MEVSİM GEÇİŞLERİNDE DEPRESYONA DİKKAT!
Yeni İzmir Gazetesi’nden Suna Gizem Kazancı’nın haberine göre, Eylül ayının gelmesiyle bazı duygu durum bozukluklarının ortaya...
Yeni İzmir Gazetesi’nden Suna Gizem Kazancı’nın haberine göre, Eylül ayının gelmesiyle bazı duygu durum bozukluklarının ortaya çıkacağını belirten Psikolog Hazal Sansür, depresyonun aşırı uyku haline ve kilo artışına neden olabileceğine değinerek “ Mevsimsel depresyon ya da sonbahar depresyonu olarak da bilinen bir depresyon şeklidir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında gerilemekle birlikte sonbahar ve kış aylarında meydana gelir. Mevsim geçişlerinde nüksetmesi ve uzun süre devam edebilen bir rahatsızlık olması nedeniyle ciddi bir ruh sağlığı problemi olarak görülür. Bireyler genelde kış aylarında görülen aşırı yemek yemeye meyil, buna bağlı kilo artışı ve beraberinde gelen enerji kaybı ile aşırı uyku haliyle kendini göstermektedir. Bu belirtiler mevsimsel duygu durum bozukluğunun başlangıç belirtileridir” ifadelerini kullandı.
‘Semptomlar belirleyici değildir’
Mevsimsel depresyonun majör depresyon ile karıştırılabileceğine dikkat çeken Sansür ‘Mevsimsel duygu durum bozukluğu belirtileri majör depresyona benzer bir çok semptom içerebilir. Örneğin, üzüntü ya da depresif duygu durum hissi, daha önce zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı, konsantrasyon ve karar vermede güçlük gibi belirtiler görülebilir. Genel olarak toplumda, ruhsal sorunlara daha çok kış aylarında rastlandığı bilinmektedir. Bir duygu durum bozukluğuna mevsimsel duygu durum bozukluğu diyebilmek için depresif periyodun yılın belli bir dönemi ile ilişkili olması koşulu yanı sıra ardışık iki yıl içinde sonbahar kış aylarında başlayan ve ilkbahar yaz aylarında düzelen atakların olması, başka bir ruhsal hastalığının bulunmaması, hastalığı tetikleyici psiko-sosyal stres faktörlerinin olmamasına da dikkat edilmelidir. Her zaman her duygu ve düşünceleriniz ile baş edemeyebilirsiniz.Bu durumda gerekirse bir uzmandan yardım alın. Çünkü depresyon tedavi edilmediğinde kişinin sağlığının yanı sıra aile hayatı, iş hayatı ve sosyal çevresi ile ilişkilerinde de daha büyük sorunlara neden olabilir.’ açıklamalarında bulundu.
Bu durumda neler yapılabilir?
Olumsuz düşüncelerin de mevsimsel depresyonu tetiklediğini belirten Psikolog Hazal Sansür “ Mevsimsel depresyon deneyimleyen kişiler çoğunlukla stresli olurlar ve özellikle kış mevsimi hakkında olumsuz düşünceleri vardır.” diyerek bu gibi durumlarla karşı karşıya kalındığında yapılması gerekenleri sıraladı;
*Gün ışığından faydalanın
Bunun için kapalı mekanlarda kalmayın veya eve hapsolmayın. Mesai aralarınızda, öğlen yemeklerinizden sonra açık havaya çıkmaya özen gösterin.
*Spor yapın
Özel bir spor yapmanıza gerek yok, açık havada yürümek, en az haftada 3 defa 30-40 dakika kadar, kaslarınızdan salınan ve mutluluk merkezinizi uyaran maddelerin aktive olmasına yardım edecektir.
*Yeni hobiler edinin
İlgi alanlarınızı genişletin. Günlük sorumluluklarınız arasında kendinize zaman ayırın ve zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacak bir aktivite ile uğraşın. Zihnin boşalması kişileri sorumluluklarından uzaklaştırırken, psikolojik açıdan da rahatlamalarını sağlar. Aksi halde depresyon daha kolay ve daha yoğun yaşanabilir.
*Sosyal ilişkilerinize özen gösterin.
Kışın getirdiği kasvetli hava nedeniyle kişi içine kapanıp arkadaşlarıyla görüşmeyi kesebilir, sosyal çevresinden uzaklaşabilir. Oysa sevdiklerinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla sıkı ilişkiler içerisinde olmanız ruhunuzu besleyecek ve depresyona karşı güçlü bir savaşçı olarak size destek olacaktır. Ayrıca imkanınız varsa kış dönemi için küçük bir tatil planı yapmak da motivasyonunuzu yükseltecektir.
*Ruhunuzu dinlendirin
Ruh ve bedenin bir bütün olarak hareket edebilmesine yardımcı olacak, yoga, farkındalık egzersizleri, nefes egzersizleri, kas gevşeme egzersizleri gibi meditasyonyöntemleri kullanmaya, hayatınıza sokmaya çalışın. Uzun vadede dikkatinize, konsantrasyonunuza da iyi gelecekler ve performansınızı artıracaklardır.
*Sağlıklı, dengeli beslenin
Sağlıklı beslenme depresyonla mücadelede oldukça önemli bir yere sahiptir. Çökkünlük halinde serotonin salınımı azaldığından hamur ve tatlı yeme isteği artar. Bu nedenle, karbonhidrattan zengin besinler tüketmekten kaçının. İlk başta bu besinler kısa süreli iyi hissetmenize neden olsalar da, aşırı kilo alımı ile sizi uzun vadede daha da mutsuz edeceklerdir.