METROPOLİS'İ KURTARAN TAŞ OCAĞI KARARI

Torbalı sınırları içerisinde yer alan ve 5 bin yıllık tarihe sahip olan Metropolis Antik Kenti yakınlarına...

Torbalı sınırları içerisinde yer alan ve 5 bin yıllık tarihe sahip olan Metropolis Antik Kenti yakınlarına taş ocağı kurulması için çok sayıda başvuru yapılmakta. Son olarak Ana Tanrıça Kenti olarak bilinen Metropolis Antik Kenti’nin 2 kilometre yakınına taş ocağı kurulması için başvuruda bulunulmuş ancak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ÇED raporu için olumsuz görüş bildirmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projeyi veto ettiğini açıkladı. Bu karar antik kentin, taş ocakları nedeniyle olumsuz etkileneceğini düşünen vatandaşları sevindirdi.

OLUMSUZ GÖRÜŞ

Güven Madencilik Şirketi’nin 86 milyon TL bütçe ayırdığı proje ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi. Bakanlık, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İzmir İli, Cumaovası (Menderes) İlçesi, Çakaltepe Mahallesinde Ceyhan Okkaoğlu tarafından yapılması planlanan “Er:3420040 ve 90079 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesinin ÇED süreci İzmir Valiliği (İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü)’nün olumsuz görüşü doğrultusunda, ÇED Yönetmeliğinin 6. Maddesi (4) bendi uyarınca sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

ANTİK KENT’E 2 KM ÖTEDE

Projenin yaklaşık 1,5 kilometre ötesinde zeytin ağaçları yine 2 kilometre ötesinde Metropolis Antik Kenti bulunuyor. 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni planına göre ruhsat alanı orman ve tarım alanı sınırları içerisinde yer alıyor.

Bakmadan Geçme