NASIR

Daha ziyâde, el ve ayağın sürekli olarak sürtünmelere uğravan noktalarında, üstderinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle meydana gelen...

Daha ziyâde, el ve ayağın sürekli olarak sürtünmelere uğravan noktalarında, üstderinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle meydana gelen ve basılınca ağrı veren sertleşmiş deri tümseğine  “Nasır/Callus” denir. Sebebi; nasırlaşan bölgeye yapılan basınç veya sürtmedir. Ayakta görülen nasırlara, çoğunlukla sıkı ayakkabılar sebep olur.

Nasırları sökmek maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır:

Reçete: 1- Malzeme: Sirke, Kuru soğan, Su.

Uygulanışı: Ayaklar; 10 dakika süreyle sıcak suya sokulur. İyice kurulandıktan

sonra, 1 çay bardağı hâlis üzüm sirkesine batırılarak ıslatılan soğan zarları

nasırların üzerine konur. 6 saat bekletilir. Bu işleme, nasırlar sökülünceve

kadar devam edilir.

Reçete: 2- Malzeme: Zambak yaprağı, Sirke.

Hazırlanışı: 2 su bardağı saf sirkeye; 1 avuç zambak yaprağı konur. 10 gün

bekletilir. Sonra nasırların üzerine, her gün, birer parça zambak yaprağı

konur.

Reçete: 3-Malzeme: Taze çam çiçeği, Gazyağı.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı gazyağına; 3 tutam taze koparılmış çam çiçeği konur

10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Çiçekler merhem kıvamına gelinceye

kadar ezilir. Her gün, bir parça alınıp nasırların üzerine konur.

Reçete: 4- Malzeme: Kuru incir, Kına.

Hazırlanışı: 1 tane kuru incirin ortası yarılır. İçine 2 kahve kaşığı kına

konduktan sonra nasırın üzerine sarılır. 6 saat sonra değiştirilir.

Reçete: 5- Malzeme: Soğan, Zeytinyağı, Sığır kıyması.

Hazırlanışı: 4 çorba kaşığı zeytinyağına; 2 çorba kaşığı sığır kıyması ve 1 baş

doğranmış kuru soğan konur. Soğanlar pişinceye kadar kavrulur. Ilıdıktan sonra,

bir parça alınıp nasırın üzerine konur.

*Nasır sökülünceye kadar aynı işleme devam edilir.

Reçete: 6- Malzeme: İncir yaprağı veya dalı.

Uygulanışı: Yeni koparılmış bir parça incir dalı veya yaprağından akan süt

nasırların üzerine akıtılır.

*Ayni işlem, sabah akşam tekrarlanır.

 

Reçete: 7 Malzeme: Limon veya Kırmızı domates.

Uygulanışı: Nasırların üzerine, bir dilim limon veya ortasından kesilmiş bir domates konur. Her gün tekrarlanır.

Reçete: 8- Malzeme: Sarmaşık yaprağı, Sirke.

Hazırlanışı: 2 su bardağı saf sirkeye: 1 avuç sarmaşık yaprağı konur. 5 gün bekletildikten sonra, şişeden alınan 1 tutam yaprak nasırın üzerine bağlanır.

*Nasır sökülünceye kadar ayni işleme devam edilir.

Reçete: 9- Malzeme: Sarımsak veya Kuru soğan.

Hazırlanışı : 1 baş kuru soğan veya diş kuru sarımsak; bir parça yağlı kağıda

sarıldıktan sonra ateşte pişirilip, nasırın üzerine konur. Her gün tekrarlanır.

Ayrıca: 1 baş kuru sarımsak ezildikten sonra çıkan su da nasırların üzerine

sürülebilir.

Reçete: 10- Malzeme: Dam koruğu.

Uygulanışı: 1 çay bardağı dolusu dam koruğu ezilip, nasırın üzerine bağlanır.

Her gün tekrarlanır.

Reçete: 11- Malzeme: Karbonat, Su, Ponzataşı (Pierre ponce).

Uygulanışı: Temiz bir leğene, ayaklar içine girecek kadar sıcak su ve 1 çay

bardağı dolusu karbonat konup, karıştırılır. Sonra ayaklar içine sokulup, 10

dakika beklenir.

Daha sonra da; nasırların üstü Ponzataşı (Nasırtaşı) ile ovulur.

Bu işlem, her akşam tekrarlanır.

Reçete: 12- Malzeme: Kırlangıçotu (Chelidonium majus).

Uygulanışı: 1 avuç taze kırlangıçotu ezildikten sonra nasırın üzerine sarılır. Her

gün tekrarlanır.

Bakmadan Geçme