• Haberler
  • ÖDEMİŞ VE BİRGİ BELEDİYELER BİRLİĞİ TKB VE ÇEKÜLÜN GÜNDEMİNDE

ÖDEMİŞ VE BİRGİ BELEDİYELER BİRLİĞİ TKB VE ÇEKÜLÜN GÜNDEMİNDE

ÖDEMİŞ&rsquoTE &ldquoKIRSAL ÇEVREDE BÜTÜNCÜL KORUMA VE EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR, BİRGİ&rdquo BAŞLIKLI SEMPOZYUM Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler...

ÖDEMİŞ’TE “KIRSAL ÇEVREDE BÜTÜNCÜL KORUMA VE EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR, BİRGİ” BAŞLIKLI SEMPOZYUM

Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Akademi’nin birlikte organize ettiği “Kırsal Çevrede Bütüncül Koruma ve Ekolojik Yaklaşımlar: Birgi” konulu sempozyum Ödemiş’te dün başladı.

Tarihi Kentler Birliğine üye belediyelerden yaklaşık 50 katılımcının yer aldığı sempozyumun ilk toplantısı Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde yapıldı.

Toplantıya Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediyesi Başkanı Mahmut Badem, Birgi eski Belediye Başkanı Cumhur Şener, ÇEKÜL Vakfı Birgi Temsilcisi Emin Başaranbilek, Küçükmenderes Havzası Kültür Coğrafyası Dr. Serdar Vardar, ÇEKÜL Vakfı Gönüllüsü Ziraat Mühendisi Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Özkan Akgün, Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nermin Pervan, öğrenciler katıldı.

Ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mahmut Badem şunları ifade etti: “Kurucusu olduğumuz Tarihi Kentler Birliği bizlere, kültürel miras bilinci ve korumacılığını yerleştirdi. Bu konuda gelecek nesiller bizlerden daha çok şanslı. 2004-2009 belediye başkanlığı dönemimde ÇEKÜL Vakfı Başkanımız Metin Sözen’in desteği ile kentimizdeki korunması gerekli yapıların restorasyonlarını yapmaya çalıştık. Şimdi Türkiye çapında örnek olarak gösterilebilecek kapasitede olan Yıldız Kent Müzesi bu çalışmalarımızın bir örneğidir. Müzenin restorasyon çalışmaları 2009 yılında tamamlandı, önceki dönem belediye yönetimi de burayı Kent Müzesi haline dönüştürdü. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ÇEKÜL Akademinin bu eğitim çalışmaları gençlerimize öncülük edecek. Sevdanızın yerine ulaşmasını diliyorum. Bu sevda ülkemizin dünle bugünü, bugünle yarını bir araya getirecek sevda olacaktır başarılar diliyorum”

Başkan Badem’in konuşmasının ardından Dr. Serdar Vardar, Küçükmenderes Havzası kültür coğrafyası hakkında sunum yaptı.

Sempozyum aranın ardından Birgi ÇEKÜL Temsilcisi Emin Başaranbilek’in slâytlı sunumu ile devam etti. “Koruma ve yaşatma açısından Birgi ve Küçükmenderes havzası” başlıklı sunumda Başaranbilek Ödemiş’in mahalle bazında geçmiş yıllardan örnekler verdi. Son dönemlerde Ödemiş’te birinci sınıf tarım arazilerinin imara açıldığını kaydetti ve bu konuda alınan önlemleri de paylaştı.

Emin Başaranbilek’in sunumunda öne çıkan planlamanın şehir merkezi ve köylerle yapılması ve insanların köylerden şehre göç ettirilmemesi ile birinci tarım arazilerinin korunması yönünde çıktı.

Öğle yemeğinin ardından 30 Mart yerel seçimi sonrası bütünşehir yasasından dolayı kapanan Birgi Belediyesinin son 10 yıl belediye başkanlığını yapan Cumhur Şener, “Birgi’de kültür mirasını koruma süreci” konulu sunumunu yaptı.

Cumhur Şener Birgi’de Birgi Belediyesinin öncülüğünde 2004’te başlatılan 2014’e kadar devam eden restore projelerinden ve uygulamalardan bahsetti. 2004 yılından bugüne çeşitli kurumlar ile yapılan tüm restorasyon çalışmalarının eskisi yenisi halinde fotoğraflarını slayt sunumu ile katılımcılarla paylaştı. Birçok tarihi eser yapının kurtarıldığını gören katılımcılar slayttan sonra Cumhur Şener’e teşekkür etti.

Sempozyumda ilk günün son sunumunu ise Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nermin Pervan yaptı. Pervan, “Ödemiş ve Birgi’de güncel koruma çalışmaları ve restorasyon projelerini” katılımcılarla paylaştı.

Sempozyum üyeleri bugün de Ödemiş Kadın Kooperatifi evini ve Birgi’yi ziyaret edecek ve öğleden sonra Birgi’de incir bahçeleri yürüyüşü yapacak.

Cuma günü ise Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesini, Arasta Çarşısını, Kasap halini, Katıcılar Sokağını ziyaret edecek. Öğleden sonra ise Gölcük yaylasını ziyaret edecekler.    

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Bakmadan Geçme