ÖDEMİŞ'TE BİR KUŞKONMAZ HİKAYESİ

Ali Akgün Ödemiş Kurucuova doğumlu. Daha önce soğuk hava alanında iş yaparken yaptığı araştırmalar ve çiftçilik...

Ali Akgün Ödemiş Kurucuova doğumlu. Daha önce soğuk hava alanında iş yaparken yaptığı araştırmalar ve çiftçilik konusundaki merakı onu bir kuşkonmaz çiftliği sahibi yapar. Şu anda Ödemiş’te ve civarındaki tek kuşkonmaz çiftliğinin sahibi aynı zamanda. 25 yıl önce Ödemiş’ten ayrılır ve Ödemiş’e dönüşü kuşkonmaz çiftliği sayesinde olur. Ali Akgün çiftliğin hikayesini şöyle anlatır:

 

Ben Ali Akgün, Ödemiş Kurucuova doğumluyum. Uzun yıllar önce köyümden ayrılmıştım. 25 yıl sonra sürpriz bir şekilde geri dönüşümüz oldu. Bir tarla aldık ve kuşkonmaz diktik. İlk defa biz dikmiş bulunduk. Şu anda da kuşkonmaz çiftliğimiz üçüncü yılına girdi. Ödemişliler de bizi kuşkonmazcı olarak tanıdılar. Kuşkonmaz ekme fikrimiz şöyle oluştu, bir tarla aldık önce sonra da ne eksek diye düşünmeye başladık.

Biraz da araştırmacı bir yapım var. Soğuk hava depolarında çalışırken bir proje için İsviçre’ye gitmiştim. Orada doktor bir arkadaşım var. Bir sohbet esnasında kuşkonmaz yetiştirmek istediğimi söyledim. Türkiye’de yetiştiğini de bilmiyordum. Arkadaşım bana, kuşkonmaz çok sağlıklı bir şey; biz, hastanede 3 gün mecburi yemek olarak veriyoruz, dedi. O anda aklıma iyice yattı ve kaybedeceğim bir şey yok dedim. Türkiye’ye dönünce internetten araştırdım. Eskişehir Sarıcakaya’da yetiştirildiğini öğrendim ve oraya gittim. Orada yaptığım görüşmeler sonunda bu işin neticelerinin iyi olduğunu öğrendik ve alım garantili olduğunu öğrendik. En azından zarar edeceğimiz bir şey yok dedik. Hemen bir proje yaptık. 2020 yılının mayısının dördüncü haftasında Kurucuova Mahallesinde 15.000 kuşkonmaz diktim 6,5 dekar alana. Dediler ki 12 ila 15 yıl arası bu ürün yaşıyor. Pandemi dönemi araya girince tamamen bu işe odaklandık ve ürün almaya başladık. Yetkili arkadaşlar aldığımız üründeki verimi görünce, ürün vatanına gelmiş dediler. Ondan sonra biz hasat yapmaya başladık. Tv9’da ilk çekimimizi yaptık. Belediye başkanımız Mehmet Eriş geldi, tebrik etti, güzel dileklerde bulundu.

 

Bakmadan Geçme