O CHP’li isimden 6-7 Eylül Pogromu paylaşımı

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda 6-7 Eylül Pogromu sırasında...

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda 6-7 Eylül Pogromu sırasında hayatını kaybedenleri andı. Yaptığı paylaşımda Pala, “6-7 Eylül Pogromu, Türkiye tarihinin kirli bir anısı olarak karşımızda duruyor. 6-7 Eylül’de Rum, Ermeni ve Yahudi gayrimüslim Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına karşı yapılan saldırının utancı sürüyor. Herkesin farklı ama herkesin eşit yurttaş olabileceği bir Türkiye için, ırkçı/gerici bütün güçlere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

6-7 Eylül Pogromu, Türkiye tarihinin kirli bir anısı olarak karşımızda duruyor.
6-7 Eylül’de Rum, Ermeni ve Yahudi gayrimüslim Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına karşı yapılan saldırının utancı sürüyor.
Herkesin farklı ama herkesin eşit yurttaş olabileceği bir Türkiye için,… pic.twitter.com/qV4AMF5wW3

— KAYIHAN PALA (@KAYIHANPALA) September 7, 2023

Ne olmuştu?

6-7 Eylül 1955’te Gladio, kontrgerilla ve MİT tarafından desteklendiği iddia edilen olaylar sırasında, Atatürk’ün Selanik’te bulunan evinde bombalı saldırı düzenlendiğine dair İstanbul Ekspres gazetesinde yalan haber çıkmış, normalde 20.000 civarı basılan gazete 6 Eylül’de 290.000 basılmış ve Kıbrıs Türk’tür Derneği tarafından İstanbul’da dağıtılmıştı. Tahrik edilen halk İstanbul’da azınlıklara ait iş yerlerini, tapınakları ve özel mülkleri yağmalamış, iddialara göre azınlıklara mensup 11 ile 15 kişi arasında vatandaş saldırılar sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayların yaşandığı dönemde Seferberlik Tetkik Kurulu’nda görevli olan Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’nun Fatih Güllapoğlu’na verdiği röportajda olayları Özel Harp Dairesi’nin organize ettiğini itiraf ettiği söylenmiş, fakat Yirmibeşoğlu 2010’da bir televizyon programında bu röportajı yalanlamıştı.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme