Ödemiş CHP'den Çanakkale Zaferi basın açıklaması

CHP Ödemiş İlçe Yönetim Kurulu üyesi Uğur Yıldız 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünde günün anlam...

CHP Ödemiş İlçe Yönetim Kurulu üyesi Uğur Yıldız 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde günün anlam ve önemini anlatan bir basın açıklaması yaptı. Açıklama kapsamında şu ifadelere yer verdi, “I. Dünya Savaşı sırasında bu günlerde Gelibolu Yarımadası’nda; Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında deniz ve kara savaşları başlamıştır. Deniz savaşları 18 Mart 1915’te kara savaşları ise Türk milletinin emperyalist işgalci güçleri 9 Ocak 1916’da yenilgiye uğratması ile tamamlanmıştır.

Çanakkale Savaşları’nda her iki taraf da çok kayıp vermiştir. Kaynaklara göre toplamda 500 bin insan kaybedilmiştir. Çanakkale’yi geçmek isteyen İtilaf Devletleri’nin amacı İstanbul’u ve boğazları ele geçirmek, böylece Çarlık Rusya’sına gerekli yardımları ulaştırmaktı ama olmadı. Çanakkale geçilemezdi. Türk ulusu emperyalist işgalcilerin geçişine izin vermeyerek hem kendi tarihini hem de dünya tarihini değiştirmişti. Çarlık Rusya’sına yardım gidemediği için bu devlet sona ermişti. Bu da yerine Sovyetler Birliği’nin kurulmasına zemin hazırlanmıştır. Yenilmez denilen İngiltere ordusu yenilgiye uğramış, İngiliz hükümeti çökmüştür.

Bu zaferlerle Türk ulusu güçlü bir motivasyon kazanmış, sonraki zaferler için önemli bir adım olmuştur. Çanakkale I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaş kaybetmediği tek cephedir. Tabi bu zaferin temelinde Mustafa Kemal vardır.

Bilindiği gibi iki Alman savaş gemisinin Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması ile Osmanlı Devleti savaşa girdi. İngiltere ve Fransa gemileri boğaza geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlattı. En güçlü saldırı 18 Mart 1915 günü yapıldı. İtilaf Devletleri’ne ait donanma Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yaptıkları sırada Seyyit Ali’nin bataryasında cephanelik isabet alıp havaya uçtu. Bataryadaki erlerden 14’ü şehit oldu 24’ü yaralandı. Sadece Seyyit Ali ve Niğdeli Ali yara almadan kurtuldu.

Sağlam kalan bir tek top vardı. Onun da mermi kaldıraç kısmı bozuktu ama Seyyit Ali yanındaki arkadaşının yardımı ile 215 kilo gelen mermiyi yüklendi ve karşısındaki gemiye ateş etti. Gemi yan battı Nusret mayın gemisinin önceden döşediği mayınlardan birine çarparak gömüldü gitti tarih 18 Mart 1915 işte bu Çanakkale Deniz Savaşlarının sonudur.

Bu sefer kara harekatına başvuruldu. ”Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum” Cönk bayrında 57. alayın tamamı şehit oldu ama düşman bozguna uğratıldı. Mustafa Kemal’in ifadesi ile “Kazandığımız an bu andır.” 25 Nisan 1915’ten başlayarak 8-9 Ocak 1916 ‘ya kadar süren kara savaşlarında Gelibolu Yarımadası’nda düşman yenilgiye uğratan Mustafa Kemal Çanakkale Zaferinden sonra “Anafartalar kahramanı” ilan edilmiştir.

Çanakkale Zaferi “Anadolu halkına azim, umut, kararlılık vermiştir ve kurtuluş savaşının meşalesi ateşlenmiştir. Çanakkale Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olunca ne denli kararlı ve kahraman olduğunu gösteren bir ‘Anıt cephe’dir.

Bize emanet ettikleri vatanımızı sonsuza dek korumak, ülkemizi milletimizi her zaman her yerde bir adım öteye taşımak boynumuzun borcudur. Bugün 107. yılında Çanakkale’de kahramanca savaşan vatanımızı kanıyla, canıyla savunan bütün şehitlerimizi minnetle ve şükranla anıyoruz. Mekanları cennet olsun”.

Seher Göçen

Bakmadan Geçme