ÖDEMİŞ'TE ÇİFTÇİ AKADEMİSİ EĞİTİMİ VERİLDİ
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Program Koordinatörü Doçent Doktor Funda Yoldaş Ödemiş Belediyesi Eski...
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Program Koordinatörü Doçent Doktor Funda Yoldaş Ödemiş Belediyesi Eski Nikah Salonunda düzenlenen Çiftçi Akademisi Eğitimi kapsamında “ İyi Tarım Uygulamaları ve Alternatif Sebze Yetiştiriciliği “ konusunda düzenlenen etkinlikte çeşitli önemli bilgiler aktardı.
Doçent Doktor Yoldaş yaptığı Çiftçi Akademisi Eğitim etkinliğinde konuşmasında, “İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, “tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler” olarak tanımlanmaktadır.
İyi Tarım Uygulamalarının Amacı; Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasıdır. Tarımsal üretim çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde kontrollü olarak yapılmaktadır, bu üretimin sonucunda elde edilen ürün sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılmaktadır. Kaliteli ve verimli bir üretim, güvenli gıda tüketimi açısından önemlidir. İTU ile üreticilerimizin kazancı artar, rekabet gücü artar, tüketicilerin sağlığı da korunmuş olur. Hayvan ve bitkisel üretimdeki dengede karışık üretimde kendi kendine yeterliliği arttırır. Toprak işlemede; üst katman ve alt katmanların karıştırılması engellenmeli, genellikle toprağı pullukla devirerek işleme yerine, toprağı devirmeden yırtarak işleyen alet-ekipman kullanılmalıdır.
Doçent Doktor Yoldaş “Üretimde dikkat edilecek temel hususlar “
Üretim konusunda da önemli bilgiler aktaran Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Program Koordinatörü Doçent Doktor Funda Yoldaş “ Toprağın işlenmesinde erozyonu azaltacak ve toprağın fiziksel yapısını koruyacak teknikler kullanılmalı, seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı, sertifikalı tohum, fide veya fidan kullanılmalı, toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyulduğunda yaptırılmalı, Sertifikalı tohum, fide veya fidan kullanılmalı, toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyulduğunda yaptırılmalı, gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun olduğunu belirledikten sonra, bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarda ve zamanda yapılmalıdır. Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirebilecek sulama sistemleri kurulmalı, Sulama için atık su (kanalizasyon suyu) kullanılmamalı ve sulama suyu kaynağı yılda en az bir kez analiz ettirilmelidir.
Hastalık ve zararlılarla mücadelede “Entegre Mücadele Teknik Talimatları” doğrultusunda öncelikle, Kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele gibi yöntemler uygulanmalıdır. Son çare olarak kimyasal mücadele yapılmalıdır. Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulmalı. Kültürel önlemler; Öncelikle sağlıklı sebze üretim materyali seçimi ile başlar. İkinci önemli nokta üretim alanına adapte olmuş, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşit seçimi yapılmalıdır. Bitkiler yeterli ve dengeli beslenerek güçlü kılınmalı, hastalıklı bitki artıkları üretim alanından uzaklaştırılmalıdır. Konvansiyonel sebze üretim tekniğinde kullanılan bitki sıra üzeri ve sıra arası mesafeleri daha geniş tutulmalıdır. Böylece bitkilerin arasında nem birikimi önlenerek mantarı hastalıkların hızlı yayılması önlenecektir. Biyolojik kontrol, zararlıların doğal düşmanlarının çoğalma ve yaşama şansını arttırarak yapılabilir. Bu nedenle, çevrede yabancı ot temizliği yaparken bu canlıların tercih ettiği bitkileri, üretim alanı kenarlarından uzaklaştırmamak gerekir. Ayrıca, üretim alanlarının yanında bir miktar işlenmeden, doğal haline bırakılmış alan bırakmakla bu canlıların yaşamlarını sürdürmelerine olanak vermek de faydalıdır. Öncelikle zararlının kültür bitkisine ulaşmasını engellemektir. Bu amaç ile kültür bitkilerinin üretim alanlarının kenar sıralarında tuzak bitkiler yetiştirmek yaygın uygulamalardan birisidir. Örneğin, hıyar üretim alanlarında problem olan kırmızı örümcekler için, tuzak bitki olarak patlıcan üretimi yapılır. Çünkü patlıcan kırmızı örümcekler tarafından öncelikle tercih edilen bitkilerden birisidir. Patlıcanlar kırmızı örümcekler tarafından tamamen istila edilince, sökülerek üretim parselinden uzaklaştırılıp imha edilirler. Fidelikte yedekte bulunan patlıcan fideleri getirilerek tekrar eskilerin yerine dikiler. Böylece ana üründeki kırmızı örümcek zararı önemli ölçüde önlenmiş olur. Fiziksel önlemlerden diğeri, çekici tuzakların kullanımı ve zararlının elle toplanmasıdır. Üreticilere Faydaları, Rekabet şartlarında önde olmayı sağlar, Perakendecilerle nitelikli anlaşma yapmayı sağlar.(Örn: sözleşmeli tarım yapan şirket ya da hipermarketlerle),İTU üreten üreticiler ve üretici birlikleri tarımsal desteklemelerden öncelikli olarak faydalandırılır. Kredilerde daha düşük faiz, üretimde çalışan kişilerin güvenliğini ve refahını sağlar. Tüketicilere faydaları, kaliteli ürün yetiştiriciliğine olanak sağladığından gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltır. Tüketicilerin kalite, gıda güvenliği ile ilgili taleplerini başarı ile karşılar. Kaliteli ürün yetiştiriciliğine olanak sağladığından gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltır. Tüketicilerin kalite, gıda güvenliği ile ilgili taleplerini başarı ile karşılar. Perakendecilere faydaları, kaliteli ürün yetiştiriciliği için halk sağlığı ve tarım ürününün güvenilirliği ile ilgili endişeleri ortadan kaldırır. Üretici ile nitelikli anlaşma olanağı sağlar. Tüketicinin ürüne olan güveniyle talepte artış beklenir.
Çevreye faydaları, tarımın çevreye olan zararlı etkilerinin azaltılmasını sağlar Sürdürülebilir doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlar. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş tarafından sertifikalandırılır. Bunun için üretici veya üretici birliklerinin yetkilendirilmiş bir kuruluşla sözleşme imzalamaları zorunludur.
İyi tarım uygulamaları sertifikası nasıl alınır?
Doçent Doktor Yoldaş “Ülkemizde İTU’ya uygun tarımsal üretim yapmak isteyen üretici veya üretici birliklerinin ürünlerini belgelendirmeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluşlar (Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu) aracılığıyla iyi tarım kriterlerine göre yapılır. Tarımsal üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar bir yıllık İTU sertifikasını alabilmektedir. Üreticiler tek tek sertifika alabilecekleri gibi, üye oldukları üretici birlikleri veya kooperatifler kanalıyla, grup halinde de alabilirler. Üretici bir danışmandan yararlanarak veya bizzat kendisi öğrenerek, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) yönetmeliğine uygun üretim sistemini kurar ve İTU sertifikası vermeye yetkili bir kuruluşa başvurarak gerekli denetimi yaptırır. İTU Kontrol Noktaları ve Uygunluk Kriterlerine göre yapılan denetim sonucunun başarılı olması durumunda sertifikasını alabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı İTU Yönetmeliği, İTU kriterlerine göre üretim yapan üreticilerin ve üretici birliklerinin görev ve sorumlulukları: Üretim alanlarında yaptıkları gübre, bitki koruma uygulamalarını ve gerekli olan diğer zorunlu uygulamaları kayıt altına almak, Bitki koruma ve hayvan sağlığı ürünlerini tavsiyesine uygun olarak kullanmak. Üretimde hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele yapmak. İyi Tarım Uygulamaları Tehlike Önleme, Tehlike Analizi (HACCP) Zararlılarla Entegre Mücadele (IPM) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (ICM) ilkelerini temel alarak, çiftçilikle ilgili metotların ve teknolojilerin sürekli gelişmesini destekler. İyi Tarım Uygulamaları bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş nihai ürün sürecine kadar sertifikalandırılmış tarımsal ürünün tam üretim sürecini kapsar. Ayrıca; Gıda Güvenliği, Hayvan Refahı, Çevre Koruma ve İşçi Sağlığı, Güvenliği ve Refahı konularını da kapsar. İyi Tarım Uygulamaları; Çevre, insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir. İyi tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün; Kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği anlaşılır” dedi.
Samime SARAYKÖY