“Mehmet Şimşek’in politikası, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya felaket getirdi”
Büyük Maraş depreminin zararlarının, cari açığın ve deprem öncesi harcamaların yükü, acı reçeteyle halkın omuzlarına yükleniyor....
Büyük Maraş depreminin zararlarının, cari açığın ve deprem öncesi harcamaların yükü, acı reçeteyle halkın omuzlarına yükleniyor. Enflasyonun altında kalan ücret ve maaş zamları ile halkın alım gücü düşerken, tüketim ürünlerindeki vergilere getirilen zamlar da arttırıldı. Bunlar olurken şirketlere ise teşvik primi yağdı.
Kalkınma ekonomisti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Eski Müdürü Bartu Soral, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Kemer sıkma politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Soral, sosyal medya platformu Twitter’da yaptığı paylaşımda, Şimşek’in uyguladığı acı reçetenin 2008 krizinde Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya felaket getirdiğini hatırlattı.
Türk ekonomisinde ana sorunun dışa bağımlılık olduğunu hatırlatan Soral, bu problem devam ettiği sürece döviz artışına paralel olarak maliyetlerin artacağını dile getirdi, çözüm olarak uygulanan modelin ise tipik IMF programı olduğunu söyledi.
Halkın ödediği ÖTV ve KDV artırılırken kurumlar ve gelir vergisine dokunulmadığını, bunun orta ve dar gelirli insanların alım gücünü düşüren adaletsiz bir model olduğunu vurgulayan Soral, “Döviz girişi için faizler arttırılıyor. Borçların maliyeti yükseliyor, aşırı borçlu hane halkı ve şirketler eriyor. Suudi Arabistan ve Katar’a elde kalan son kamu malları satılmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Uygulanan programın orta ve dar gelirli vatandaşları iflasın sürükleyeceğini belirten Soral, “Çare; planlı karma ekonomik model ile ithalat bağımlılığını bitirecek sanayi, teknoloji ve tarım yatırımlarının süratle planlanıp hayata geçirilmesi ve vergi reformu ile gelir dağılımında adaletin sağlanmasıdır.” dedi.
?2008 krizinde AB, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’ya bugün Şimşek’in Türkiye’ye uyguladığı modeli uyguladı. Sonuç felaket oldu. O günleri hatırlayın.
?Türk ekonomisinde ana sorun, ithalata bağımlı ekonomi ve bu sebeple döviz artışına paralel artan maliyetlerdir.
?Çözüm diye…— H. Bartu Soral (@BartuSoral) July 17, 2023
haber merkezi