Maydanoz

Maydanozgiller familyasından yaprakları güzel kokulu ve parçalı, kazık köklü, 30-100 cm boyunda, iki yıllık otsu bir...

Maydanozgiller familyasından yaprakları güzel kokulu ve parçalı, kazık köklü, 30-100 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri şemsiye halindedir. Tohumları ufak ve esmerdir. Meyvelerinin terkibinde uçucu bir yağ ile ‘apiin’ adı verilen glikozit vardır. Kökünde biraz uçucu yağ, müsilaj ve apiin vardır. Yaprakları, kökü ve meyvesi kullanılır.

Faydaları: idrar söktürür. İştah açar. İltihaplı yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Aybaşı sancılarını keser. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Sürmenajda faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalbin yorulmasını önler. Kansızlığı giderir. Kansere karşı korur. Karaciğer şişliğini indirir. Safra akışını kolaylaştırır. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Vücutta biriken suyu boşaltır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikimini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Anne sütünü azaltır ve böylelikle göğüsün şişmesini önler. Cinsel istekleri artırır. Görme gücünü artırır.

NOT: Böbrek iltihabı olanlar maydanoz tüketmemelidir.

 

Domates

Patlıcangillerden bir çeşit bitkidir. Ürünü için yetiştirilir. Vatanı Meksika ve Peru’dur. Yabani türünün(solanum racemiflorum) meyveleri yuvarlak ve kiraz kadar küçüktür. Domatesin terkibinde ‘ıycopin’ denilen bir madde bulunur.  A, B, C vitaminleri bakımından da zengindir. Gövde ve yapraklarında solanin denilen zehirli bir alkaloid bulunur.

Faydaları: Bol idrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını ve kanın durulmasını sağlar. Damarsertliğini giderir. Romatizma ve nıkriste de faydalıdır. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine de yardımcı olur. Üremiyi düşürür. Hazımı kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde  çalışmasını sağlar. Cilde tazelik ve pembelik verir. İsiliği ve mayasılı giderir.  Çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır. Kansere karşı korur.

Midesi zayıf olanlar, böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar suyunu içmelidirler.

Bakmadan Geçme