• Haberler
  • Gündem
  • Ödemiş İstiklal İlkokulu'ndan 18 Mart Şehitleri Anma Gecesi

Ödemiş İstiklal İlkokulu'ndan 18 Mart Şehitleri Anma Gecesi

Ödemiş'in köklü eğitim kurumlarından İstiklal İlkokulu'nun hazırladığı 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 107. yılı...

Ödemiş’in köklü eğitim kurumlarından İstiklal İlkokulu’nun hazırladığı 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yılı kapsamında, okul idarecileri, öğretmenleri, öğrenciler ve velilerin katılımıyla gerçekleşen program Ödemiş Belediye Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Gecede bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gecenin açılış konuşmasını Ödemiş İstiklal İlkokulu Öğretmenlerinden Metin İşlak gerçekleştirdi.

İşlak, ”Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferi’dir. Bugün burada bir kez daha Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitleri Anma Günü’nü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Çanakkale Savaşı, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır… Çanakkale savaşına baktığımızda kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden tüm insanımız bu savaşta bir şekilde rol almış ve vatanı canı pahasına savunmuştur çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki, Çanakkale’yi üç kelimeyle anlatın. Derdim ki, geldiler, gördüler ve döndüler… Çanakkale müdafaası yapılmış ve kazanılmıştır. Bu zaferin Türk tarihi içinde ayrı bir yeri vardır. Atalarımız üzerlerine düşeni kat kat fazlası ile yerine getirmişlerdir. Lakin vazife onlar için bitmiş bizim için başlamıştır. Bizler Çanakkale’de kanını seve seve akıtmış şanlı ecdadımızın ne için şehit olduğunu her zaman hatırlamalı ve gelecek nesillere bunu fırsat buldukça anlatmalıyız. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.

Bugün, haksız düşman saldırılarına tam 253 bin askerimizi şehit verdiğimiz, ancak tarihe altın harflerle “Çanakkale Geçilmez!” sözünü yazdığımız Çanakkale Zaferi’mizin kabulünün 107. yılını kutlamak üzere toplandık. Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da “Çanakkale Geçilemez!” ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır. Selam olsun, Çanakkale’de vatanı ve namusu için can veren şehitlere! Selam olsun, Çanakkale Gazilerine! Selam olsun yüreği Çanakkale Şehitlerimizin ideali ile atan gençlerimize! Şimdi 18 Mart’larda Türk ulusu Çanakkale şehitlerini yâd ederken kalpleri aynı hislerle dolmaktadır. Coşkudan soluksuz kalırken bu millet, bir kere daha saygı ve minnetle anımsıyor o günleri: Ey Aziz şehit, Bayraklar memleket ufkunu baştanbaşa donatıyorsa sen göğsünü siper ettiğin içindir düşmana, sen canınla beslediğin içindir toprağı. Şimdi biz her 18 Mart geldiğinde, başımız minnetle eğilirken övüncünle doluyor göğsümüz. Söze sığmıyorsun, marşlardan taşıyorsun. Aziz hatıranı gururla yâd ediyoruz” dedi.

Ödemiş İstiklal İlkokulu Müdürü Mustafa Güder gecede yaptığı konuşmasında, “Şanlı tarihimizin, büyük ecdadımızın kahramanlık destanlarından biridir Çanakkale. Kınalı kuzuların, vatan evlatlarının gül bahçesine girercesine şahadete koştuğu yerdir Çanakkale. Çanakkale, kundaktaki bebeğine isim vermeden yuvasından ayrılan, tüfeğine yar, mezarına bahar diyebilenlerin tarihe “kahramanlık” kelimesini altın harflerle yazdığı yerdir. Çanakkale Seddülbahir’de bir direniş, Conkbayırın’da taarruz, Gelibolu’nun en izbe derelerinde heyecan, en zirvelerinde asalettir.

Çanakkale inançtır, cesarettir, haykırıştır; Çanakkale, Türk’ün imkânsızın nasıl mümkün hale gelebileceğini dünyanın zihnine kazıdığı yerdir. Tarihimiz açısından maddi ve manevi, her yönüyle bir hazine özelliğini taşıyan bu zafer, Türk askerinin cesaretini ve gücünü, Türk milletinin fedakârlık ve azmini, imkânsızlıklar içinde bir milletin nasıl şaha kalktığını, kibirli metal zulmünün kendini beğenen tavrının nasıl diz çöktüğünü ve yenilmez denilenlerin hayretler içinde kalarak nasıl yenildiğini tüm dünyaya gösterdiğimiz bir dönüm noktasıdır. Ecdadımızın bu milli duruşunu, bu vatan ve toprak sevgisini önce kendimiz özümsemek, sonra bu yavrularımıza bu şuuru öğretmenlerimizle birlikte vermek istiyoruz. O yüzden her sene 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Günü’nü salon programı yaparak velilerimizle iç içe coşkulu bir şekilde yaşıyoruz. Başta programda emeği geçen tüm öğretmenlerime teşekkür ediyor, biraz sonra izleyeceğimiz pırıl pırıl çocuklarımızı yetiştirdikleri için velilerimi tebrik ediyorum. Yeniden Çanakkale şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyor; başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm destan kahramanlarının aziz hatıraları önünde eğilmeyi şeref sayıyoruz. Ruhları şâd olsun.” dedi.

Ödemiş Belediye Kültür Merkezi’nde ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Çanakkale türkülerinden oluşan mini konser, orotoryo, şiirler ve ödül töreni yer aldı.

Samime Sarayköy

Bakmadan Geçme