• Haberler
  • Gündem
  • TARİHİ BİRGİ'DE TARİHİ MEKANDA ' UNESCO YOLUNDA BİRGİ ' KONULU SEMPOZYUM

TARİHİ BİRGİ'DE TARİHİ MEKANDA ' UNESCO YOLUNDA BİRGİ ' KONULU SEMPOZYUM

Ödemiş'in Kurtuluşunun 100. Yıl etkinlikleri kapsamında, ilçeye bağlı tarihi değerleriyle tanınan Birgi Mahallesi'nde, tarihi mekanlardan Birgi...

Ödemiş’in Kurtuluşunun 100. Yıl etkinlikleri kapsamında, ilçeye bağlı tarihi değerleriyle tanınan Birgi Mahallesi’nde, tarihi mekanlardan Birgi Dervişağa Medresesinde “ Unesco Yolunda Birgi “ konulu sempozyum gerçekleşti.

Konferans’a Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, eşi Selma Eriş, Ödemiş Belediye Başkan yardımcısı Ufuk Kızıler, Ödemiş Müzesi Müdürü Feride Kat, Doç. Dr. Şakir Çakmak, Doç. Dr. Özgür Savaşçı, Prof. Dr. Necla Sevin, Prof. Dr. Veli Sevin ve davetliler katıldı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bu büyük zenginliğin korunmasında ve yaşatılmasında bugüne dek emek veren herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış, bağrında ilk Türk denizcilerinden Aydınoğlu Umur Bey’i, Anadolu’nun ilk Müslüman doktorlarından Hekim Paşa’yı, İslam bilgini İmam-ı Birgivi’yi barındırmış bu kadim kente karşı hepimizin sorumlulukları var. Tarih, doğa ve inanç turizmi anlamında inanılmaz bir zenginliğe sahibiz Birgi’de.

Bu zenginliği korumak kadar tanıtmak ve turizmi yeni bir sektör olarak kentimize de kazandırmamız gerekiyor. Bu anlamda 2012 yılında Birgi Belediyemizce, Cumhur Şener Başkanımızın döneminde ilk adımları atılan bir UNESCO Dünya Mirası yolculuğumuz var. Birgi Tarihi Kenti adıyla başlayan bu süreç hepimizi heyecanlandırıyor. 2012 yılından beri Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeyiz. Birgi bir insanlık ve kültür mirası ama bize kalan miras da Birgi’yi korumak ve dünya tarihindeki yerini tescilletmek. Bu anlamda 2012’den bugüne zaman zaman sessizliğe bürünen UNESCO Dünya Mirası sürecini yeniden canlandırıyoruz Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla birlikte. Göreve geldiğimiz günden bu yana somut adımlarla ilerledik.

Bu adımların en önemlisi Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Ödemiş Belediyemiz arasında imzalanan Alan Yönetimi Protokolü oldu. 7 Nisan 2021’de imzaladığımız bu protokolün ardından Belediye Meclisimizin oybirliği ile aldığı kararla Belediyemiz bünyesinde Birgi için Alan Yönetimi Ofisi kurulması kararlaştırıldı. Gerekli bürokratik süreç ilerlerken geldiğimiz noktada Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Birgi Tarihi Kenti Alan Yönetimi Başkanı’nın atanmasını bekliyoruz. Alan Yönetimi süreci de oldukça geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir süreç.

Paydaş toplantılarıyla halkımızın bilgilendirilmesi, atölye çalışmaları, sergi, panel, sempozyum, çalıştaylar, alanda restorasyon çalışmaları ve tanıtım çalışmaları gibi birbirine entegre bir çok organizasyon bizleri bekliyor olacak. Aşık Veysel’in de dediği gibi; Uzun ince bir yoldayız. Evet, biz de Birgi için uzun ince bir yoldayız. Yürüyeceğiz gündüz-gece. Sadece UNESCO Dünya Mirası süreciyle değil Birgi’de devam eden restorasyon projelerimizle de bu mirası yarınlara taşıyoruz.

Küp Uçuranlar Kulesi’nde sona geldik beklediğimiz hukuki bir süreç var. Aydınoğlu Mehmet Bey Hamamı’nı hamam işleviyle Birgi’ye kazandırmak istiyoruz. Restorasyon çalışmaları bitti geçici kabulü yapılacak. Birgi’nin surlarını yine ilçemizdeki değerli bilim insanlarımız Veli Sevin ve eşi Necla Sevin ile birlikte ortaya çıkarmak üzere çalışmalara destek veriyoruz. İmam Birgivi Kabristanı ve çevresi restorasyonu projesini de İzmir Valiliğimize sunduk.

Yine Demirbaba Yağhanesini de bölgemizin kadim ürünlerinden zeytinle yeniden buluşturarak taş baskı üretim tekniği ile faal hale getirmeyi hedefliyoruz. Belediyemizce projesi hazırlandı, Kurul’dan gerekli onay da alındı. Birgi’deki tarihi dokuyu koruyacak projelerin yeni bir etabı olarak 1. ve 3. Beyzade Sokakların sokak sağlıklaştırma projesi hazırlandı. Valiliğimize sunacağız. Tarihi dokunun korunması çalışmalarının yanında bir de turizmdeki konaklama tesisi ihtiyacına yanıt verecek bir konaklama tesisi projesini de hayata geçireceğiz. Belediyemize ait arsamızda hayata geçireceğimiz bu projeyi İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunduk onay sürecini bekliyoruz.

Belediyemizin tarihi dokunun korunmasına yönelik yatırımlarının yanı sıra Ulu Camimizin restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce, Çakırağa Konağı Müzemizin restorasyonu da Kültür ve Turizm Bakanlığınca sürdürülüyor. Bu iki değerli yatırımın tamamlanması ve bu eşsiz özelliklerdeki yapıların yeniden hayat bulmasıyla inanıyoruz ki Birgi’de turizm hareketliliği daha da artacaktır. Birgi, tarihi dokusuyla olduğu kadar yöreye özgü lezzetleri, geleneksel el sanatları, tarım ürünleriyle de büyük bir turizm potansiyeline sahip.  Yöresel mutfak önemli bir yer tutuyor. Böyle bir dönemde mutfak kültürünün tanınarak sahiplenilmesi de turizmde bize yeni kapıların anahtarı olacaktır. Patates kızartmasını her yerde yiyebilirsiniz, evde de kolayca hazırlarsınız. Ama bizim Birgi’de odun ateşinde hazırlanan kızartmanın bir başka olduğunu hissettiren bir sunuma ihtiyacımız var. Testi kebabı.  Birgi mutfağının önemli bir zenginliği. Testi kebabını Birgi’ye gelenin bu kebabı tatmadan dönmemesi gereken bir değer olarak ortaya koymalıyız. Yani bir öyküsü olmalı.

Karşıyaka’dan ya da Güzelyalı’dan Birgi’ye gelip de çekişte zeytini, çamur peyniri, sini pidesi ve sarmaşık kavurması ile kahvaltı yapan bir ziyaretçi bu lezzeti komşusuna, dostuna, arkadaşına anlatmalı. Ki bizce en büyük tanıtım budur. Bizim Birgi’ye kentlerden gelen konuklarımıza Ödemiş köftemizi, Töngül pidemizi, katmerimizi, kabak çiçeği dolmamızı, peksimet avukmamızı, sini pidemizi, keşkeğimizi, kalburabastımızı, tahinli baklavamızı, kabak tatlımızı sunmamız demek aslında Birgi markasını daha da büyütmemiz demek. Yani biz aslında bizi biz yapan özelliklerle büyüyebiliriz. Turizmdeki pastadan daha büyük bir dilime de böyle kavuşabiliriz.

Sadece Birgi’yi değil dağların arasında saklı bir cennet olan Gölcük Yaylamızı, Efeler Yolu Projesi’nin adeta karargahı olan Bozdağ’ımızı birlikte düşünmeliyiz.  Bir turizm üçgeni olarak gördüğümüz bu üç değer için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in de destekleriyle önemli işler başarıyoruz. Maliyetini %75’ini İzmir Büyükşehir Belediyemizin karşıladığı Gölcük Otel projemiz ekonomik krize rağmen sorunsuz ilerliyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi el ele verip tesis ihtiyacı için dev bir yatırıma imza atıyor. Proje göl kıyısının rekreasyonunu da kapsıyor.

Bozdağ’da İnönü Caddesi’nin yani çarşının çehresi doğal dokuya uyumlu şekilde yenileniyor. Bir de turizm merkezi kazandırılıyor bu projeyle. Yine İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hayata geçirdiğimiz bir proje olarak Bozdağ’da dört mevsim turizm hedefliyoruz. Ayrıca bir gastronomi merkezi kurarak orada da yöresel lezzetlerimizi vitrine çıkartacağız.

Hayalet değil hayal edilen köyümüz Lübbey için koruma amaçlı imar planı hazırlandı. Ödemiş Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisimizden geçti. Kurulun onayı bekleniyor. Bademli ’de başlayan Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarının yeni etabı için proje hazırlıklarımız devam ediyor. Bir yandan festivallerimizle de bu değerlerimizi öne çıkartıp üreticimizin emeğini taçlandırarak kentimizin tanıtımı ve turizmden hak ettiği payı almasını hedefliyoruz. Tüm bunları yaparken tek bir amacımız var Ödemiş ekonomisine yeni bir sektör olarak turizmi kazandırmak ve hepimiz için, çocuklarımız için yeni istihdam alanlarıyla ekmeği büyütmek. Bu duygularla Ödemiş’in tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak Birgi’nin UNESCO yolculuğuyla ilgili heyecanımızı paylaşan herkese, bu sürece emek veren herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Samime SARAYKÖY

Bakmadan Geçme