Ödemişçe kırtasiyelerde

İki yıldır yayınını sürdüğümüz Ödemişçe dergisinin dördüncü sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. İki yılda iki sayı, toplamda...

İki yıldır yayınını sürdüğümüz Ödemişçe dergisinin dördüncü sayısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. İki yılda iki sayı, toplamda 4 sayı oldu. Bu yıl hedef olarak 3 veya 4 sayı olarak koymuştuk ama tahmin edeceğiniz nedenlerden dolayı yine 2’de kaldık.

Derginin sunuş yazısında da belirttiğim gibi bu maliyetler ve firmaların gider kısmalarıyla birlikte kaç sayı daha beraber olabiliriz bilemiyorum ama her sayımızın maliyeti, bir öncekine göre artış gösteriyor. Matbaa maliyetlerine yüzde yüze varan zamlarla herhangi bir kurumdan destek almadan dergi çıkarabilmek tahmin edebileceğiniz gibi hiç de kolay değil.

Ödemiş’teki birçok sivil kuruluş gibi Ödemişçe de varlığını herhangi bir resmi kuruluşa dayamış değil.

Şubat ayında çıkan üçüncü sayımızın editör yazısında “Bir kentin şairleri olmalı” demiştim: “Bir kentin şairleri olmalı aşktan ve sevdadan bahseden…”

Dördüncü sayımız, dergimiz için özel kaleme alınmış akademik yazıların yanı sıra Ödemiş ve çevresindeki kültür sanat haberleri ile dolu. İzleyenleriniz olmuştur; Ödemiş, geçtiğimiz ay güzel bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı: Bir’incisi Tiyatro Festivali. Büyük bir çaba harcadılar Canan ve Mehmet Mursallı çifti. ‘Bir kentin tiyatro festivali’ olmalı cümlesinden yola çıkarak.

Bir kentte tiyatro festivali yapıldı ama izlemek için bile gelenler yine bildiğimiz sanata değer veren ‘bir avuç’ insandı. Bir dükkan açılışı ile tiyatro festivali arasındaki fark nedir diye sorarlarsa, dükkan açılışı ücretsizdir ve ikramlar vardır diyeceğim. Tiyatro festivali ile ilgili ayrıntılı yazımı, dergide okuyabilirsiniz.

Diğer sanatsal etkinliklere ilgi festivalden daha mı az ya da çok sanki!

“Ödemiş’te bişey yapılmıyor!” diyen de çok, bişey yapıldığında destek vermeyen de…

**

Dergide başka neler var?

Birgi festivali hazırlıkları çok iyi gidiyordu. Birgi’ye de çok iyi gelecekti.

Muhtar Mehmet Yapıcı ile işletmeci Yaşar Günaydın, gecelerini gündüzlerine katmış en ufak ayrıntıları bile gözden geçirmişlerdi. İzmir Büyükşehir ile Ödemiş ilçe belediyesinin de festivale destek vermeleri güzel bir dayanışma örneği olacaktı ama o ‘selamsız bandosu’ gibi teğet geçen fırtına, festivalin bu yıl iptal edilmesine yol açtı.

**

Ve Ödemiş’in yetiştirdiği önemli değerlerden emekli başkonsolos Ülkü Başsoy’un Başsoy ailesi adına yürüttüğü yazma yarışmaları. 5 yıldan bu yana yapılan yarışmaların haberleri ve fotoğrafları, dereceye giren yazılarla birlikte dosya halinde. Özel sayfalar yaptık…

5 yıldan bu yana Başsoy ailesi adına yapılan ‘yazma günleri’ de bu yıl şiir dalında gerçekleşti. Hem Türkçe’ye dikkat çekmek hem de gençleri özendirmek adına yapılan bu yarışmaların geçen yıldan bu yana daha çok ilgi görmesi de ayrı bir sevinç kaynağımız. Yarışmalara omuz veren Ödemişliler olarak bu yıl Ödemişli edebiyatçılar adına ‘edebiyat günleri’ yapmayı tasarladık. Yine aynı ekip tarafından ilkbaharda kotarılan kitap fuarı ile birleştirilebilecek Ödemiş edebiyat günlerine kim ve hangi kurumlar destek verir bilemiyorum ama öyle ya da böyle büyüyüp gidiyor emek verilen çabalar.

**

Bu sayımızda yine arkeoloji müzesi çevresinden de güzel yazılarımız var. Yapılan kazı çalışmaları, Ödemiş tarihi ile ilgili yazılar ve değerlendirmeler bu sayımızda da dergimizi zenginleştiriyor.

**

Ödemiş’te kültür sanat adına bişeyler yapmaya çalışan ÖSEM var bir de… ÖSEM’in yaptığı dikkate değer çalışmaları da dergimizin sayfalarında bulabileceksiniz.

**

Dergimizin belli aralıklarla yayınlanmasını istiyoruz ama işte hep söylediğimiz gibi bu kolay bir iş değil. Ama iki yıldan beri yılda iki sayıyı okuyucularımızla buluşturmayı başardık.

Ödemişçe Ödemiş’in ‘yerli ve milli’ gerçek kültür sanat dergisi haline geldi ama daha çok işimiz var.

Bu arada Ömer Akşahan hocamızın 75 sayıdır omuz verdiği Tmolos dergisini atlamıyorum tabii. Tmolos Edebiyat adından da anlaşılacağı gibi, edebiyat ağırlıkla olmakla birlikte Ödemişçe’nin yazı ve haber yelpazesi daha farklı.

Şimdiye kadar ücretsiz dağıttık. Maliyet hesapları ile boğuştuğumuz bu sayımızı ücretli yapmaya karar verdik. Ve artık Ödemiş’in kitap ve kırtasiyelerinde değeri olmasa da ücret karşılığı satılan bir dergisi oldu.

Dergimizi Ödemiş’teki kırtasiyelerden bulabilirsiniz.

Bakmadan Geçme