- Haberler
- 'Ödemişli hayvancılar aşının önemini bilmeli'
'Ödemişli hayvancılar aşının önemini bilmeli'
Ödemiş'te geçen sene bu dönemde büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı dolayısıyla birçok hayvan ölmüş, yaşanan durum...
Ödemiş’te geçen sene bu dönemde büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı dolayısıyla birçok hayvan ölmüş, yaşanan durum bir takım ekonomik sıkıntılara yol açmıştı.
Bu sene konuyla ilgili alınabilecek önlemleri anlatan Tuncay Medikal’in sahibi Veteriner Hekim Hakan Erdoğan, “Şu anda Ödemiş’te 190.000 kayıtlı sığır var. Türkiye’nin en büyük hayvan pazarlarından birisi olan Ödemiş’te hayvancılıkla uğraşan herkes çiçek hastalığına karşı hayvanlarını aşılatmaları gerektiğinin bilincinde olmalı. Hastalıktan korunmanın iki yöntemi, aşı ve sineklerle mücadele” dedi.
Halk arasında sığır çiçeği olarak bilinen ‘Nodüler Ekzantemi’, geçtiğimiz sene Ödemiş’te ilk kez görülmüştü. Hastalığın kan emici sineklerle geçtiği için her çiftlikte larva ve sokucu sineklerle ilgili mücadele edilerek, ilaçlama yapılması gerektiğini belirten Erdoğan; eğer tüm bu önlemler alınmazsa damızlık sayısının azaldığını, damızlık yetiştirmenin kolay bir iş olmadığı için devletin ekonomik zarar ettiğini ekledi.
Hayvancılardan bazılarının gebe olan hayvanlarının aşılanmasını riskli gördükleri için aşı yaptırtmadıklarını söyleyen Erdoğan, “Aşı, gebe hayvanların yüzde beşinde düşüğe sebep olur. Çiçek hastalığı görüldüğü zaman aşısız bir hayvana bulaşması bu riskten daha yüksek. Ciddi anlamda herkesin aşı takibi yapması önemli” diye konuştu.
İlk olarak Afrika’da görüldü
Çiçek hastalığı ilk olarak 1929 yılında Afrika’nın güney ülkelerinde görüldü. Buradan yayılan hastalık Türkiye’de ise ilk kez 2013 yılında Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki sığırlarda ortaya çıktı.
Sinekle bulaşan hastalıkta, virüs kapan hayvanlarda hastalık belirtisi olarak sütün birden bire kesilmesi, hızlı zayıflama, gebeyse yavru atma, topallık ve düşkünlük görülüyor. Hastalığın oluşturduğu en önemli belirti ise hayvanların derilerinde şişlikler oluşması. Bu şişlikler iç organlarda da başlıyor.
Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi ise bulunmuyor. Bu sebeple hastalığa yakalanan hayvanlar imha ediliyor. İzmir’de de bu hastalıkla mücadelede Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürlükleri, Veterinerlik Fakülteleri ve Veteriner Hekimler Odası kapsamlı bir şekilde çalışıyor. Bu mevsimde bir diğer mücadelenin kene ile ilgili olduğunu ekleyen Erdoğan, “Küçük ve büyükbaş tüm hayvanlarda bu mevsimde kene görülmeye başlar. Toz ve ilaçlama ile halledilebilir. Hayvanında kene gören bir kişinin veteriner hekime başvurmasında fayda var” dedi.
Haber: Hülya AYAZOĞLU