• Haberler
  • Nevruz için Tire'den davet var

Nevruz için Tire'den davet var

Tire Kültür Derneği, 26 Mart Pazar günü Tire'nin Balım Sultan Mevkisi'nde gerçekleşecek etkinliğin detaylarını basınla paylaştı. ...

Tire Kültür Derneği, 26 Mart Pazar günü Tire’nin Balım Sultan Mevkisi’nde gerçekleşecek etkinliğin detaylarını basınla paylaştı. 

Tirelilerin yüzyıllardır sürdürdüğü Nevruz kutlamalarının,  günümüzde katılımcı sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük Nevruz kutlaması özelliğini taşıdığı anlatıldı. 

Nevruz’un tarih boyunca Türk Milletinin en büyük bayramı olarak günümüze taşınan köklü bir kültür olduğunu söyleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Bilindiği gibi Türk insanının tabiatı merkez alan inanç ve yaşam biçimini sembolize eden Nevruz Bayramı, bugün tüm Türk cumhuriyetlerinde ve Türk topluluklarının yaşamakta olduğu tüm coğrafyalarda coşkuyla kutlanmaktadır“ dedi. 

Ayvalı, insanlık tarihinde hayvancılığı ilk kez sektör haline getiren Türk milletinin hayvancılıkla yoğun olarak ilgilendiği çağlarda, mevsimsel dönüşümlerin önemini fark ederek geliştirmiş olduğu kendine özgü 12 hayvanlı Türk Takvimi’nin başlangıcı olan 21 Mart tarihinin o çağlardan bu yana kutladığını ve bir kutsanma biçimi olarak oldukça önemsediğini ifade ederek; “Türkler bu nedenle 21 Mart tarihini Ulu Gün olarak benimseyip kutsallaştırmış ve tarih boyunca en büyük bayram olarak kabul etmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 21 Mart tarihini bir bayram olarak kabul edip kutlamalara bizzat katılmıştır. Günümüzde barışın, sevginin, doğaya saygının, bereketin, sağlığın, huzurun, sevincin, mutluluğun kaynağı ve sembolü olarak Orta Asya’dan Kafkaslara, Batı Asya’dan Anadolu’ya ve Avrupa’ya kadar geniş bir coğrafyada bilinen ve kutlanan Nevruz geleneğinin, özelde bir hayvancılık ve doğa bayramı olarak Türk milletinin insanlığa sunduğu köklü bir milli gelenektir. Öte yandan Nevruz kültürü, insanların tabiatı doğru anlaması ve koruması, doğanın nimetlerinin adil bir şekilde bölüşülmesi, barış ve sevginin yaygınlaşması gibi oldukça önemli evrensel mesajları ile başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın öncelikli ihtiyacı ve ulaşması gereken medeniyetin, okulu gibidir” ifadelerini kullandı.

Tarihi 21 Mart olan Nevruz kutlamalarının Tire’deki geleneksel kutlanış biçimi halk tarafından 21 Mart’ı takip eden ilk hafta sonuna denk geldiğini sözlerine ekleyen Ayvalı, “Tire’de kutlanmakta olan Nevruz Bayramı, her yıl on binlerce vatandaşımızın katılımı ile ülkemizde yapılan Nevruz kutlamalarının en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda Tire için oldukça önemli bir kültürel ve sosyal değeri ifade etmektedir. Ancak bu kültürel ve sosyal değerin de ötesinde, Tire’nin şehir kimliği ve markası olabilecek kadar Tire ile ilgili tarihsel ve sosyal içeriği bulunmaktadır. Tire Kültür Derneği olarak üç yıldır yaptığımız gibi bu yılda bir proje hazırladık” diye konuştu.  

Tire Kültür Derneği Tarafından hazırlanan ve 26 Mart Pazar günü gerçekleşecek etkinlikte bisiklet grupları, motor kulüpleri, dağcılık kulüpleri ile çevre ilçelerin halk oyunları ekipleri katılım gösterecek” dedi.

ÖZEL HABER: TURGAY KONURALP

 

Bakmadan Geçme