Ödemiş'te 37. Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı
Gazi Umurbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde anlamlı etkinlikler düzenlendi.
Ödemiş’te Gazi Umurbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Ahilik Haftası etkinlikleri gerçekleştirildi. Ahilik, Türkiye’nin geleneksel esnaf ve zanaat kültürünü temsil eden, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik eden bir sistemdir. Bu hafta, ahiliğin önemini vurgulamak amacıyla çeşitli ziyaretler ve etkinlikler düzenlendi.
Programa, 27. Dönem İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kiraz Kaymakamı Habib Güneyli, Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran, Kiraz Belediye Başkanı Nasuh Coşkun, Ödemiş Jandarma Komutanı Binbaşı Cihan Gültekin, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Hasan Engin, Ödemiş Milli Eğitim Müdürü Sunullah Desticioğlu Ödemiş’te bulunan Oda Başkanları, Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı.
Etkinlikler, önce Ödemiş Belediyesi’ne yapılan ziyaretle başladı. Ardından Kaymakamlık’a gidilerek, yerel yöneticilere ahilikle ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Daha sonra, Gazi Umurbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne esnaf ve sanatkarlar’ı ziyaret ederek kortej yürüyüşüyle geçildi.
Okulda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından okul müdürü Deniz Ayyıldız, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmasında; ‘’Ahilik, sosyo-ekonomik zorunlulukların ortaya çıkardığı meslek, din ve ahlak temelli bir Türk esnaf kuruluşudur.
Ahlak ile sanatın uyumlu bileşimi olarak tarif edilen Ahilik, Anadolu'da XIII. yüzyılın başından itibaren görülmeye başlanmış, başta Kayseri, Konya ve nihayetinde Kırşehir'de esnaf birlikleri olarak teşekkül etmiş sosyo- ekonomik kuruluşların adıdır. Amacı, zenginle fakiri, üretici ile tüketiciyi, emek ile sermayeyi, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak "sosyal adaleti" gerçekleştirmektir. 1727 yılına kadar 500 yıl Türk milletini, bu sahalarda yönetip yönlendiren ve güçlü bir imparatorluk ve güçlü bir toplum meydana gelmesinde belirleyici bir ağırlığı bulunmuştur.
AHİLİKTE MESLEKİ İLERLEME; yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık olmak üzere dört bölüme ayrılıyordu.
Peki ahiliğin günümüzdeki geçerliliği nedir?
Ahilerin kurdukları teşkilat bir bakıma, bu günkü Esnaf Odaları, işveren Sendikaları, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, işçi Sendikaları, Eğitim Hizmetleri veren Kuruluşlar, Bağ-kur, Türk Standartları Enstitüsü ve Belediye gibi kurum ve kuruluşların temeli sayılmaktadır. Kısaca Ahiliği bütün çalışan ve üretenlerin modeli olarak anlamlandırmalıyız.
Ahiliğin ilkeleriyle Türk iş Hukuku düzenlemeleri çok yakın benzerlikler içermektedir. Bunlar *Kıdem tazminatı *işverenin sorumluluğu *Yeni iş arama izni *Çalışma belgesi *işverenin ödeme sorumluluğu*Asgari ücret *Fazla çalışma ücreti *Sigorta primi
Ahilik kurumunu çağrıştıran diğer bir yasal düzenleme de Sosyal Sigortalar Yasası'dır. Sosyal Sigortalar Kurumu; Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu, Genel Kurul organlarından oluşur ki, bu durum, Ahilik kurumunun sistematiğini hatırlatmaktadır. Sosyal güvenlik açısından Ahilik, Sosyal Sigortalara da kaynaklık etmiştir
Günümüzde, ticaret hayatı ele alındığında adam kayırma, kalitesiz mal üretme, bir başkasının malını taklit etme, malın ederinden fazla ücret istenmesi gibi sayısı daha da arttırılabilecek sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek için ve ekonomik kalkınmanın istikrarlı bir şekilde sürdürebilmesi için %100 milli ve yerli olan Ahilik kurumumuzun ilke ve uygulamalarının tekrardan hayata geçirilmesi oldukça faydalı olacaktır.
Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı, teknisyen yetiştiren meslek liseleri olarak bizler öğrencilerimizi Ahilik ilkelerini temel alarak yetiştirmekteyiz. Umuyoruz ki bu emeklerimizin karşılığında iş ahlakına sahip, yardımlaşmayı ve kardeşliği esas alan, doğruluktan kaçınmayan, kaliteli mal üretip helalinden kazanan meslek sahibi bireyler yetiştirelim’’ dedi
Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Konuşmasında; "37.'sini düzenlemiş olduğumuz Ahilik Haftası kutlamalarına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Uzaktan yakından bu organizasyonumuza katıldığınız için sizlere teşekkür ederiz. Çatısı altında bulunduğumuz eğitim öğretim alanında, geleceğin çırakları, kalfaları, ustalarını yetiştiren kıymetli öğretmenlerimize, okul idarecilerimize sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Ahiliği anlamak, ahiliği anlatmak ve geleceğe dair ahiliği yaşamak ümidiyle sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum." Dedi.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Yalçın Ata etkinlikte önemli mesajlar verdi. Konuşmasında; ‘’Sayın Ödemiş Kaymakamım, Sayın Kiraz Kaymakamım, Değerli Vekilim, Ödemiş Belediye Başkanım, Beydağ Belediye Başkanım, Sayın İlçe Emniyet Müdürüm, Jandarma Komutanım, Değerli Ticaret Odası’nın kıymetli başkanı, Milliyetçi Hareket Partisi’nin değerli ilçe başkanı, kıymetli oda başkanlarım, sevgili öğretmenler ve sevgili öğrenciler; hepiniz 37. Ahilik Haftası’na hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Her sene coşkuyla kutladığımız Ahilik Haftası’nı bu yıl yine heyecanla ve birbirinden renkli etkinliklerle kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ahilik felsefesinin topluma, özellikle de yeni nesillere en iyi şekilde tanıtmayı, anlatmayı hedefliyoruz. Ahilik felsefesi, çalışma hayatında ve toplumsal yaşamda dürüstlüğü, dayanışmayı ön plana çıkarmaktadır. Ahlaklı eğitimi esas almaktadır. Ahilik, kaliteli üretmek, doğru tartmak, tüketiciye saygı göstermek demektir. Ahilik, siftah yaptıktan sonra yardımlaşma ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak demektir. Özetle, ahilik; içinde bulunduğumuz çağın şartlarında unuttuğumuz ama sıkı sıkıya sarılmamız gereken değerleri bize hatırlatan köklü bir esnaf geleneğidir. Değerli katılımcılar, bir deri ustası olan Ahi Evran’ın kurduğu ahilik teşkilatı, Anadolu Selçuklulardan itibaren Türk devletlerinin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı vermekle kalmamış, devlet yapılanmalarında da öncülük etmiştir. Bugünkü sosyal güvenlik kurumu, odalar, kooperatifler gibi birçok kuruluşun nüvesini ahilik teşkilatları oluşturmuştur. İşte ahilik teşkilatı, dünden bugüne Türk devletlerinin işlemesinde, gelişmesinde ve mevcudiyetlerini korumasında bu denli önemli görevler üstlenmiştir. Türk toplumlarının temel taşını oluşturmuşlardır. Kıymetli misafirler, işte bizler de bugün ahi temsilcileri, esnaf sanatkarlar olarak Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul ediyoruz. Daha aydınlık bir geleceğe hazırlamak, toplumdaki birlik ve beraberliği pekiştirmek için tarihi değerlerimize, kültürel mirasımıza sahip çıkmanın bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, böylesine ulvi değerlere sahip bir teşkilatın başkanı olmaktan büyük gurur duyduğumu tekrar ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle, tüm esnafımızın bayramını kutluyor, hepinize sevgi ve saygıyla selamlıyorum.’’ dedi
Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan günün anlamını belirten konuşmasını yaptı Konuşmasında; ‘’Sayın Kaymakamım, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanım, Oda Başkanları, kıymetli misafirler ve sevgili öğrenciler.Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir.Ahilik bir meslek örgütü olmasının yanında yardımsever olmayı, haksız kazançtan uzak durmayı, yoksula sahip çıkmayı, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütlemesi bakımından da bir manevi terbiye ocağıdır.Ahilik; ahlak demektir, iş ahlakı demektir. Hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak, yalan söylememek demektir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Ve yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Güzel ahlakın sanatla bütünleştiği Ahilik; sadece Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir kültür ve anlayıştır. Ülkemizin gelişmesinin ve büyümesinin yolu esnaf ve sanatkârlardan geçer. Esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan, icra ettiği meslekten ibaret değildir. Esnaf, aynı zamanda o yörenin gözü, kulağı, sesi, vicdanı ve yol göstericisidir. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu vesileyle birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyorum.’’ dedi.
27. Dönem İzmir Milletvekili Bedri Serter, etkinlikte önemli mesajlar verdi. Konuşmasında; ‘’ Ben, sizlerin arasından çıkan ve bir milletvekili olarak hayatını sürdüren bir kişiyim. Neden buraya geldim? Ben esnaf çocuğuyum. Sizlerin de yolunun açık olması için, öncelikle arkadaşlarınızla düzgün ilişkiler, iyi diyaloglar ve dürüst ilişkiler yapmanızı tavsiye ediyorum. Gelecek gerçekten sizlerin ama biz sizi yükü vermek mecburiyetinde değiliz; çünkü bizler, sizlerin önünü açmak mecburiyetinde olan yetkili kişileriz. Sizlerin geleceğini güzel bir şekilde asfaltlayabilirsek, siz de o kadar Türkiye için gelişim sağlayacaksınız. Türkiye için mücadele edeceksiniz, birlik ve beraberlik sağlayacaksınız.’’ Dedi.
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy da katılımcılara hitap etti. Konuşmasında; ‘’ Ahilik denince, vatandaşımızın zihninde canlanan, esnaflarımızın bir birliktelik içinde teşkilatlanması demektir. Araştırdığınız zaman, kelimenin köküne indiğinizde, Türk-İslam hayatında devletlerimizin gelişmesinde çok daha önemli bir kavram olduğu ortaya çıkıyor. Ahi kelimesi Türkçe Akı kelimesinin zamanla değişimi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu kelimenin Ahi birlikleri içinde zaman zaman Ahi Baba şeklinde ifade edildiğini görüyoruz. Buna göre kelimenin Arapça manası ile düşünüldüğünde "Kardeşim Baba" diye bir tabir uygun düşmüyor. Fakat Divânu Lügati't-Türk'te akı Eli açık, koçak, selek, cömert, yiğit, delikanlı gibi manalar ifade eden Akı kelimesiyle düşünüldüğünde "Ahi Baba" tabiri daha mantıklı görünüyor. Orta Asya'da hüküm süren Oğuz Yabguluğu yıkılınca 1040 Oğuz Türkleri yavaş yavaş Selçuklu egemenliği altına girerek Anadolu'ya göç etmeye başladı. Ekseriyeti göçebe olan Oğuzlar, kopup geldikleri Orta Asya steplerine benzediği için daha çok Orta Anadolu kırsalını mesken olarak tercih ediyorlardı. Dolayısıyla Orta Anadolu'nun Türkleşip İslamlaşması hızlı olurken, şehirlerde bu dönüşüm yavaştı. İslam dini de, yerleşik hayatı gerekli kılıyordu. İşte bu sebeple, göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu'yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacıyla ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle Ahi teşkilâtı Anadolu'da kuruldu. Kısacası Anadolu'da Ahiliğin şekillenmesi ve köylere kadar teşkilatlanması politik ve sosyo ekonomik bir mecburiyetin ürünüdür . Bazı araştırmalar Ahiliğin Kırşehir'de ortaya çıktığını ileri sürer. Diğer bir görüşe göre, Bağdat'ta büyük üstadlardan ders alan Ahi Evran, Arapların kurduğu Fütüvvet Teşkilatı'ndan etkilenerek, 1205'te Anadolu'ya gelmesinden kısa bir süre sonra ilk olarak Kayseri'de Ahilik Teşkilatını kurmuştur.
Tarihi kaynaklardan, Ahi Evran zamanında Anadolu'nun şehir ve kasabalarında ortaya çıkan Ahi kurumlarının, Ahi Evran'a bağlı merkezi bir teşkilat olabileceği imajı çıkıyor. En azından bu kurumlar, onun koyduğu ilkelere bağlı kalmış olmakla, manen Ahi Evran'in liderliğindeki geniş bir teşkilatın şubeleri gibidir. Fakat onun ölümünden sonra, bağlı olunan ilkelerde büyük benzerlikler mevcut olmakla beraber, İbn-i Batuta'nın belirttiği gibi, Anadolu'nun en ücra köşelerine kadar yayılan bu kurumlar arasında organik bir bağ bulunmamaktadır. ‘’ dedi.
Etkinlikte ayrıca, "Çağlara Doğru Ahilik" adlı şiir okundu, ahilikle ilgili belgesel izlendi ve ahilik ilkeleri okundu. Katılımcılar, ahilik yemini ederek ahiliğin değerlerine olan bağlılıklarını bir kez daha vurguladılar. Program, şed bağlama töreni ile son buldu.
Ahilik Haftası etkinlikleri, esnaf ve sanatkarların dayanışmasını pekiştirmek ve ahilik kültürünü genç nesillere aktarmak amacıyla büyük bir coşkuyla kutlandı. Bu tür etkinliklerin, yerel esnafın bir araya gelmesine ve geleneksel değerlerin yaşatılmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ödemiş, ahilik geleneği ile geçmişle geleceği buluşturmaya devam ediyor.