Murat Dağı’nda 212.000 ağaç kesilebilir

BirGün Gazetesi’nden Aycan Karadağ’ın haberine göre Kütahya’nın Gediz ilçesi sınırlarında bulunan ve Gediz Havzası’nda önemli bir...

BirGün Gazetesi’nden Aycan Karadağ’ın haberine göre Kütahya’nın Gediz ilçesi sınırlarında bulunan ve Gediz Havzası’nda önemli bir yer tutan Murat Dağı’ndaki 212.000 ağaç maden tehdidi altında.

2017 yılında Anadolu Export Maden isimli bir şirket bölgede altın madeni açma girişiminde bulunmuş, itiraz davalarının kazanılması ve bölge halkının gösterdiği direniş sonucu maden açılamamıştı. Şirket, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yeğeni olan Bahattin Özal’a ait Odaş Enerji’ye bağlı bulunuyor.

Proje itirazları için 10 günlük süre tanındı

Yine de yılmayan şirket, geçtiğimiz yıl bölgedeki altın ve gümüş madenlerinde kapasite arttırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi projesini gerçekleştirme çalışmalarına devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise projeye yönelik şikayetlerin ve önerilerin sunulması için 10 günlük bir süre verdi.

Devasa boyutlarda dinamitler patlatılacak

Proje dosyasına göre genişlemenin gerçekleşmesi halinde dağdaki 212.000 ağaç kesilecek. Açılacak madenler 20 yıl işletilecek.

Dosyada yok edilecek ormanlar hakkında herhangi bir bilgi ise bulunmazken dikkat çeken verilerden birine göre 5 yıl boyunca günde 7 ton dinamit bölgede patlatılacak. Bölge halkı ise projenin gerçekleşmesine karşı çıkıyor.

Murat Dağı Yok Olmasın isimli platformun sözcüsü Funda Öz Akcura, konu hakkında yaptığı açıklamada “Biraz aklı ve vicdanı olan hiç kimse bu dağ için böylesi bir ÇED dosyası hazırlayamazdı. Bu yıl utanmadan yeniden geldiler ve dediler ki, ‘Bu sefer siyanür kullanmayacağız’ umurumuzda değil. ‘212 bin ağacı kesip bu bölgeyi ağaçlardan temizleyeceğiz’ diyorlar. Hayata düşman bir ÇED dosyası bu. 5 yılda günlük 7 ton dinamit patlatacak bu bölgede yağışı yaratan unsurları ve suyu yok edecek” ifadelerini kullanmıştı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme