• Haberler
  • Gündem
  • ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ GENEL KURULUNDA İLÇENİN DEPREM RİSK DURUMU GÖRÜŞÜLDÜ

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ GENEL KURULUNDA İLÇENİN DEPREM RİSK DURUMU GÖRÜŞÜLDÜ

Ödemiş Kent Konseyi mart ayı olağan genel kurul toplantısı 24 Mart 2023 Cuma günü Ödemiş Kaymakamı...

Ödemiş Kent Konseyi mart ayı olağan genel kurul toplantısı 24 Mart 2023 Cuma günü Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve üyelerin katılımıyla Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Jeofizikçi Reyhan Peştemalcı Üregel’in de konuk olduğu toplantıda deprem felaketi sonrası başlatılan yardım çalışmalarında gösterdikleri başarı için Kaymakam Fatih Aksoy ve Başkan Mehmet Eriş’e plaket takdim edildi.
Toplantı divan kurulu seçimiyle başladı. Divan başkanlığına Ödemiş Kültür Sanat Eğitim Sportif Hizmetleri Destekleme ve Geliştirme Derneği temsilcisi Erdem Derya, divan üyeliklerine Marangozlar Odası Başkanı Nihat Kahya ve Gençlik Meclisi Başkanı Av. Batuhan İsmet Durna seçildi.

GENEL SEKRETER YÜCEL UĞUR UÇAR FAALİYETLERİ ANLATTI
Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri Yücel Uğur Uçar, konseyin son 6 ayda yaptığı faaliyetler hakkında bir sunum gerçekleştirerek üyeleri bilgilendirdi. Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrası planlı bazı etkinlikleri ertelemek durumunda kalan Ödemiş Kent Konseyi, Ekim ayından Şubat ayına kadar geçen süreçte toplumu ilgilendiren birçok alanda çalışma yaptı.

SON 6 AYLIK DÖNEME GENÇLİK MECLİSİ DAMGA VURDU
Genel Sekreter Uçar tarafından aktarılan 17 çalışmanın yarısından fazlasını Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin faaliyet ve projeleri oluşturdu. Ege Üniversitesi Ödemiş MYO’daki öğrenci buluşması ile başlayan çalışmalar, gençlik meclisi üyelerine özel indirim kampanyası ile devam ederken 9 Kasım’da yapılan seçimli genel kurul toplantısında Av. Batuhan İsmet Durna’nın başkanlığa seçilmesi sonrası gençlik meclisinin çalışma temposu artarak devam etti. Anlaşmalı mekanlarda üyelere özel %10’luk indirim kampanyası, film izleme geceleri ve yeni yıl eğlencesi gibi sosyal yönlü proje ve etkinliklere ek olarak 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü gibi önemli tarihlerde çeşitli farkındalık çalışmaları yapıldı. Deprem felaketi sonrası Yüksek Öğretim Kurulu’nun uzaktan eğitim kararına basın açıklamasıyla tepki gösteren Gençlik Meclisi’nin son 6 ayda üye sayısı ise %100’e yakın arttı.

KADIN MECLİSİ DEPREMZEDE KADINLARI UNUTMADI
Genel Sekreter Uçar’ın değindiği çalışmalar arasında Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile birlikte 8 Mart Dünya Emekçiler Günü dolayısıyla depremzede kadınlara yaptığı ziyaret dikkati çekti. Kadın Meclisi’nin yaptığı diğer önemli çalışmalar arasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde düzenlenen panel ve 5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı Tanınmasının yıldönümü dolayısıyla hazırlanan Ödemiş’te Kent Hayatında Öncü Kadınlar isimli belgesel film gösterimi yer aldı.

KAYMAKAM FATİH AKSOY VE BAŞKAN MEHMET ERİŞ’E PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı bir konuşma yaparak konseyin çalışmalarını değerlendirdi ve sivil toplum kuruluşlarına konseye katılma çağrısında bulundu. Başkan Taşlı konuşmasında ayrıca yaşanan deprem felaketi sonrası bölgeye yardım için Ödemiş’te kapsamlı bir seferberlik başlatıldığına dikkat çekti. Ödemiş’in yardım elinin deprem bölgesine uzatılmasında sürecin yönetimini üstlenen Kaymakam Fatih Aksoy ve Başkan Mehmet Eriş’in çalışmalarının Ödemişliler tarafından takdirle takip edildiğini vurgulayan Taşlı konuşmasının sonunda sırasıyla Aksoy ve Eriş’i davet ederek plaketlerini takdim etti.
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, ilçe halkının son derece duyarlı bir şekilde depremin ilk gününden itibaren bölgeye yardım için seferber olduğunu ifade ederek kendisine takdim edilen plaketi Ödemiş halkı adına büyük bir onur duyarak kabul ettiğini belirtti, Ödemiş halkına ve Ödemiş Kent Konseyi Genel Kurulu’na teşekkür etti.
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş Ödemiş halkının yardımseverliğinin tüm ülkeye örnek olacak düzeyde olduğunu belirterek, “Hemşehrilerimiz, ellerindeki bütün imkanlarla bölgeye yardım etmek için büyük bir çaba içine girdiler. Biz de Ödemiş Belediyesi olarak bu yardımların en etkili ve hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli çalışmaları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ödemiş Kent Konseyi Genel Kurulu’nca böylesi anlamlı bir plaket ile taltif edilmekten Ödemiş halkı adına onur duydum. Tüm genel kurul üyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

JEOLOJİ YÜKSEK MÜHENDİSİ ÜREGEL: “1999 ÖNCESİ YAPILAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Ödemiş Kent Konseyi mart ayı olağan genel kurul toplantı gündeminin 5. maddesi ise Ödemiş’in deprem risk durumu ve alınması gereken önemler konusuydu. Gündem maddesi hakkında konuşmak üzere TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Reyhan Peştemalcı Üregel toplantıya konuk oldu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Jeofizikçi Reyhan Peştemalcı Üregel, genel kurula hitaben bir sunum yaparak Ödemiş’in deprem risk durumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Sunum deprem, levha tektoniği ve fay hattı gibi kavramların tanımlarının yapılmasıyla başladı ve Ödemiş’in depremselliği hakkında değerlendirmeyle devam etti.
Şu ana kadar Ödemiş merkezi bir fay tespit edilmediğini kaydeden Jeoloji Yüksek Mühendisi Üregel, “Bir yerden fay geçmiyor oluşu, oranın depremden hiç etkilenmeyeceği anlamına gelmez. 6 Şubat 2023 tarihli deprem bize bunu bir kez daha gösterdi. Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli depremler Hatay başta olmak üzere çevre illerde büyük yıkıma sebep oldu. Ödemiş’te fay bulunmaması içimizi bir nebze ferahlatmakla birlikte çevre il ve ilçelerde yaşanabilecek şiddetli bir depremde Ödemiş’in zarar görmeyeceğini söylemek olanaksız. Dolayısıyla Ödemiş’teki yapı stoku incelenerek özellikle 1999 yılı öncesi inşa edilen binaların depreme dayanıklılık durumunun tespit edilmesi gerekmektedir.” dedi.
Depreme dayanıklı binalar inşa etmenin her şeyden önce doğru zemin seçimi ile mümkün olabileceğinin altını çizen Üregel, zemin etüdünün öneminden bahsetti. Zemin etüdü raporu, o yerin çeşitli katmanlarındaki toprak-taş türü, yer altı su seviyesi, fay hatlarına olan mesafe gibi hayati öneme sahip bilgileri içerir ve inşaatların projeleri de bu bilgiler ışığında hazırlanır diyen Üregel, “Doğru zemin seçimi ve zemine uygun şekilde projelendirilen binalarla risk en aza indirilebilir. Bununla birlikte yapı denetimi etkili şekilde uygulanmalı ve suistimallere engel olunmalıdır. Sonuç olarak deprem güvenliği bütüncül bir konudur ve her yönüyle bilime ve kanunlara riayet etmek gerekmektedir. ” şeklinde konuştu.
Ödemiş’in deprem risk durumu ve alınması gereken önlemler başlıklı sunumun ardından soru-cevap kısmına geçilerek genel kurul üyeleri tarafından Jeoloji Yüksek Mühendisi Reyhan Peştemalcı Üregel’e merak edilenler soruldu. Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Üregel’e çiçek takdim ederek toplantıya yaptığı katkılar için teşekkür etti. Toplantı dilek ve temennilerle sona erdi.

Bakmadan Geçme