünlü bir öykü yazarı çıkmasın?
Göktürk Yazıtları ve Köktürk Yazıtları olarak bilinen Orhun Abideleri, Türklerin en eski yazılı belgeleridir. 8’inci yüzyılın başlarına ait bu metinler, Göktürk alfabesi ile Göktürkçe olarak taşa kazınarak yazılmıştır. 1889’da Orhun Vadisi’nde bulunan yazıtlar, ne acıdır ki 1893’te Wilhelm Thomsen ve Vasili Radlof adlı iki yabancı Türkolog tarafından çözülmüştür.
Ne acıdır ki eski Türk tarihi ve kültürü ile yeterince ilgilenmemişiz.
Neden bize ait en eski metinleri İngilizce çevirilerinden bugünkü dilimize çevirelim!
Neden dünya çapındaki öykü yazarlarından birkaçı Ödemiş’ten çıkmasın!
Gençlerimize fırsat ve olanak sağlamalıyız ki…
Bugün 5 Ekim. Bugün Dünya Öğretmenler Günü.
Öğretmenlik, sadece okul sınırları içinde yapılan bir meslek değildir.
Unutmayalım; hepimiz birer öğrenci, hepimiz birer öğretmeniz.