• Haberler
  • Ödemiş'te hava buz sokak hayvanları üşüyor

Ödemiş'te hava buz sokak hayvanları üşüyor

Ödemiş'te hava sıcaklıklarının bir anda düşmesinin ardından termometreler, mevsim normallerini göstermeye başladı. 2020'nin ilk ayında ve...

Ödemiş’te hava sıcaklıklarının bir anda düşmesinin ardından termometreler, mevsim normallerini göstermeye başladı. 2020’nin ilk ayında ve Şubat ayının ilk haftasında yüzünü gösteren ılık hava, havzayı terk etti. Gün içinde 18 dereceye kadar yükselen hava sıcaklıkları, 4 dereceye kadar düştü. Ödemiş’te sıcaklıkların bir anda düşmesiyle beraber sokaklar ve caddeler de boşaldı. Sokak hayvanları ise üşüyor.

 

Size birkaç önerimiz var

 

Ödemiş’in sokaklarında hem karınlarını doyurmak isteyen hem de yaşam mücadelesi veren sokak hayvanları için Küçük Menderes Gazetesi olarak size çeşitli önerilerimiz var: Basit birkaç adımla onların da kışı atlatmalarına fayda sağlayabiliriz.

 

Kış ayları denilince akla gelen ilk konu, barınmadır. O yüzden tahtadan kedi-köpek evleri yapmak, onlar için büyük bir yardım olacaktır. Dikkat edilmesi gereken birkaç konu var ki karton kedi evlerinin çevresini naylon poşetle sarmak ve yağmura karşı korunaklı hale getirmek gerekli. Kapıların ise ortadan değil, yana doğru açılması ve çok rüzgar almaması önemli. Soğuk havalarda suların aşırı soğuması ve donması nedeniyle suları sıcak koymak ve sık sık kontrol etmek, sokak hayvanlarının susuz kalmasını da önleyecektir.

 

Hayvanların yemek bulamadığını ve öğün kaçırmaları halinde hayatlarının tehlikeye düşeceğini hatırlayın. “Başkaları verir” demeyin, o başkası sizsiniz. Kuşları da unutmayın. Ağaç dallarına ekmek batırabilir ya da pet şişelere buğday koyabilirsiniz. Hasta gördüğünüz hayvanlara sırtınızı dönmeyin. Anında müdahale çok önemli. Bu gibi durumlarda 0 (232) 544 90 97 sabit telefonla Ödemiş Belediyesi’ne ait santrale ulaşarak mesai saatlerinde 208 numaralı dahiliyi tuşlayıp barınak yetkililerini arayabilirsiniz.

 

Mahalle kasabınızla iletişime geçin. Bazıları gün sonu sakatatları ücretsiz veriyor, kimisi ise çok ufak miktarlara satıyor. Sokak hayvanlarının karnı doysun. Yola çıkmadan önce kaputa vurun. Özellikle kedilerin ısınmak adına kaputunuza girme ihtimalinin çok yüksek olduğunu unutmayın.

 

Yaşama haklarının olduğunu unutmayın

 

5199 sayılı yasa şunları söylüyor: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu madde 6/4. fıkrası gereği, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların sokaklardan tamamen toplatılması mümkün olmamakla birlikte bakım evlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır. Bu nedenle her ne kadar Ödemiş’te tüm Türkiye’de olduğu gibi sokak hayvanlarının toplatılmasına ilişkin bir talep meydana gelmiş olsa da hayvanların bakım evlerinde hapsedilmesi ilgili yasaya da aykırıdır. Bu talep yetkisine bireysel vatandaşların yanı sıra belediyeler dahi sahip değilken bakım evlerinin de hayvanları toplayıp kapalı alanlarda tutmaya yetkisi bulunmamaktadır. Nitekim hayvan refahı açısından düşünülecek olursa hepsini bir arada kapalı alanlarda tutmak, eziyet etmek anlamına gelecek olup bu toplu yaşam koşulları birçok hastalığı da beraberinde getirecektir.

 

Hayvanların insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında öldürülmesinin, psikolojik veya fiziksel acı çektirilmesinin de kanunda yasaklanmış olduğunu, bu yasaklara aykırı davrananların da idari para cezası ile cezalandırılacağını da belirtmek gerekmektedir.”

 

Ece Köseoğlu

 

Bakmadan Geçme