• Haberler
  • ÖDEMİŞ’TE -MENDERES HAVZASI HAYVAN SAĞLIĞI  PANELİ YAPILDI

ÖDEMİŞ’TE -MENDERES HAVZASI HAYVAN SAĞLIĞI  PANELİ YAPILDI

 Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş&rsquote Menderes Havzası Hayvan Sağlığı Paneli yapıldı. Ödemiş Belediyesi&rsquonin katkıları ile Üretici Gazetesi,...

 Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş’te Menderes Havzası Hayvan Sağlığı Paneli yapıldı.

Ödemiş Belediyesi’nin katkıları ile Üretici Gazetesi, Ziraat Odası ve Çiftçi Plat’ın düzenlediği panele konuşmacı olarak İzmir Veteriner Hekimler Odası eski başkanı Adnan Serpen, Atafen ve Egevet Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Yavuz, Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tuncer Beybağa ile Panel yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı katıldı.

Panele Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Belediye Meclis üyesi İpek Yılmaz, İzmir ili damızlık sığır yetiştiricileri eski başkanı Kadir Zeybek’in yanı sıra az sayıda dinleyici katıldı.

Panel ilk olarak Atafen ve Egevet Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Yavuz’un aile çiftçiliği konusunu işlemesi ile başladı.

“AİLE ÜRETİMİNDE GELİR DÜŞÜK”

Tahir Yavuz şunları söyledi: “Türkiye’de birçok bölgede aile çiftçiliği var. Aile çiftçiliği nedir dediğimizde dışarıdan insanın çalıştırılmadığı evin anne, baba ve çocuklarının varsa dede, ninelerin çalıştığı bir işletme şeklidir. Bu işletmelerin tesisi küçük, hayvanı az, geliri de düşüktür. Aile çiftçiliğinde yanı aile hayvancılığında hastalıklar az ama verimde düşüktür. Bu diğer ticari işletmelerdeki hastalık çok ama verimde çok kavramının tam tersidir.

“TÜRKİYE’DE BU KONUDA İSTİKRAR YOK”

Türkiye’de bu konuda istikrar yok hayvansal ya da bitkisel üretimde ne para kazanırsa onu ekerim her şeyi yaparım anlayışı var. Yurt dışında ise bu konular belli bir ihtisas konusu olmuş ve herkes alanında üretim profesyonel üretim yapıyor ve profesyonel destek alıyor.  İneklerimizi bakarken kaliteli kaba yem kullanalım. Kaliteli kaba yemi kullanırken saman kullanımını da azaltalım. Üreticimiz hayvanları hep soğuktan korumaya çalışır.”

“HAYVANLARINIZI SOĞUKTAN DEĞİL SICAKTAN KORUYUN”

Türkiye bölgesi Akdeniz iklimdir ve inekleri yaşanan soğuklarda korumanın anlamı yoktur. Asıl olan ülkemiz ve İzmir ya da Ödemiş için korunması gereken husus hayvanların sıcaktan korunmasıdır. Hayvanlarımızı yaşanan hava sıcaklığında koruma önlemi alırsak hayvanlarımız strese girmez hasta olmaz verimde de düşmez. İkinci bir hususta ineklerimizi boş yemlik yalatmayalım.”

“İNEKLERİNİZ BOŞ YEMLİKLERİ YALAMASIN”

İnek yattığı yerden geldi yemliğe kafasına soktu ve boş yemliğe yalamaya başladı bu onun için hayal kırıklığı olacak verimde de düşecektir. Ayrıca boş yemlik yalamasının birçok tehlikesi vardır. Kaba yemi inceltirseniz anlamı kalmaz kaba yem ele gelecek kadar kaba olmalıdır. Böyle olursa hayvana yarar diğer yemlerde de tercih edilmesi gereken yem çeşidi ezmeler olmalıdır.”

“GÜNÜMÜZDE 240 ÇEŞİT MEME HASTALIĞI İÇİN MİKROP VAR”

Günümüzde meme hastalığı için 240 çeşit mikrop görülmektedir. Hayvan çiftlikleri bakımlı ve temiz olursa hastalıklardan hayvanlarımızı korumuş oluruz. İneklerimiz için 4 gizli tehlike vardır bunlar gizli hipolaksemi, gizli mastitis, gizli katosis ve gizli asidosis bu konularda da dikkat edilmeli herhangi bir durumda veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.”

İzmir Veteriner Hekimler Odası eski başkanı Adnan Serpen ise hayvanları koruma yöntemlerinden bahsetti.

“KORUMAK TEDAVİDEN ÖNEMLİDİR”

Serpen, “Koruma insanda da hayvanda da çok önemlidir. Çünkü koruma tedaviden daha etkin daha ucuz ve daha kısa sürede yapılacak işlemdir. MÖ 13. Yüzyılda İsrailoğulaları, denetimli bir şekilde domuz kesip domuz eti tüketiyordu. Ancak gözden kaçırılan hususlar olunca trişin hastalığından dolayı birçok insan hayatını kaybetti bu da tarihte ilk hastalıktan dolayı toplu ölümlerin yaşanması oldu.

“BİR GÜNDE 10 BİN HAYVAN ÖLDÜ”

Tarihte yine 1761’de Avrupa’da 10 bin hayvan bir günde hastalıktan dolayı öldü ve insanlar aç kaldı kıtlık yaşandı. O yüzden Avrupalı üretimin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Dünyada tarımın %90’lık kesiti insanların gıda ihtiyacına karşılamak için yapılmaktadır. Ülkemizde de bu böyledir. Ancak son yıllarda ülkemizde doğa ve ağaç tahribatları vardır. Bu etkenler doğanın ekolojik dengesini bozmakta ve çeşitli hastalıkların doğmasına neden olmaktadır. Hayvanlar doğadan ne kadar uzak bakılırsa o kadar hastalıklara yakın olurlar. O anlamda ineklerimiz toprakta doğada da yaşamalıdır.

“DIŞARIDAN HAYVAN GETİRMEK TEHLİKEDİR”

Ayrıca dışarıdan ülkemize hayvan getirmekte bu anlamda çok tehlikelidir. Buradaki hedefimiz elimizdeki ineklerimizi, ırklarımızı sahip çıkmamız iyi bakmamız ve üretmemiz gerekiyor.”

Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi Tuncer Beybağa da hayvancıların üreticilerin bu tarz toplantılarla bilgilendirilmesini ve hiçbir üreticinin zor anlar yaşamamasını dile getirerek bu konulara duyarlılık gösterenlere teşekkür etti.

Panel Yöneticisi Mustafa Kaymakçı, “Ülkemizde tarım ve hayvancılık önemli bir potansiyel. Bu anlamda bizim bu sektörleri sıkı sıkıya tutmamız gerekiyor. Bilinçli, modern dikkatli davranmamız gerekiyor. Menderes Havzası Hayvan Sağlığı Paneli Ödemiş’te çok verimli oldu. Konuşmacı arkadaşlarımıza, katkı sunanlara ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.            

Bakmadan Geçme