Ödemiş'e veterinerlik fakültesi yakışmaz mı?
Önce 27 Ocak tarihli küçük bir haber okuyalım: 'İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon...
Önce 27 Ocak tarihli küçük bir haber okuyalım:
“İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, Aydın’ın Germencik ilçesinde atıl durumda bulunan yaklaşık 160 yıllık Taxiarchis Kilisesi’ni turizmin odak noktası haline getirmek için harekete geçti. Tarihi kilisenin gastronomi merkezi ya da mübadele müzesi haline getirilebileceği fikrinden yola çıkan gençler, 4 ay süren titiz çalışmalar sonunda toplam 24 proje hazırladı. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, ‘Tarihi yapı, geçtiğimiz dönemde maalesef düğün ve sinema salonu olarak bile kullanılmış, ardından da kaderine terk edilmiş. İnanıyorum ki öğrencilerimizin hazırladığı projeler, Germencik’e ve bölgeye yeni cazibe merkezi kazandırılmasına vesile olacak’ dedi.”
Şimdi diyeceksiniz ki ‘Ee ne var bunda?”
Şimdi de Ekonomi Üniversitesi’nin kendi sitesinden kendi tanıtımını okuyalım:
“Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan ve kendisini sürekli geliştirerek 80 bin üyeye ulaşan İzmir Ticaret Odası (İZTO), 1885 yılında kuruldu. 1995 yılında ise, “İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı”na dönüştü. İzmir’in yıllardır özlemini çektiği vakıf üniversitesi kurma gururunu ise 2001’de yaşadı. Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliğini de taşıyan İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye’de en çok tercih edilen üniversiteler arasına girerek, şimdiye dek 21 bin 193 mezun verdi. Yıllık öğrenci sayısı 10 bin 642 olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, 571 akademisyen tam zamanlı olarak görev yapıyor. 33 lisans, 24 ön lisans, 27 yüksek lisans ve 7 doktora programında eğitim veren İzmir Ekonomi Üniversitesi, gelişimini emin adımlarla sürdürüyor.”
Tıp, mimarlık, hukuk ve mühendislik gibi çok sayıda fakültesi bulunan üniversitenin veterinerlik ve ziraat mühendisliği bölümü yok.
Son cümleyi tekrar ediyorum: Veterinerlik ve ziraat mühendisliği bölümü yok.
Şimdi de önceki dönem belediye başkanı Bekir Keskin’in de ayrıntılı bir şekilde ele aldığı Ödemiş’in artık gına getiren bir hikayesinden küçük bir bölüm paylaşalım:
“Ödemiş Ticaret Odası öncülüğünde çok sayıda Ödemişli bir araya gelmiş ve 1972 yılında Türkiye’nin ilk geniş tabanlı halk şirketini kurmuşlardı. Amaçları; Ödemiş Tekstil Fabrikası sayesinde yöre pamuğunu üretildiği bölgede işlemekti. İplik fabrikası olarak başlayan girişim, tekstil fabrikasına dönüşüyor ve 1977’de faaliyete geçiyor.
İlk yılında 5 milyon m2 hambez (Amerikan bezi) üretilmiş, 10 yıl sonra üretim 8,5 milyon m2’ye ulaşmış. Fabrika 10. yılını doldurduğunda üretim ve pazarlamanın yerli yerine oturmuş olmasına, tezgâhların durmadan çalışmasına karşın gelirler; giderleri ve faizleri karşılayamaz duruma gelmişti. Sürekli kredi kullanarak ayakta kalmaya çalışan Ödemiş Tekstil Şirketi gerek ülke içi gerek uluslararası krizlerden en kolay etkilenen yatırımlardan biri olmuştur.
15 yıl kaderine terk edilen fabrika, 2009 yılında Ödemiş Ticaret Borsası tarafından satın alındı, spekülatif ellere düşmedi. 81 bin m2’lik fabrika arazisi günümüzde kent imar planı içinde, üniversite veya başka bir fabrika yapılabilir muhtemel bir alan olarak gelecek yılları beklemektedir.”
Biliyorsunuz, Ödemiş’te yıllardır hayvan hastanesi ya da veterinerlik fakültesi isteği dillendirilir durur.
İsteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü kararsın misali…
Ödemiş istedi ama 2018’de Kiraz aldı. Bildiğim kadarı ile İzmir’de kurulan ilk veteriner fakültesi. Başka var mı onu da bilemiyorum.
Hadi her seçim döneminde sözü verilen Küçükmenderes Üniversitesi’ni geçtim…
Sanıyorum ne demek veya ne hatırlatmak istediğimi anlamışsınızdır. Bari Veterinerlik Fakültesi… Bu sayede hastane de ister istemez vücut bulmuş olur…
Bir de sütün ve hayvancılığın başkenti diyoruz ya…
Bu konuyu İzmir Ekonomi Üniversitesi gündemine almaz mı?
**
Tekstil ve üniversite konusunun daha önce ilgili yerlerde veya başka kişilerce konuşulduğunu ve dillendirildiğini biliyorum.
Ben sadece yeniden hatırlatmış olayım.