• Haberler
  • Gündem
  • Menzil tarikatı paramparça oldu üç kardeşe eşit yetki verildi

Menzil tarikatı paramparça oldu üç kardeşe eşit yetki verildi

Menzil tarikatı lideri Abdülbaki Erol geçtiğimiz günlerde ölmüş, cenazeyi tarikatın merkezi olan Adıyaman’ın Menzil köyüne taşıyan...

Menzil tarikatı lideri Abdülbaki Erol geçtiğimiz günlerde ölmüş, cenazeyi tarikatın merkezi olan Adıyaman’ın Menzil köyüne taşıyan konvoydaki çakarlı araçlar çok konuşulmuştu. Pek çok siyasetçi şeyhin ardından başsağlığı dilerken, Türk Hava Yolları da cenazeye özel olarak Adıyaman’a 15 dakikada bir uçak kaldırmıştı. Yaklaşık 250.000 kişilik bir cenaze töreni düzenlenmiş, törene Adıyaman Valisi Osman Varol, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de katılmıştı

Cemaat üçe bölündü

İddialara göre 1993’ten bu yana tarikatın şeyhliğini yapan gavs Abdulbaki Erol’un ölümünden sonra cemaat, paramparça oldu. DW Türkçe yazarı Alican Uludağ’ın haberine göre Menzil köyünün camisinde açıklama yapan ve ölen şeyhin büyük oğlu olan Muhammed Mübarek, şeyhin 3 oğluna da tövbe yetkisi verildiğini, köydeki üç ayrı camide “irşat” faaliyeti yürüteceklerini söyledi.

Mübarek, ayrıca daha önce verilen tövbelerin ve zikirlerin geçersiz sayıldığını ve yenilenmesi gerektiğini söyledi. Konuşmanın sonlanması ile beraber Abdülbaki Erol’un 3 oğlunun, köydeki üç ayrı camiye gittiği görüldü. Liderliği devralan 3 oğul Muhammed Fettah, Muhammed Saki ve Muhammed Mübarek, cemaate uzattıkları ipleri katılımcılara tutturarak tövbe seansı düzenledi.

Kilometrelerce araç kuyruğu

Katılımın yoğunluğundan dolayı köyün çevresindeki yollarda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Araçlarını yol kenarına park eden cemaat üyeleri, köye tarlaların üzerinden yürüyerek ulaştı. Jandarma trafik görevlileri, yol boyunca görevlerde bulundu. Menzil köyü içerisindeki dükkanların tamamı ve tatil köyü Buhara Evleri de kapatıldı. Tatilciler, eşyaları ile beraber köyü terk etti.

Gülen’in yerine gelen holdingleşmiş tarikat

Türkiye’nin en büyük cemaatlerinden biri olan Menzil, Gülen tarikatının devlet içerisinde tasfiye edilmesiyle beraber onun yerini alan en büyük tarikatlardan biri. Son zamanlarda tarikat, seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği destekle konuşuluyordu.

Pek çok farklı sektörün ticari alanında da varlık gösteren tarikat, holdingleşme eleştirilerinin hedefindeydi.

Menzil köy mü, modern Avrupa beldesi mi?

Uludağ’ın haberine göre resmi olarak köy statüsüne girse de Menzil, içinde barındırdığı ticaret, ibadet ve turizm yapılarıyla daha çok gelişmiş ve modern bir beldeyi arındırıyor. Menzil köyüne ulaşan yollar da, şerit sayıları ile ve bakımlılıklarıyla Adıyaman’ın diğer yollarından çok daha farklı görünüyor.

Köyün sahip olduğu otogarı ise cemaatin firmalarından biri olan Haşemi Turizm işletiyor. Köyde fotoğraf ve video çekimi yasak.

Gavsın krallara layık evi

Köyde dikkat çeken unsurlardan diğeri ise cemaat üyelerinin çocuklarının, köydeki dükkanlarda ücretsiz olarak çalıştırılmaları. Bu çocuklar köy içerisinde dini kıyafetlerle dolaşmakta.

Modern ve bakımlı binaları olan bu köydeki en dikkat çekici Yapı ise, şeyhin daha çok sarayı andıran evi. Aynı bölgede bulunan ve köy okuluna kıyasla çok daha büyük olan, çocukların hafızlık eğitimi aldığı medresede aynı şekilde cemaate ait.

haber merkezi

Bakmadan Geçme