• Haberler
  • Gündem
  • Ödemiş Horzum Mahallesi'nde 4. Yörük Türkmen Toyu Coşkusu

Ödemiş Horzum Mahallesi'nde 4. Yörük Türkmen Toyu Coşkusu

Ödemiş Belediyesi ve Horzum Yörük Kültürünü Yaşatma Derneği İşbirliği ile Yörük Kültürü Yaşatıldı

Ödemiş Belediyesi’nin destekleriyle, Horzum Yörük Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Horzum Yörük Türkmen Toyu” etkinliği, büyük bir katılımla ve yoğun ilgiyle gerçekleşti. Etkinlik, 29 Eylül 2024 Pazar günü saat 11:00’de Horzum Köy Meydanı’nda başladı ve gün boyunca çeşitli gösteriler ve sanatçılarla dolu dolu bir programla devam etti.

Birbirinden değerli sanatçıların sahne aldığı toyda, Yörük kültürünün tüm renkleri sergilendi. Etkinliğe; Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, çeşitli kurum ve kuruluş müdürleri, siyasi partilerin ilçe yönetimleri, Horzum Yörük Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Ümmet Sarıbaş, Horzum Yörük Beyi Hüseyin Serdar Turgut, sanatçılar Nurcan Altınok, Zeki Yılmaz, Bahar Çömek ve çok sayıda Horzumlu katıldı. Yörüklerin dayanışma ve kültür birikimi, gösteriler ve etkinliklerle gün boyu coşkulu bir şekilde yaşatıldı.

Başkan Mustafa Turan’dan Duygusal ve Anlamlı Mesaj

Etkinlikte bir konuşma yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Yörüklerin Anadolu’daki yerleşim tarihinde ve kültürünün oluşumunda oynadığı önemli role vurgu yaparak şunları söyledi:

“Yörüklerimiz, Anadolu’nun yerleşim tarihinde ve kültürünün oluşumunda önemli bir yere sahiptirler. Yüzlerce yıldır özünden ve benliğinden kopmadan geleneklerini, milli ve manevi değerlerini yaşatan Yörüklerin Anadolu sevgisi onları birer yiğit, birer kızan, birer efe, birer kahraman yapmıştır. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Arkadaşlar, gidip Toros Dağları’na bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.’ Çok şükür ki Toroslarda hâlâ çadırımız var ve o çadırın da dumanı hala tütmekte.”

Başkan Turan, Yörüklerin tarih boyunca doğaya ve özgürlüğe olan düşkünlüğü ile bilindiğini, bu özellikleriyle vatanlarını her zaman canı pahasına koruduklarını vurguladı. Horzum Yörüklerinin de bölgedeki maden projelerine karşı verdikleri mücadeleyi hatırlatan Turan, bu direnişi takdir etti.

“Yörüklerimiz, özgürlüğüne düşkün, sözünün eri, üretgen, çalışkan ve mücadeleci insanlardır. Vatanım dediği yeri canı pahasına sonuna kadar koruyan Yörükler, doğaya ve tüm canlılara sahip çıkandır. Horzumlu Yörüklerimiz de burada açılmak istenen madenlere karşı yiğitçe seslerini yükseltmiş ve bu özelliklerini orada da ortaya koymuştur.”

Toyun, Yörük kültürünün gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını belirten Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizi bir araya getiren bu toy, kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak amacıyla çok büyük önem taşımaktadır. Yunus Emre’nin şu tarihi sözlerini asla unutmayalım: ‘Bölüşürsek tok oluruz, bölünürse yok oluruz.’ Sevgiyle, anlayışla hep birlikte ülkemizi geleceğe taşıyacağız, bölüşeceğiz, tok olacağız ve hep birlikte büyüyeceğiz.”

Turan, konuşmasının sonunda Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından Yörük Ali Efe’yi de anarak, Yörük geleneğinin nesiller boyu yaşatılmasının önemini vurguladı:

“Bugün için görevimiz, binlerce yıldan beri aktarılarak gelen Yörüklere özel bu gelenekleri diri tutmak, yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Bu güzel etkinlikte sizlerle olmaktan çok mutluyuz. Gönül kültürümüzü yaşatacak gelecek kuşaklara hep birlikte taşıyacağız. Tüm Yörüklere güzel Horzum’dan selam olsun. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.”

Toy Coşkusuyla Yörük Geleneği Yaşatıldı

Toy, Başkan Turan’ın konuşmasının ardından, gün boyu süren farklı etkinlik ve gösterilerle devam etti. Yörüklerin tarihsel birikimini ve kültürel zenginliklerini sergileyen bu etkinlik, katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.

Bakmadan Geçme