• Haberler
  • ÖDEMİŞ’TE -KARABUĞDAY  ÜRETİMİ!

ÖDEMİŞ’TE -KARABUĞDAY  ÜRETİMİ!

   ÖZDEMİR: &ldquoKARABUĞDAY ÖDEMİŞ İÇİN ALTERNATİF BİR ÜRÜN OLABİLİR&rdquo Ülkemizde çok fazla bilinmeyen karabuğday, son zamanlarda...

 

 ÖZDEMİR: “KARABUĞDAY ÖDEMİŞ İÇİN ALTERNATİF BİR ÜRÜN OLABİLİR”

Ülkemizde çok fazla bilinmeyen karabuğday, son zamanlarda keşfedilmeye başlanırken Ödemişli bir çiftçi ilçede ilk kez karabuğday yetiştirmeye başladı.

İsminden dolayı tahıllar grubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitki olan karabuğday kahverengi görüntüsü, üçgen şeklindeki yapısıyla özellikle Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilip tüketiliyor.

Uzmanlar, karabuğday tüketilen ülkelerde obezitenin çok yüksek olmadığını söylüyor. Karabuğdayın beyaz ekmeğe göre tam tahıllı besinleri tüketmenin sağlık açısından doğru bir seçim olduğunu belirtiyorlar.

Ödemiş-Birgi karayolu üzerindeki tarlasında çiftçilik yapan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Özdemir (50) internet üzerinden elde ettiği karabuğday tohumu ve bilgilerle Ödemiş’te ilk kez karabuğday üretimine başladı.

Diğer tahıl ürünlerine göre içeriğinde gluten bulunmayan karabuğday özellikle çölyak hastalarının kullandığı ürün arasında yer alıyor.

Karabuğdayın bin bir derde deva özelliklerini duyduğunu internetten araştırdığını daha sonra da Ödemiş’te denemek için yine internet üzerinden tohum temin ederek ekimini yaptığını söyleyen Çiftçi Mehmet Özdemir, Ödemiş için alternatif bir ürün olabilir düşüncesini taşıyor.

Ödemiş’te son yıllarda pamuk üretiminin tamamen bittiğini, karpuz ve patatesin zarar ettiğini, çiftçinin çıkış yolu aradığını söyleyen Mehmet Özdemir karabuğday’ın Ödemiş ovası için yeni bir ürün olabileceğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak konuşan Özdemir şunları ifade etti:

 

 

“PAMUK BİTTİ, PATATES DİPTE”

“Aile olarak uzun yıllardır tarlamızda çiftçilik yapıyoruz. Eskiden pamuk eker yetiştirirdik. Son yıllarda pamuk üretimi tamamen sona erdi. Ovamızın vazgeçilmez ürünlerinden biri patates ancak son yıllarda patatesteki piyasa bozukluğu fiyatların dip yapması bizleri çok mağdur etti. Patatese keza karpuz da son yıllarda daha beter hale geldi. Bir römork karpuzun 100 TL’ye kadar düştüğünü hepimiz biliyoruz.

 

 

“ÜRETİCİ GELECEĞİ İÇİN ÇARE ARIYOR”

Ödemiş ovası dünyanın en önemli iki verimli ovasından biri halde bu kadar verimli bir arazide üretici geleceği için çare arıyor. Bazı üreticilerimiz hayvancılığa döndü. Her tapulu arazide bir hayvan damı var. Birinci sınıf tarım arazilerinde bu kadar hayvan damının olması da düşündürücüdür diyebilirim.

Ben üretici olarak çocuklarımın da internet üzerinden araştırması üzerine karabuğday isimli bir ürün olduğunu ve bu ürünün insan sağlığında birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendim. Neden denemeyelim dedim ve internet üzerinden tohum temin ettim. Tohumum geldikten sonra Nisan ayının ilk haftasında 3 dönüm kadar ektim. 80 günde hasat yapılabildiğini öğrendim bugün ürünüm 40 günlük oldu. 40 cm boyunda ve çiçeklerini tamamen açmış durumda.

 

 

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BU KONUYLA İLGİLENDİĞİNİ ÖĞRENDİM”

“Avrupa ve uzak doğu ülkelerinin bu ürünü her konuda kullandığını da öğrendim. Neden bizde üretmeyelim diyorum. Bu yıl ilk kez ektim ve bizim ovamızın bereketini hiç bilmediğim bu üründe de eminim göreceğim.

Üretimi yaparken araştırmalarımı da devam ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konu üzerinde çalışma sürdürüyormuş. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerelde kalkınma projesi ile çiftçilere, hayvancılara destekleri var. Ayrıca kendi ekmek fabrikasında karabuğday’ı kullanmak istiyormuş. Belediye de destek olursa neden karabuğday üretmeyelim? Neden Ödemiş çiftçisi yeni bir ürüne merhaba demesin?”

 

 

“TOPRAĞADA FAYDALIYMIŞ”

Son yıllarda üretim yaparken topraklarımızı da hoyratça kullandığımızı söyleyebilirim. Aynı zamanda bu ürünle topraklarımızı da daha iyi şekilde kullanabiliriz düşüncesindeyim. Bitkinin zaten toprağa da faydası varmış.

 

 

“ARICILIK İÇİNDE KULLANILIYORMUŞ”

Benim tarlam Ödemiş Birgi yolu üzerinde karabuğday boy gösterdiğinde birçok çiftçi arkadaşım buraya ne ektin diyor. Bu ürün çiçekli bir ürün olduğu içinde arıcılık için de ekiminin yapıldığını öğrendim. Benimde keyfe keder bal arılarım var. Karabuğday ile arılarım balda üretti.

Gerek tüketim için gerekse üretim ve Ödemiş için alternatif bir ürün olacağını düşündüğüm karabuğday üretimi umarım Ödemiş’te üretilmeye başlar. Bakanlığımız yerel yönetimler de bu işe destek verir. Herkese bereketli ürünler, iyi kazançlar diliyorum.”

Kerem Karamanlıoğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARABUĞDAY’IN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

Karabuğday’da buğday, un, makarna, bulgur gibi tahıllarda bulunan “gluten” maddesi bulunmaz. Gluten, çölyak hastalarının kesinlikle kullanmaması gereken bir maddedir. Çünkü bu maddenin sindirimi çölyak hastalarında mümkün değildir. Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hastaları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülmektedir. Ülkemizde de kişiler bundan haberdar olmasa da sık sık rastladığımız bir durumdur. Bu kişiler gluteni hayatından uzaklaştırdığında sağlığında olumlu etkiler görülmektedir.

“LİF ORANI YÜKSEK”

 Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır.

 Protein açısından zengin bir besindir. Protein vücut yapısında oldukça önemlidir. 100 gr karabuğday 11 gr protein içermektedir. İnsan vücudunda karabuğday proteinin %74’ü kullanılmaktadır.

 Karabuğdayın yağ oranı diğer proteinden zengin besinlere göre yok denecek kadar azdır. 100 gr karabuğdayda sadece 1.6 gr yağ bulunmaktadır. Yağ içeriğine bakıldığında linoleik yağ asiti diğer tahıllara göre fazladır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürücü, iyi kolesterolü (HDL) arttırıcı özelliği bulunmaktadır.

 Kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker hastalığını önlenmesi ve tedavisinde oldukça etkilidir. Beyaz undan yapılmış ekmek ve karabuğdayla yapılan çalışmalarda karabuğdayın kan şekeri ve insülin değerlerinin düşük olduğu görülmüştür.

“MAGNEZYUM İÇERİYOR”

 Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir. Magnezyum kan şekerinin dengelenmesinde ve insülin salınımın azalmasında rol oynamaktadır. Bu nedenle şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Şeker hastalarının da güvenle tüketebilecekleri bir karbonhidrat kaynağıdır.

 İçeriğindeki ‘kolin’ bileşiği karaciğer dostudur. Karaciğeri yağlanmasını azaltarak karaciğerin daha rahat ve kolay çalışmasını sağlar.

 ‘Rutin’ adı verilen flavonoid sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Rutin aynı zamanda kan damarlarını korur, kan akışını düzenler. Hemoroid tedavisinde olumlu etkisi bulunmaktadır.  Pıhtılaşmayı sağlayarak kan kaybını önleyici özellik gösterir. Meniere Hastalığı adı verilen baş dönmesi, çınlama ve  işitme kaybına yol açan hastalığın tedavisinde kullanılır.

 İçeriğinde “quercetin” bileşeni kan damarlarının sertleşmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarını engeller. Quercetin; şeker hastalığı, katarakt, peptik ülser, astım, gut hastalığı, viral ve kronik enfeksiyonlar, kronik yorgunluk sendromu ve prostat kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Ayrıca atletik performans ve dayanıklılığı arttırmak için de kullanılır.

 

Bakmadan Geçme