• Haberler
  • Mevsim geçişlerinde kilo almamak elinizde

Mevsim geçişlerinde kilo almamak elinizde

'Hava çok kötü, içim sıkıldı, bir pasta beni kendime getirir' 'Üşümemek için sürekli çay kahve içiyorum'...

“Hava çok kötü, içim sıkıldı, bir pasta beni kendime getirir”
“Üşümemek için sürekli çay kahve içiyorum”
“Bu aralar iştahım çok açıldı; hamur işi, çikolata derken kilo almaktan korkuyorum”

Bu cümleleri son günlerde çevremizden sıkça duyuyoruz. Havaların soğuyup yavaş yavaş yağmurların kendini gösterdiği bugünlerde metabolizmanın da yavaşlamaya başlaması ile birlikte çok daha fazla karbonhidratlı yiyecek yeme ihtiyacı duyulabilir. Havaların soğumasıyla birlikte değişen metabolizma hızımızı düzenlemek ve kilo kontrolünü sağlayabilmek için beslenmemizi gözden geçirmemiz çok faydalı olacaktır. Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları, mevsim geçişlerinde ideal kilonun korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi

Kilo artışından koruyacak yedi öneri

 1-Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlamanız gerekmektedir. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak, hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.

2-Ara öğün atlamak, her ana öğünlerde daha fazla yemenize hem de iştahınızın sürekli açık kalmasına neden olacaktır.

3-Yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın rahatlıkla tüketemeyiz. Su, vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Soğuk havada su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 10 ila 14 bardak su tüketilmesi gerekmektedir.

4-Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak genellikle kafein-tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih edilmektedir.  Bu konuda bitki çayları tercih edilmelidir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için ve rezene çayı da gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

5-Hastalıklardan korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Sonbahar ve kış sebze-meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlayacaktır. Narenciye, havuç, kivi, lahanagiller, yeşil yapraklı sebzeler, A ve C vitamininden zengin besinlerdir.

6-Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

7-Kış yaklaştıkça vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Ece Köseoğlu

 

Bakmadan Geçme