Nesli tehlikede hayvanlara av yasağı isteniyor

Doğa Derneği, soyları tehlike altında olan birçok yaban hayvanı ve  elmabaş patka ve üveyik gibi kuşların...

Doğa Derneği, soyları tehlike altında olan birçok yaban hayvanı ve  elmabaş patka ve üveyik gibi kuşların da listede olduğu Merkez Av Komisyonu kararlarına tepki göstererek, avcılığın yasaklanmasını istedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 2023-2024 Merkez Av Komisyonu (MAK) geçen hafta toplandı. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarını, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını ve avcı kuruluşlarını temsil etmek üzere 25 üye katıldı alınan kararlar, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Ana başlıklarıyla avlanma süreleri, avcı başına günlük avlanacak av hayvanı limiti, yasaklanan devlet ve genel avlaklar, türler ve avlanma günleri, illere göre yasaklanan türler, av hayvanlarından koruma altına alınacaklar ile avına izin verilenler, avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile avlanma esasları gibi konular ele alındı. Doğa Derneği, birçok yaban hayvanı ve kuş türünü içeren MAK kararları sonrasında avcılığın yasaklanması çağrısında bulundu. Doğa Derneği açıklamasında, Türkiye’deki avlanma alanları, avlanacak türler ve avlanma limitlerini belirleyen komisyonun, her yıl olduğu gibi avcıların istekleri doğrultusunda kararlar aldığı belirtildi.

Nesli tehlikedeki türler listede 

MAK tarafından, haftanın 3 günü avcılık yapılmasına, küresel ölçekte tehlikede olan üveyik ve elmaba, patka gibi türlerin avına izin verilmesine karar verildiğine dikkat çekilen çağrıda, şöyle denildi:

“Komisyonda avcılardan çok daha az sayıda bilim insanı ve sivil toplum kuruluşları bulunuyor. Türkiye’de milyonlarca silah sahibi var ve yasal avcıdan çok yasa dışı avcı bulunuyor. Avcılık devlet birimleri tarafından kontrol edilemiyor. Türkiye’de yaban hayatının yaşaması için avcılığın yasaklanması ve kaçak avcılığın önlenmesini talep ediyoruz. Tüm yaban hayvanlarının yaşam hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve tüm planlamalar bu hakları temel alarak düzenlenmeli.”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme