- Haberler
- Mobbing karşısında ne yapılmalı?
Mobbing karşısında ne yapılmalı?
İş yerlerinde yaşanan ve psikolojik taciz olarak adlandırılan mobbingin hukuki süreçlerini Avukat Banu Gacar, gazetemize anlattı....
İş yerlerinde yaşanan ve psikolojik taciz olarak adlandırılan mobbingin hukuki süreçlerini Avukat Banu Gacar, gazetemize anlattı.
Gacar, mobbingin tanımını yaparak, “Öncelikle mobbingin işyerinde olması gerekir. Bu davranışların belli bir çalışanı hedef alır şekilde sistematik olması zorunludur. Sürekliliği olmayan, belli aralıklarla yaşanmış haksız davranışı mobbing olarak değerlendirmiyoruz. Mobbing kapsamında örnek olarak yüksek sesle azarlamak, çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak, kaba ve kötü sözlerle rencide edilme, sözlü ya da yazılı tehdit, asılsız söylenti, anlamsız işlerle sürekli yer değiştirilmesi, ağır işler verilmesi gösterilebilir” şeklinde konuştu.
“Mağduriyetinizi ispata yarar delil elde edin”
Gacar, “Mobbinge maruz kalan işçinin hem iş akdini feshederek kıdem tazminatı alma hem de manevi tazminat isteme hakkı vardır. Olayın ağırlığı ile tarafların sosyal ve mali durumuna göre davacı taraf, davasını ispatladığı takdirde taktir olunacak manevi tazminat miktarı değişmektedir. Eğer işyerinde kendinize mobbing uygulandığını düşünüyorsanız öncelikle yapmanız gereken, mağduriyetinizi ispata yarar delil ve verileri elde etmek olmalıdır. Bu kapsamda şunları yapabilirsiniz: Konu hakkında amir ve arkadaşlarınızı bilgilendirin, üstlerinize durumu yazılı olarak bildirin. Mobbingi ispat için açık deliller olmalıdır. Şahit beyanları, kamera kayıtları, e-mailler ve verilen işlerle ilgili belge ve örnekler uygulanan mobbingi ispat için delil hükmü taşıyabilir” dedi.
“Davalar, ortalama bir yıl içerisinde sonuçlanmaktadır”
Mobbing davalarının yerel mahkemelerde ortalama bir yıl içersinde sonuçlandığını aktaran Gacar, “İlk olarak karşılıklı dilekçeler aşaması tamamlanarak duruşma günü verilecek, ön inceleme aşaması başladıktan sonra da tahkikata geçilecektir. Tahkikat aşamasına geçildikten sonra tanıkların beyanları alınarak gerekli yazışmalar yapılıp tüm deliller toplanacaktır. Mahkemece yeterli kanaatin oluşması durumunda tarafların son beyanı alınarak mahkemece dava sonuçlandırılacaktır” ifadelerini kullandı.
Ece Köseoğlu