- Haberler
- O FİRMA RES İÇİN ÇINARDİBİNDE TOPLANTI DÜZENLEYECEK
O FİRMA RES İÇİN ÇINARDİBİNDE TOPLANTI DÜZENLEYECEK
2012 YILINDA RES PROJESİ İÇİN İZMİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ&rsquoNDEN ALDIĞI &ldquoÇED GEREKLİ DEĞİLDİR&rdquo KARARI...
2012 YILINDA RES PROJESİ İÇİN İZMİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ALDIĞI “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI İPTAL EDİLEN YANDER A.Ş, MERSİNLİ RES İÇİN ÇINARDİBİ MAHALLESİ’NDE HALKIN KATILIMI TOPLANTISI DÜZENLEYECEK
Bayındır, Kemalpaşa ve Torbalı ilçeleri arasında kalan bölgede kurulması planlanan ve bölge halkınca tepkiyle karşılanan Yander A.Ş’ye ait Mersinli Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) Projesi’nin ÇED süreci çerçevesinde 30 Temmuz Perşembe günü Bayındır’ın Çınardibi Mahallesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı düzenlenecek.
22 türbin ile 55 MW Kurulu güce sahip olması planlanan Mersinli RES için 2012 yılında verilen “ÇED gerekli değildir” kararının Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nin girişimleri sonrası İzmir 1. Bölge İdare Mahkemesi’nce iptalinin ardından proje sahibi İstanbul merkezli Yander A.Ş. ÇED süreci hazırlıklarını tamamladı.
TOPLANTI ÇINARDİBİ’NDE
ÇED başvuru dosyasına göre 100 milyon liraya mal olacağı belirtilen proje için 15 Temmuz’da İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda Bayındır, Kemalpaşa, Torbalı ilçeleri, Çardaklı Tepe, Kartal Tepe, Mersinli Mahallesi, Karlık Tepe, Akçam Tepe mevkilerinde kurulması planlanan Yander A.Ş’ye ait Mersinli RES Projesi için 30 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’da Çınardibi Mahallesi’nde Çınardibi Köy Meydanı muhtarlık binası karşısında bulunan Uğur Kavakalan’a ait kahvehanede Halkın Katılım Toplantısı yapılacağı bildirildi. Toplantıda kurum yetkilileri ile birlikte firma yetkilileri projeyi anlatacak, halkın sorularını yanıtlayacak.
AYNI BÖLGEDE FARKLI GİRİŞİMLER DE VAR
ÇED süreci için “Halkın Katılımı Toplantısı” ile yeniden gündeme gelen Bayındır’ın dağ köyleri RES kurmak isteyen firmaların son yıllarda ilgi odağı oldu. Ormanlık arazilere kurulacağı, yakınlarındaki yerleşim yerlerine de zarar vereceği belirtilen Mersinli RES’e karşı “RestÇEK” adı altında internet üzerinde kampanya başlatan bölge sakinleri ve çevreciler ise hukuk mücadeleleriyle seslerini duyurmayı başardı.
Permakültür esaslarına dayanan, örnek sürdürülebilir bir yerleşim kurmak için bölgede yıllardır yoğun faaliyetlerde bulunan Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği’nin öncülüğünde Yander A.Ş’ye ait projenin yanı sıra 126 türbin direğiyle Türkiye’nin en büyük RES projelerinden biri olan FuatRES’e karşı hukuk mücadelesinde de önemli adımlar atıldı.
ACELE KAMULAŞTIRMA İPTAL EDİLMİŞTİ
Yine Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçelerine bağlı dokuz mahalleyi kapsayan FuatRES için, üzüm ve kiraz bahçeleri acele kamulaştırılmak istenen Çınardibi köylülerinin, bu kararın iptaline yönelik açtıkları davada Danıştay 6’ncı Dairesi, geçtiğimiz yıl yürütmeyi duruma kararı aldı. Danıştay, kararın iptali gerekçesinde; Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçelerine bağlı dokuz köyü içine alması planlanan 126 türbin direkli FuatRES için köylülerin arazilerine yönelik alınan acele kamulaştırma kararının, ancak savaş zamanlarında ya da olağanüstü hal durumlarında alınabileceğini belirtti.
“NE PAHASINA OLURSA OLSUN”
HES’lerde olduğu gibi, RES’lerin de doğru ve duyarlı yapıldığında temiz ve iyi bir enerji üretim yöntemi olduğunu savunan Marmariçliler adına change.org üzerinde kampanya başlattığını ifade eden Mustafa Fatih Bakır, “Bize bu kadar yakın ve bize bu kadar büyük bir zararı olacak bir endüstriyel yatırımı yaparken, bizden bir selamı bile esirgeyen, bizi bilimsel raporlarında da yok sayan bir zihniyetle elimizden gelen bütün yollarla mücadele etme, bu projeyi ve başlarsa inşaatı ne pahasına olursa olsun durdurma kararı aldık” dedi.
TİRE’DE 7 ADET TÜRBİN KURULDU
Küçük Menderes havzasında Bayındır ile birlikte Ödemiş, Kiraz ve Beydağ sınırlarında da yavaş yavaş gündeme gelen RES’ler için girişimler sürerken bölgede ilk RES Tire’de kuruldu. “Ödemiş RES” projesi çerçevesinde Tire’nin Büyükkemerdere, Büyükkömürcü, Küçükkömürcü ve Dallık mahallelerinin bulunduğu dağlık bölgede 7 adet rüzgar türbini kurulmuş ve faaliyete geçirildi. 22 adet türbinden oluşan Tire RES’in kurulması için de çalışmaların sürdüğü belirtildi.
RES’LER İÇİN KURULUM SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?
İlki İzmir’de kurulan rüzgar enerjisi santrallerinin kurulum süreci; yer seçimi, rüzgar ölçümleri ve fizibilitenin oluşturulmasının ardından ön lisans aşaması ile başlıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) başvuruyu kabul etmesi durumunda 24 ayı geçemeyen ön lisans için süre tanınıyor. Bu süre içinde RES kurmak isteyen firmaların ilgili alanın tapu/tahsis işlemleri ile birlikte resmi kurumlardan görüş ve izin alması gerekiyor. ÇED yönetmeliğine tabi olan bu tip tesisler için ´Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu´ kararı veya ´Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir´ kararı alınması da bir zorunluluk.
ÇED ve resmi kurum görüşleri tamamlanmayan RES projelerine hiçbir teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemiyor, proje için yatırıma başlanamıyor ve santral yapım işi ihale edilemiyor. İmar plan onayını da kapsayan ön lisans sürecinin tamamlanmasının ardından alınan lisans sonrası RES projelerinin uygulama aşamasına geçilebiliyor.
Başar Uçar