MS hastalığıyla ilgili yeni gelişme

MS hastalığı olarak bilinen Multipl Sikleroz Daha çok genç nüfusta görülüyor. Tanı ve tedavisi konusunda geçtiğimiz...

MS hastalığı olarak bilinen Multipl Sikleroz Daha çok genç nüfusta görülüyor. Tanı ve tedavisi konusunda geçtiğimiz 10 yılda önemli ilerleme kaydedildi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Rana Karabudak, erken tanı alan hastalarda çok daha etkin sonuçlara ulaşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Karabudak, “Özellikle hastalardaki farkındalığın artması ve tedavi seçeneklerinin gelişmesine paralel olarak bugün hastaların yaklaşık yüzde 60’ı için MS tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi diyebiliriz. MS yönetilebilir bir hastalıklar ve bu noktada anahtar hastanın kendisidir” ifadelerini kullandı.

Kadınlar hastalığın hedefinde

MS farkındalığının artması ile bilrikte hastalık artık daha genç yaşlarda saptanabiliyor. Erken teşhisdeki artışın sebebini belirti ve bulguların hastalar tarafından tanınmasına bağlayan Prof. Dr. Karabudak sözlerinde şuu başlıklara yer verdi.

“Hastalık genç nüfusta artmakla birlikte nedeni tam olarak saptanamıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 1,5-2 kat daha fazla gözleniyor. Ancak toplumsal farkındalığın artmasıyla birlikte MS’in zamana yayılan ve çoklu belirtileri hastalar tarafından fark edilmeye başladı. Beraberinde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte artık çok daha erken evrelerde MS tanısı konulabiliyor. Bu da erken dönemde tedavi için önemli kazanım sağlıyor.”

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme