• Haberler
  • Marmara Depremi'nin üzerinden 20 yıl geçti

Marmara Depremi'nin üzerinden 20 yıl geçti

20. yıldönümü olan 17 Ağustos 1999 depremi, akıllara depremde anında yapılması gerekenleri getirdi. 1999 yılında 16...

20. yıldönümü olan 17 Ağustos 1999 depremi, akıllara depremde anında yapılması gerekenleri getirdi. 1999 yılında 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti. Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara Bölgesi’nin genelinde hissedildi. Türkiye’nin kuzey bölgelerden boydan boya geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batı bölümünde meydana gelen deprem, 17 Ağustos 1999 Salı günü saat 03.02’de başladı ve 45 saniye sürdü. Korkunç depremin bilançosu çok ağır oldu. Resmi rakamlara göre, depremde 18.373 kişi hayatını kaybetti, 48.901 kişi yaralanırken 5840 kişi de kayboldu.

 

Mutlaka okuyun!

 

Marmara Depremi’nin 20.yılında ise Küçük Menderes Gazetesi olarak deprem anında yapılması gerekenleri siz değerli vatandaşlarımız için derledik.

 

Uzmanlar, deprem anında şu uyarılarda bulunuyor: ”Deprem olduğunu anladığınız anda kontrolsüz bir şekilde koşmayın veya bağırmayın, yani mümkün olduğunca paniklememeye çalışın. Ama etrafınızda insanlar varsa deprem olduğuna dair mutlaka uyarılarda bulunun. Güvenli bir yer bulup diz üstü çökerek başınızı koruyacak şekilde kapanın. Sarsıntı geçinceye kadar bulunduğunuz yerde kalın ve sakinleşmek için derin nefes almaya dikkat edin.”

 

Kapalı mekandaysanız dikkat!

 

Her odada üzerinize bir şeyin düşmeyeceği sağlam bir yer belirleyin.

Dayanıklı bir eşyanın altına veya yanına yine kafanızı koruyacak şekilde çökün. Etrafta bulunan camlara dikkat edin. Yine sarsıntı geçene kadar koşmayın. Olduğunuz yerde bekleyin. Kesinlikle merdiven veya asansör ile dışarı çıkmayı denemeyin. Aynı şekilde bulunduğunuz yerde balkon varsa balkona çıkmayın ya da atlamayın. Olağanüstü bir durumda hemen kullanabileceğiniz el feneri, radyo ve yedek piller ile ilkyardım çantası ve gerekli ilaçlarınızı önceden çantaya koyup kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.

 

Açık mekandaysanız dikkat!

 

Üzerinize gelebilecek herhangi bir cisimden kaçınacak şekilde kendinizi koruyun. Eğer araba içerisindeyseniz arabanızı açıklık bir yere sürün ve deprem süresince burada bekleyin. Köprülerden ve altgeçitlerden uzaklaşın. Kapalı alanlarda yapılması gerekenleri daha önceden tatbik etmek önemlidir. Böylece olası bir deprem halinde nasıl hareket etmeniz gerektiğini önceden bilecek ve çok daha hazırlıklı olacaksınız. Ne yapacağını bilmek ve paniklememek, deprem sırasında hayat kurtaran önemli ayrıntılardır.

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme