O afların affı yoktu… Ödül gibi bakanlık

Mehmet Özhaseki, “imar barışı” veya “imar affı” olarak bilinen yasal düzenlemenin mimarlarından biri. Kahramanmaraş 6 Şubat...

Mehmet Özhaseki, “imar barışı” veya “imar affı” olarak bilinen yasal düzenlemenin mimarlarından biri. Kahramanmaraş 6 Şubat Depremi sonrasında bu düzenleme ciddi eleştirilere maruz kalmış olsa da, Özhaseki Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı.

Mehmet Özhaseki, 2018 yılında TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısıyla ilgili açıklamalarında bulundu. Bu yasaya göre, yapı kayıt belgesi almak için ev sahiplerinin kayıt belgesi bedelini ödemesi gerekmekte ve bu belgeye sahip olanlar kamu hizmetlerinden (elektrik, su, doğalgaz gibi) yararlanabilmekteydi . Özhaseki, bu düzenleme sayesinde halkın devletle barışacağını, Soruşturmalar, mahkemelik durumlar, ihtilafların biteceğini söylemişti. Ayrıca, belediyelerin arsası üzerinden değil, konut veya iş yeri üzerinden vergi alabileceklerini böylece vergi kaybının önlenebileceğini belirtmişti.

Kaybedilen, vergiden fazlası oldu

Özhaseki, sosyal medya hesabından 21 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı’na iki haftada 1 milyondan fazla vatandaşımız başvuru yaptı. Yapılarını kayıt altına alarak devletiyle helalleşen vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz, yuvalarında huzurla otursunlar.” paylaşımını yapmıştı.

Mehmet Özhaseki’nin bu düzenlemeyle ilgili açıklamaları, yasanın amacını ve getirdiği faydaları vurgulamakta olsa da hesapların tutmadığı yer, insan canının riske atılmasını yasa yoluyla meşru kılmasıydı.

Mehmet Özhaseki yeni kabinede Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak arandı.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme