Ödemiş'te iğlek zamanı

Ödemiş'te havaların ısınmasıyla birlikte incirlerin olgunlaşması için iğlekleme (ilekleme) işlemi başladı. Ödemiş'e bağlı Birgi ve Kaymakçı...

Ödemiş’te havaların ısınmasıyla birlikte incirlerin olgunlaşması için iğlekleme (ilekleme) işlemi başladı.

Ödemiş’e bağlı Birgi ve Kaymakçı mahallelerindeki incir üreticileri, incir bahçelerinde iğlekleme işlemine başladıklarını söylediler. Üreticiler, incirlilerin olgunlaşması için yapılan işlem için yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini ifade ettiler.

Önceki yıllarda kilogram fiyatı 2 ila 8 TL arasında satılan iğleklerin bu yıl arz ve talep durumuna göre 6 ila 10 lira arasında alıcı bulduğu belirtildi.

İncir üretimi ve satışı yapan Kaymakçılı üretici Halil İbrahim Ayan, incir üretiminde iğleklemenin dölleme anlamına geldiğini belirterek, “Küçük Menderes Havzası’nda incir üretimi, ağırlıklı olarak Ödemiş, Beydağ ve Tire ilçelerinde yapılır. Ödemiş ve çevresinde en güzel incirler, Birgi İrimağzı ve Kaymakçı Işıklar mevkilerinde bulunur. Dünya çapında kaliteli kuru incirinin yetiştiği incir bahçelerimizdeki ağaçlarımıza her yıl olduğu gibi bu yıl da Haziran’ın ilk haftası döllenme için iğlek atarız. İğlek dediğimiz, incirin erkek olanıdır. 10 gün içerisinde 2-3 kez iğlekleme yapmamız gerekiyor. İğleklerimizi kendimiz yetiştirdiğimiz gibi Aydın’ın Bozdoğan ilçesinden de temin ettiğimiz oluyor. Fiyatlar arz talep durumuna göre belirleniyor. Alıcı çoksa fiyat yüksek, yoksa bedavaya bile gidebiliyor. İğleklemeye bölgemizin değişik yerlerinde göbek, top, erkek ve kozalak gibi adlar verilir. Bu işlemi iki veya üç kez yaparız. Dileriz havalar uygun gider de incirlerimizde kalite sıkıntısı yaşamayız”

Haber: Özcan Çetin

Bakmadan Geçme