Ödemiş için seyahat rehberi
ÖDEMİŞ Ödemiş, Türkiye’nin batısında Ege Bölgesi’nde İzmir iline bağlı bir ilçedir. Ödemiş’in il merkezine uzaklığı 110...
ÖDEMİŞ
Ödemiş, Türkiye’nin batısında Ege Bölgesi’nde İzmir iline bağlı bir ilçedir. Ödemiş’in il merkezine uzaklığı 110 kilometredir. Denizden yüksekliği 123 metre olup en yüksek noktası 2157 metre ile Bozdağlar’dır. Yüzölçümü 1.082 km2’dir. İlçenin doğusunda Kiraz ve Beydağ, batısında Bayındır ve Tire ilçeleri, kuzeyinde Manisa, güneyinde Aydın illeri bulunmaktadır. Büyük bir kısmı ovalık olan arazinin ortasından Küçük Menderes Nehri akmaktadır.
Yolunuz İzmir’in Ödemiş ilçesine düşerse nerelere gitmeli, nerelerde ne yemelisiniz sorusunun cevaplarını sizler için hazırladık.
Öncelikle Ödemiş isminin Aydınoğulları döneminde oldukça önemli bir konumda olan Birgi’ye bağlı Otamış isminden geldiği düşünülüyor.Ödemiş’in gelişmesi Rumların tarım amacıyla 1838 yılında Ödemiş’e gelmesi daha sonra da 1888 yılında demiryolu hattının açılmasıyla olmuştur.
Kültür ve yaz tatili kapsamında geleceğiniz İzmir Ödemiş’te tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken yerler bulunmaktadır.
Tarihi Arasta
Ödemiş Tarihi Arasta Çarşısı Osmanlı çarşı yapısında kullanılan arasta kelimesinin anlamı paralel bir şekilde dizilmiş olan dükkanlardır. Ödemiş’te yer alan Tarihi Arasta Çarşısı da Osmanlı’nın açık arasta türünü yansıttığından dolayı bu isimle bilinmektedir.
1856 yılında kurulduğu bilinen çarşıda 116 dükkan, 3 cami ve 17 han bulunmaktadır.Çarşı, üç caminin arasındadır. 17 hanın ortasında bulunan çarşı önemli bir ticaret merkezidir. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar tanıklık etmiştir. İşgal sırasında yıkılmadan ayakta durmayı başarmıştır. Birinci dereceden SİT alanı olarak korunmaya alınmıştır. Burada keçeciler, sepetiler, kalaycılar ve tenekeciler bulunmaktadır.
Tayyare Anıtı
Şehrin merkezinde 3 Eylül veya merkez parkı olarak da anılan park Tayyare Anıtı ile bilinmektedir. Gerçek uçak anıtı 1930’lu yıllarda Ödemişlilerin Türk Hava Kurumu’na armağan ettiği 7 uçak anısına dikilmiştir.
Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM)
2012 yılında açılan müze, eski Keçeci Hanı ve Yıldız Oteli‘nin binasının yerine yapıldı. Müze konsept olarak 20. yüzyıldaki sokak, toplum ve aile yaşantılarını gösteren ayrıca Ödemiş değerlerine ışık tutan herkesin ilgisini çekecek oldukça değerli bir arşiv niteliği taşımaktadır. Müzede berber, saatçi, sinema salonu, otel, hamam gibi ticarethanelerin eski halleri sergileniyor. Sigara, telefon, silah, mutfak eşyaları, giysi gibi çoğu gündelik eşyanın geçmişteki hallerini görebilirsiniz.Müzede Ödemiş’in en önemli kişilerinden olan eski Başbakan Şükrü Saraçoğlu ve Ödemiş’e su – elektrik getiren efsanevi belediye başkanı Doktor Mustafa Bengisu ‘nun anı odaları bulunuyor.
Ödemiş Cumartesi Pazarı
Her bölgenin hatta semtin kendine has bir pazarı vardır. Ancak Ödemiş Pazarı , uğruna otobüsler kaldırılan hem nitelik hem de büyüklük açısından oldukça önemli bir pazardır. Pazar çoğu sokak ve caddeye taşar. Meşhur Ödemiş patatesi, soğan, fasülye , kıtır gibi yerel lezzetleri bulabilirsiniz.
Ödemiş Arkeoloji Müzesi
Ödemiş müzesi şehir merkezinin ilerisindedir. Müze 1987 yılında faaliyete geçmiş olup içinde hem arkeolojik hem de etnografik eserler bulunmaktadır. Küçük Menderes ovasındaki antik kent, tümülüs, kale ve kale mezarlarından bulunan kemik, cam, vazo, seramik eşyalar sergilenmektedir.Ayrıca Osmanlı Dönemi’nden yerel halkın gündelik yaşantısı ve kültürel değerlerini yansıtan eşyalar da sergilenmektedir.
Kültür Park
Ödemişlilerin dinlenme, yeme – içme amacıyla kullandığı park, 72.000 metrekare alana yayılıyor. Gölcük’e çıkmadan yapay göleti sayesinde Ödemişlilerin su sevdasını karşılıyor.
Birgi
Aydınoğulları Beyliği’nin merkezi olan Birgi, Ödemiş’e bağlı bir köy. Ancak nüfusu, turistik değerleri ve geçmişi ile bir köyün ötesinde. Osmanlı ve öncesi yapıları ile birlikte dini ögeleri, yemekleri, doğası ve ürünleriyle günübirlik & butik konaklamalı ideal bir bölge Birgi.
Bozdağ
Ayrı bir köy olan Bozdağ ise su kaynakları ve kayak tesisi ile ünlü bir köy. Bozdağ Kayak Tesisi’nin bulunduğu rakım 2115 metre. Yaz – kış oturanların olduğu İzmir’e 2,5 mesafede olan Bozdağ yaz mevsiminde oldukça serin oluyor.
Gölcük
Ödemiş’i çevreleyen Bozdağlar’da bulunan bu şirin yayla, aynı zamanda Gölcük Gölü ile de ünlüdür. Göl, çevresi çam ormanları ile kaplı yaylanın tam ortasındadır. Nefis havası, konaklama tesisleri ile spor kulüplerinin de kamp yeri olarak kullandığı Gölcük tam anlamıyla bir doğa cennetidir.
Denizden yüksekliği yaklaşık 1100 metre olan göl, tektonik hareketlerle oluşmuştur. Gölün derinliği ortalama 5 metredir. Gölcük’ün İzmir’e uzaklığı 130, Ödemiş’e ise 18 kilometredir.
O halde gelelim Ödemiş’te ne yenir?
Töngül
Kahvaltı’da katmer ve töngül pidesi vazgeçilmezlerden. Ödemiş’in katmeri Antep’inki gibi tatlı değil. Çıtır gözleme olarak tanımlayabiliriz. Urla katmerinden farklı olarak üzerine peynir serpiştirilerek de servis ediliyor.Töngül pidesini de otlu kır pidesi olarak tanımlayabiliriz. Kızdırılmış margarin ve peynir rendelenerek gündüz ve öğle saatlerinde yeniyor. Kesinlikle denemelisiniz.
Kar Helvası
Kar helvası yaz aylarında oldukça sıcak olan Ödemişlilerin serinlemek için ihtiyaç duyduğu bir lezzet. Eskiden ve şimdi mümkün olduğu dönemlerde Bozdağ’dan getirilen kar ve buzun üstüne karadut suyu dökülerek yenen tatlı hem lezzetli hem de ferahlatıcı.
Ödemiş Köfte
Ödemiş’in şüphesiz en meşhur lezzeti Ödemiş Köftesi. Ödemiş köftesi özel pişirme tekniği ve tarzı ile özellikle yerinde denenmesi gereken bir lezzet. Tereyağlı ekmek ve baharatlı köfte ile servis edilen lezzetin tadı bir başka…
Büşra Üçler / kucukmenderes.com