• Haberler
  • ÖDEMİŞİN İÇME SUYU BARAJINDA GÖVDE DOLGUSU BAŞLADI

ÖDEMİŞİN İÇME SUYU BARAJINDA GÖVDE DOLGUSU BAŞLADI

RAHMANLAR&rsquoDA GÖVDE İÇİN KULLANILACAK KAYA DOLGUSU İLE ÖDEMİŞ&rsquoTEN ANKARA&rsquoYA 680 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA 5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE BİR...

RAHMANLAR’DA GÖVDE İÇİN KULLANILACAK KAYA DOLGUSU İLE ÖDEMİŞ’TEN ANKARA’YA 680 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA 5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE BİR DUVAR YAPILABİLECEĞİ BELİRTİLİYOR

ÖdemişÂ´e içme suyu ve sulama suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı’nda gövde dolgusu için çalışmalar sürüyor. Temelden 90 metre yükseklikte olacağı belirtilen baraj gövdesi %5 seviyesine ulaştı.
25 milyon 150 bin metreküp su kapasitesine sahip barajın yapımı için çalışmalarını sürdüren yüklenici firma Kayaoğlu İnşaat’a bağlı ekipler, 29 Nisan’da Rahmanlar Çayı’nın derivasyon tüneline çevrilmesinin ardından gövde çalışmalarına start verdi. Mevsimsel şartların uygun hale gelmesinin ardından dolgu çalışmaları 11 Haziran’da başladı. %5 seviyesine ulaşan dolgu çalışmalarının 2016 yıl sonuna dek tamamlanması hedefleniyor. Ön yüzü beton kaplı olacak Rahmanlar Barajı gövdesinde 3,1 milyon metreküplük kaya dolgusu yapılacak.
“DOLGU ÇALIŞMALARI 11 HAZİRAN’DA BAŞLADI”

Küçük Menderes havzasında DSİ tarafından yapımı planlanan 7 barajdan biri olan Rahmanlar Barajı’ndaki çalışmaların hava koşullarının elverişli hale gelmesiyle birlikte büyük hız kazandığını söyleyen yüklenici firmanın şantiye şefi Emirhan Yazgan, “Geçtiğimiz aylarda tamamlanan derivasyon tünelinin ardından 29 Nisan itibariyle suyu tünele aktardık. Arka arkaya gelen yağışlı günlerin geride kalmasının ardından gövde için ilk kazma 11 Haziran’da vuruldu. Yaklaşık 1 ayda %5’lik bir ilerleme sağlandığını ifade edebiliriz. Gövde dolgusunu 2016 yıl sonuna kadar tamamlayıp barajımızı bölgemizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Yaz dönemini son derece yoğun bir tempoyla değerlendiriyoruz” dedi.
YILDA 9,3 MİLYON METREKÜP İÇME SUYU

Ödemiş’e yılda 9 milyon 300 bin metreküp içme suyu sağlayarak ilçenin su sorununa uzun süreli çözüm olması beklenen Rahmanlar Barajı’nın temelden 90 metre yüksekliğindeki gövdesinin uzunluğu da 552 metre olacak. Yaklaşık 25 milyon 150 bin metreküp su kapasitesi ile 840 hektarlık göl alanına sahip olacak Rahmanlar Barajı ile Ödemiş ilçe merkezine içme suyu teminin yanı sıra 1500 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.
İKİ MAHALLE SU ALTINDA KALACAK

535 metrelik derivasyon tüneline sahip Rahmanlar Barajı’nın gövde dolgusunda kullanılacak kaya malzeme ile barajdan Ankara’ya kadar uzanan 1 metre genişliğinde, 5 metre yüksekliğinde 680 kilometrelik bir duvar yapılabileceği ifade ediliyor.
Yaklaşık 55 milyon liraya mal olacağı belirtilen Rahmanlar Barajı ile baraj sahasının kuzeyinde kalan Dereuzunyer ve Derebebekler Mahalleleri sular altında kalırken Ödemiş’i Horzum ve Çamyayla Mahalllelerine bağlayan yolun güzergahında da 4,5 kilometrelik bir değişiklik yapılacak.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme